shareit

Руски пилот, изчезнал в Афганистан, се появи след 31 години

| от RIA Novosti archive, image #21225 / A. Solomonov / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons |

Смята се, че руски пилот, който изчезва преди повече от 31 години, е намерен жив в Афганистан. Въпреки че Русия не желае да потвърди самоличността на мъжа, източници смятат, че това е подпоручик Сергей Пантелюк, родом от Зерноград, Русия.

На 1 юни 2018 г. американски служители информираха руското посолство в Кабул, Афганистан, че са намерили мъж, за когото са сигурни, че е руски пилот, изчезнал през 1987 г. През 1980 г. Съветска Русия изпраща своите военни на война срещу ислямистки бунтовници, които заплашват да свалят просъветското афганистанско правителство. Руско-афганистанската война (1979 – 1989) обаче не е лесна за Русия – почти 15 000 убити войници и още 50 000 ранени. И 417 изчезнали, от които само 130 по-късно са намерени и върнати у дома. Има и мъже, взети от въстаниците като военнопленници. Смята се, че те са били приблизително 100.

През 1990 г., след като руснаците се оттеглят от Афганистан, по-голямата част от руските военни се въщат у дома. Някои се смятат за изчезнали в бойните действия, но много други остават в страната в Централна Азия и приемат исляма. Изминаха повече от 30 години, откакто руските боеве в Кабул приключват, но малцина, ако въобще някой от изчезналите във войната, са идентифицирани.

Поне доскоро. Американски представители откриват жив мъж в Кабул, който твърди, че е изчезнал пилот, който е в неизвестност от войната насам.

Това не е първият път, в който е намерен изчезнал руски войник или военнопленник. Една от най-популярните истории е тази на Александър Руцкой, който е известен като „руския Джон Маккейн“. Руцкой е заместник-командир на руските войски, чийто самолет е свален в Афганистан през 1988 г. близо до границата с Пакистан.

August 1985 Muja

Твърди се, че Руцкой е заловен от муджахидините, разпитван и изтезаван от бунтовническите сили. Когато в крайна сметка е освободен и се връща у дома, той отказва да говори за своите преживявания, заявявайки, че „не е възпитан така“. Русия успява да го освободи, като плаша голяма сума пари на муджахидините.

Освободеният войник става вицепрезидент на Русия през 1992 г. Той ръководи движение против Борис Елцин по време на конфликта между руския парламент и президента Елцин през 1993 г. След този конфликт Руцкой напуска политиката и рядко се чува за него.

Смята се, че най-наскоро намереният мъж е старши лейтенант Сергей Пантелюк. Пантелюк е роден през 1962 г. в град южно от Москва, Русия.

Мнозина, които го познават като дете, казаха, че той винаги е бил очарован от самолетите и са знаели от ранна детска възраст, че един ден ще стане пилот. Сергей е разпределен да служи в Кабул през 1987 г. По това време той има жена и бебе само на няколко месеца. Според руски доклади и записи Пантелюк излита на рутинна мисия над Кабул на 27 октомври 1987 г.

Времето обаче е необичайно лошо и самолетът му губи връзка с радио командването. Въпреки че руснациите провеждат мисията за откриването му повече от месец, Русия в крайна сметка пише на съпругата на Пантелюк, че макар да не вярват, че съпругът й е починал, те не могат да обещаят нищо друго освен да продължат търсенето си. Интересното е, че около месец преди да изчезне, лейтенант Сергей Пантелюк пише на съпругата си писмо, в което я призовава да не се притеснява:

Здравей скъпа… всичко тук е необичайно и интересно… не се притеснявай твърде много за мен.

От 1987 г. не се чува нито дума от Пантелюк и Русия не е в състояние да предостави още информация на съпругата му и 31-годишната му дъщеря. Следователно с голяма изненада американците информират Русия, че са намерили лице, за което се предполага, че е първи лейтенант Сергей Пантелюк.

Руските власти все още не са готови да обявят, че мъжът наистина е Пантелюк, тъй като искат първо да потвърдят самоличността му. Според Генадий Солохов, служител на руската асоциация на ветераните, „по темата има много слухове, но нищо не се знае със сигурност: затова е по -добре да не споменавате фамилии. Трябва да проверим дали информацията е надеждна.“

 
 
Коментарите са изключени за Руски пилот, изчезнал в Афганистан, се появи след 31 години

Повече информация Виж всички