shareit

Най-старата битка в Европа

Преди повече от три хилядолетия, стотици, може би хиляди, бойци с тояги, мечове и стрели се сблъскват на блатистите брегове на река Толенсе на балтийското крайбрежие на Германия, оцветявайки терена с кръв.

Това е най-старото бойно поле в Европа, за което знаем.

Там археолозите се опитват да пресъздадат случилото се по време на този жесток конфликт от находките, които намират. Откритията започват случайно на мястото през 90-те години, а след повече от десетилетие работа на терен, която започва през 2008 г., изследователите започват да разбират, че това е истинско бойно поле. Което е изненада, защото повечето археологически находки от Бронза в Централна Европа идва от древни селища или гробища. Находки от оръжия и здрави укрепления на други места предполагат, че битката е била част от живота през тази епоха. Но бойното поле, разкривайки момент на ужасното насилие, което се случва в рамките на няколко дни, предлага много по-категорични доказателства за мащаба на една такава война.

Tollensetal Kessin Weltzin

По участък от долината Толенсе с дължина около 2,3 километра, група германски изследователи откриват останките на повече от 140 индивида до момента. Повечето са идентифицирани като млади мъже и много от тях показват ясни признаци на наранявания от битка – някой имат бронзови и кремъчни върхове на стрели все още заседнали в костите им и фрактури от травма с тъп предмет. Някои имат счупени кости с признаци на заздравяване, което предполага, че тази последна битка не е първата им битка. Археолозите подозират, че са разкопани само малка част от бойното поле. Като се има предвид колко войници може да са оцелели – и колко от мъртвите все още не са намерени (или са отнесени за погребение) – изследователите изчисляват, че над 2000 души са участвали в битката.

Археолозите се гмурват и до дъното на река Толенсе, където с времето теченията са отмили слоеве кал и са разкрили нови артефакти от конфликта. Там изследователите намират лични вещи от войник, които предполагат, че участниците в сражението пътуват стотици километри, за да се бият в тази битка.

„Беше изненада да намерим бойно поле. Втора изненада беше да се намери бойно поле с такива размери и с толкова много воини, а сега е голяма изненада, че имаме работа с конфликт от континентален мащаб“, казва Томас Тербергер, съавтор на новото изследване и археолог от Държавната агенция за културно наследство на Долна Саксония в Хановер.

Тербергер и колегите му смятат, че тези новооткрити лични вещи са държани в дървена кутия или торба от плат, които оттогава са се разложили. Този набор от инструменти включва метални парчета (от мед), както и инструменти, които са използвани в ежедневието, като длето, шило с все още запазена дръжка от бреза, нож и малък меч. Целият пакет от артефакти наподобява съкровищата, открити при погребения на воини от южната част на Централна Европа – от Източна Франция до региона Бохемия в Чехия, казват изследователите. Всички тези обекти са на стотици километри от долината Толенсе. Мечът много прилича на тип оръжие, обикновено свързвано с Бавария, в южна Германия, а три бронзови цилиндъра имат паралели във Франция.

„Преди спекулирахме, че някои от тези хора може да са дошли от юг“, казва Тербергер. „Сега имаме, от наша гледна точка, доста убедителна индикация, че хора от Южна Централна Европа са замесени в този конфликт.“ Химически анализ от 2017 г. на останките показва, че на мястото са били убити разнообразни групи неместни воини, но изследователите не успяват да определят точния произход им. „Естествената наука, заедно с археологическите доказателства, предполагат, че поне някои от тези мъже са дошли отдалеч“, казва Хеле Вандкилде, археолог от университета в Орхус, която не е участвала в изследването, но изследва като цяло конфликти от бронзовата епоха.

Тербергер и колегите му интерпретират фрагментите от мед, намерени в комплекта от артефакти, като суровини, които могат да бъдат нарязани на още по-малки парчета с длето и да се използват като форма на пари. „Виждаме това като ранна форма на валута за хората от бронзовата епоха“, казва той.

Археологът Бари Молой от Университетския колеж в Дъблин, който не е част от изследването, смята, че е важно, че тези метални парчета са принадлежали на някой на бойното поле. Вероятно е някой, който пътува далеч от дома, да носи някакво богатство със себе си, казва той.

„Как може човек да се оправя толкова далеч от удобствата на собствената си общност и нейните ресурси?“ – пита Молой. „Откритията в Толенсе изглежда потвърждават в такъв случай идеята за мобилни групи, които пътуват на дълги разстояния във враждебна среда и носят със себе си лични вещи като прото-валута, за да покриват нуждите си.“

Изследователите може никога да не получат отговор какво причинява конфликта, но Тербергер е развълнуван от новите въпроси, повдигнати от знанието, че бойните армии са чуждестранни. „Как можем да обясним, че толкова голяма група от юг идва на север? Как е възможно да се организира нещо подобно?“

Вандкилде казва, че археолозите дълго време виждат само мир през бронзовата епоха. Това се променя около края на 90-те години, но изследователите все още не знаят много за организацията на войната и как и защо тя се променя през бронзовата епоха. „Почти съм сигурен, че имаме армии по времето на Толенсе – самото място изглежда показва толкова много. Но имаме нужда от много повече изследвания.“

Вместо конфликтът да е изключителен за времето си, по-вероятно е бойното поле да е просто изключително добре запазен пример за епоха, когато насилието е било „предсказуема, очаквана и планирана дейност“, според Молой. „Ние вече обсъждаме дали насилието е рядко или системно и се доближаваме до момент, в който вече можем да разбираме как и защо мащабът и характерът на войната са толкова трансформирани през бронзовата епоха.“

 
 
Коментарите са изключени