shareit

Руският Рамбо: Дмитрий Овчаренко и неговата брадва

| от |

По време на Великата отечествена война, както руснаците наричат Втората световна война, има няколко случая, в които един или малко повече войници от Червената армия постигат „невъзможното“ и унищожават фашистките нашественици, въпреки че са често пъти доста повече от тях. Историята, която следва, е само един от тези случаи, но тя все още вдъхновява легенди.

Главен герой в нея е Дмитрий Романович Овчаренко, обикновен съветски войник. Събитията, в които той взема активно участие, приличат повече на сюжет на филм, отколкото на реалност. Историята му обаче е съвсем реална, колкото и да ни е трудно да я приемем за такава.

На пръв поглед Дмитрий Романович е като всеки друг войник, с образование до пети клас. Той е роден в семейството на дърводелец в с. Овчарово, Харковска губерния, а преди войната работи в колхозата. Един руски писател, Марк Колосов, в книгата си, озаглавена „Хора и подвизи“, описва историята на Дмитрий Романович Овчаренко:

„Когато порасна, баща му го научи да борави с брадва. В дългите есенни вечери и в зимния студ Димка слушаше различни истории за брадвата. Веднъж, например, цялото село беше грабнало брадвите – защото хората бяха силно обидени от армията на кайзера. До края на живота си Дима помни тази приказка за това колко всеобщ е бил гневът.“

Той уважаваше брадвата както като инструмент, така и оръжие за убийство.

Когато Овчаренко се прочува в първите седмици на Великата отечествена война, той е удостоен със званието Герой на Съветския съюз и е награден със Златна звезда за безпрецедентен подвиг.

Според официалната информация във въпросния подвиг невъоръжен човек успява да убие повече от 20 фашисти.

Hero of the USSR Gold Star

През юли 1941 г. частта, в която служи Овчаренко, се опитва да устои на натиска на германските войски. Врагът пробива дълбоко в съветската територия и положението става много трудно.

Дори самото движение през територията е изпълнено със смъртни опасности. По това време Овчаренко е на мобилната картечница на 389-ти пехотен полк на 176-та дивизия. И когато всичко се случва, той вече е ранен веднъж.

Неговата задача в този конкретен момент е да доставя боеприпаси и провизии от едно място на друго. Всичко това се случва в района на село Песец (в южната част на Украйна). Като лично оръжие редник Овчаренко носи пушка Мосин и брадва. Изведнъж на пътя му се появи отряд от немски войници и офицери с приблизителната численост около 50 души.

Възползвайки се от объркването на Овчаренко, германски офицер взема пушката му и започва да го разпитва. Но в този момент германците пропускат една важна подробност: в каруцата, в която Овчаренко носи амунициите, има брадва. А това е оръжието, на което Овчаренко се възхищава и което умее да използва още от детството си.

Без да се замисля, червеноармеецът взема брадвата и с един удар отрязва главата на разпитващия офицер, а след това хвърля три гранати една след друга към немските коли. В резултат 21 германски войници са убити, а останалите панически бягат.

Недоволен, Овчаренко настига един избягал офицер и също му отрязва главата. Неочакваните и брутални убийства на техните офицери и безстрашието на съветския войник отказват останалите германци и уплашени от тази кървава сцена те бягат.

Овчаренко взема всички документи, карти и оръжия от загиналите немци и ги предава в щаба на 389-и пехотен полк. Отначало те не му вярват, но след оглед на местопроизшествието всички са шокирани. По-късно, когато се възстановява от контузия, Овчаренко се връща в полка си и възобновява своите задължения в картечния отряд.

Geroy ovcharenko

Документът, с който Овчаренко е обявен за Герой на Съветския съюз

Този подвиг е критикуван в съветските и руските медии. Обсъдена е автентичността на мястото, където се случват тези събития; повдигнати са съмнения относно някои подробности от клането, като действителния брой на немските войници там.

Някои източници казват, че в действителност немците са били по-малко, може би около 30 мъже. Някои историци твърдят, че Овчаренко просто удря с брадва офицерите без всъщност да им отрязва главите.

В крайна сметка обаче връчването на наградата Герой на Съветския съюз е доказателство за автентичността на убийствата на 23 войници на Вермахта. Генерал-лейтенант Дмитрий Рябишев и членът на Военния съвет Леонид Корниец подписват документа в потвърждение на истински героичната и безстрашна постъпка на обикновения войник Овчаренко.

След проучване на инцидента и разговор със замесените, военният журналист и историк Юрий Мелконов каза следното:

„Овчаренко показа остроумие и изключителна смелост, когато се възползва от объркването на германците. Мисля, че той е човек с непреклонна воля, отдаден на своя дълг, земя и родина. И в резултат се стреми да освободи родната си земя от фашистки нашественици по всякакъв начин.“

В боевете за освобождението на Унгария в района на гара Шерегейш Дмитрий Романович Овчаренко, картечник от 3-та танкова бригада, е тежко ранен. Той умира в болницата на 28 януари 1945 г.

Каквото и да беше, Дмитрий остава в паметта на мнозина и влиза в историята като „Войникът с брадвата“.

 
 
Коментарите са изключени за Руският Рамбо: Дмитрий Овчаренко и неговата брадва

Повече информация Виж всички