shareit

Последният кораб на САЩ, който потапя вражески съд

| от |

Понастоящем единственият действащ кораб във ВМС на САЩ, който е потопил друг плавателен съд, е 220-годишният Конститюшън, три-мачтова тежка фрегата с дървени корпуси, построена през 1794 г. Това е така от 2015 г., когато ВМС на САЩ пенсионират единствения си друг кораб в експлоатация, който е потапял друг кораб: Симпсън. Действията, при които Симпсън потопява други кораб, се случват през 1988 г., по време на войната между Иран и Ирак.

Напредъкът в технологиите и тактиките правят големите морски битки от миналото рядко явление днес, като повечето въпроси сега се решават от самолети или ракети с голям обсег. Много американски кораби регистрират убийства по време на големите войните, особено по време на Втората световна война и във войните, водени скоро след нея, но тези плавателни съдове бавно се оттеглят, докато не остана само един.

Този единствен останал кораб, Конститюшън, е построен, докато Джордж Вашингтон е президент на САЩ, и побеждава редица вражески кораби. Най-забележителното му действие е по време на войната от 1812 г., когато побеждава пет британски военни кораба.

Съвсем наскоро пък Симпсън потапя вражески кораб по време на войната между Иран и Ирак и така до 2015 г. той и Конститюшън са последните два кораба с такова постижение.

USS Simpson (FFG 56) port side

Корабът Симпсън

Симпсън е фрегата от тип Оливър Хазард Пери с управляеми ракети на Военноморските сили на САЩ, пусната през 1984 г. Скоро след като е въведена в експлоатация, Симпсън участва в издирването и прибирането след мисията на космическата совалка Чалънджър от 1986 г., която трагично експлодира 73 секунди след излитане. За това корабът получава Похвала на Бреговата охрана.

През 1988 г. е изпратен в Персийския залив, за да съпровожда кувейтските петролни танкери по време на Ирано-иракската война, която бушува от 1980 г. Въпреки че войната е към своя край, САЩ се канят да ударят иранския флот.

MightyServantRoberts19882turned

Самюъл Робъртс е отнесен на борда на Майти Сървант 2, след като удря мина в Персийския залив

Операция Богомолка

През април 1988 г. фрегатата Самюъл Робъртс се натъква на мина, докато участва в ескортна мисия. Експлозията отваря дупка широка 4,5 метра в кораба, но за щастие екипажът успява да го спаси без загуба на човешки живот. Американско разследване установява, че мината е иранска, което ги кара да започнат разрушителна отмъстителна мисия срещу иранския флот. Наречена операция Богомолка, това ще е най-мащабната акция на ВМС на САЩ след Втората световна война.

Същия месец САЩ започват атаки срещу ирански сили с голям брой кораби. При една от тях са използвани и самолети от самолетоносача Ентърпрайз.

САЩ изпращат предупреждения до иранските петролни платформи да бъдат евакуирани, преди да бъдат ги унищожат. След това предупреждение защитата на платформите е неутрализирана и американските морски пехотинци се качват на тях, поставят експлозиви и ги взривяват.

Битката позволява на ВМС на САЩ да разгърнат пълната си мощ, което довежда до масово унищожение на иранските сили чрез военноморски и въздушни атаки.

До края на битката половината от оперативния флот на Иран е или повреден, или унищожен. Скоро след това войната между Иран и Ирак приключва.

Потапянето на Джошан

По време на операция Богомолка, Джошан, ирански бърз атакуващ кораб от клас Каман, сам напада надморска група Чарли. В отговор на тази заплашителна маневра, корабът Вейнрайт се свърза с Фжошан и иска екипажът да напусне кораба, преди да бъде потопен.

Джошан пренебрегва предупрежденията и вместо това изстрелва противокорабна ракета „Харпун“ по групата, която успя да го избегне. Тогава Симпсън от своя страна изстрелва четири ракети по Джошан, а Вейнрайт изстрелва една, всички от които удрят целта, но не успяват да я довършат. След това американските кораби осейват Джошан с огън и той най-накрая потъва.

Докато това се случва, два ирански Ф-4 Фантом обикалят битката на около 50 километра. За да ги изплаши, Вейнрайт изстрелва към тях ракета с голям обсег, която експлодира и причинява значителни щети на един от самолетите.

USS Constitution fires a 17-gun salute

Конститюшън

С потъването на Джошан, Симпсън в крайна сметка ще стане последният модерен кораб на ВМС на САЩ, потопил вражески кораб. Той е изведена от експлоатация през септември 2015 г., което сега прави Конститюшън последният кораб на САЩ, потопил враг.

 
 
Коментарите са изключени за Последният кораб на САЩ, който потапя вражески съд

Повече информация Виж всички