shareit

Операция „Големият син“ нарушава елегантно правилата на войната

| от |

На война всичко е разрешено. До това заключение се стига, след като се разходим покрай архивите и видим, че всякакво оръжие е използвано по време на всяка една по-мащабна война. Отровен газ е избил стотици хиляди по време на окопните битки през Първата Световна война, употребява се атомно оръжие по време на Втората Световна война, виетнамските деца са разнасяли бомби в играчки, афганистанските били учени да не пипат матрьошките и още куп други подобни методи за редуциране на военния персонал. Никой не казва, че тези похвати са етични, но ако сте възмутени, върнете се обратно в началото на материала.

Една интересна операция е „Големият син“. Нейната идея е била да се саботира оръжието на противника с употребата на дефектни муниции по време на Виетнамската война. В началото на 1967 г. се оказва, че в страната умишлено се внасят патрони и снаряди за минохвъргачки със заложени дефекти. Макар и мунициите да не се различват, трябвало да блокират оръжието чрез по-взривоопасносто количество барут. В резултат на това може да се изкриви дулото, а понякога дори да убие човека, който използва оръжието. При минохвъргачките е имало идентичен дизайн. Зарядът е бил достатъчно силен, за да се детонира още в тръбата и да унищожи целия отряд.

AKM_NTW_4_92

Снимка: By Aleksander Rawski – Scan from Nowa Technika Wojskowa 4 (10/92), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1438950

Ако мисията върви добре, високите рангове на виетнамската армия ще бъдат редуцирани драстично, а моралът ще бъде сведен до минимум, особено след като войниците не могат да разчитат на собственото си оръжие. Идеята се ражда в главата на 45-годишния полковник Джон Синглауб. Идеята обаче вече била използвана от британската армия. Англичаните разпространили дефектна серия на английските .303 Lee Enfield пушки сред бунтовниците във Вазаристан, Пакистан през 30-те години на миналия век. Мисията била да се извикат техници, които да разглобят хилядите заловени АК-47, картечниците и минохваргачките и след това да заменят пълнителите с дефектни, както и да добавят допълнителен заряд на снарядите.

След това дефектните муниции и автомати били смесени сред всички останали здрави и са изпратени да отпътуват спокойно към вражеското депо. За целта са използвани добрите стари контрабандисти, които вярвали, че купуват всичко на изключителна печалба. Американските разузнавачи евентуално успели да увредят около 12 000 пушки, както и още 2000 снаряда. В следващите 2 години се наблюдавали инциденти в Южен Виетнам, Лаос и Камбоджа. Обикновено се раздавали и пълнители, където един от патроните е дефектен и съответно при престрелката ще неутрализира атакуващия.

Vietcong_Guerrilla_Patrols

Снимка: By Unknown – https://www.loc.gov/item/2004681731/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69629138

 

И докато войниците падат поразени от собствената си стрелба, шпиони започнали да разпространяват слуха, че китайските военни заводи изнасяли нарочно дефектните патрони и много често виетнамците получавали бракуваната стока. Съответно и Американското армейско радио препоръчвало на виетнамските войници да се въздържат от употребата на китайско оръжие. И ако това не било достатъчно, американските хеликоптери хвърляли листовки, с които предупреждавали за дебнещата китайска „заплаха“. Операцията е прекратена през 1969 година, когато информацията за операцията изтича в американските медии. Освен това липсва сериозна информация за неутрализираните единици. Има слухове, че Сирия използвала същата техника, продавайки подобно оръжие на различни бунтовнически групи. Те използвали нелегалните канали за търговия на оръжие и очевидно имали особен успех в начинанието.

 
 
Коментарите са изключени