shareit

Операция Дълъг скок: Когато нацистите искаха да убият Чърчил, Рузвелт и Сталин наведнъж

| от |

През октомври 1943 г. германците разбиват кодирано съобщение от ВМС на САЩ. С него те успяват да установят, че всички лидери на СССР, Великобритания и САЩ планират да се срещнат в Техеран, за да планират стратегията си срещу Оста. Оттам се измисля един от най-дръзките и смели планове на Втората световна война: нацистите да убият или отвлекат тройката лидери и на практика да си гарантират победа във войната.

Ото Скорцени 

Ото Скорцени е роден в Австрия член на СС, който се издига до чин подполковник. Той научава нестандартни военни тактики и привлече погледа на нацисткото военно ръководство със своите идеи и стратегии. Скорцени става известен, когато Адолф Хитлер го кара да спаси Бенито Мусолини през септември 1943 г. Мусолини е принуден да се оттегли като владетел на Италия и е под арест в хотел на върха на планината Гран Сасо, до който може да се стигне само с кабинков лифт. Скорцени, заедно с генерал Кърт Щудент от Луфтвафе и майор Ото-Харалд Морс, който командва парашутния батальон, разработват план за спасяването на италианския диктатор с планери и 107 души като в крайна сметка успяват да вземат италианския диктатор без да изстрелят и един куршум.

Когато Хитлер събира екип, който да опита да убие тримата лидери, Скорцени е човекът, към когото се обръща като ръководител на този екип. Планът, който разработват, се нарича Дълъг скок.

1966 CPA 3363

Николай Кузнецов

Междувременно съветите имат група партизани, опериращи в Украйна, която е окупирана от германците. Един от партизаните е Николай Кузнецов, прочутият съветски офицер шпионин, който говори перфектно немски и се маскира като германски лейтенант.

Той се сприятелява с СС-штурмбанфюрера Улрих фон Ортел, който дава подробности за плана Дълъг скок една нощ, докато пият заедно. Ортел дори предлага да представи Кузнецов на Скорцени. Съветите вече бяха наясно с германските планове, но оставят Кузнецов да продължи без да се намесват. Германците изпращат шест радиста в Техеран с техника и оръжие. Съветите ги следят през цялото време и наблюдават радиокомуникациите им. Чрез тези радиопредавания те научават, че нацистите изпращат втора група, която да убие или отвлече съюзническите лидери.

Когато Рузвелт пристига, той е информиран за опасността. Най-големият риск е еднокилометровата разходка от американското посолство до съветското посолство за срещата. За да се премахне този риск, е решено да се дадат на американците стаи в съветското посолство. Междувременно съветите залавят нацистките радиооператори и ги принуждават да се обадят по радиото до централата, за да прекратят мисията.

Така Дългият скок става провал поради един пиянски разговор и действията на Червената армия.

За да бъдем честни, трябва да отбележим, че някои историци се съмняват някога въобще да е имало подобен заговор. Те вярват, че съветите измислят цялата история, за да накарат американците да останат в съветското посолство, където стаята им е подслушвана. Съветите успяват да чуят всяка дума, казана от американския контингент там.

American 290th Infantry Regiment infantrymen fighting in snow during the Battle of the Bulge

Арденска офанзива

Що се отнася до Скорцени, провалът на Дълъг скок не опетнява репутацията му сред нацисткия военен елит. Те продължават да му се доверяват с неортодоксални мисии. През декември 1944 г. той облича 24 германци в американски военни униформи и ги кара с американски превозни средства от американската страна на фронтовите линии. Планът предизвиква голямо объркване и паника в американските войски по време на Арденска офанзива.

Скорцени е заловен през май 1945 г. и е обвинен във военно престъпление, защото облича хората си във вражески униформи, но е оправдан, когато се разбира, че съюзниците са използвали същата тактика.

Той бяга от ареста през 1948 г. и се мести из Европа. Умира през 1975 г. от рак на белия дроб поради тютюнопушене през целия си живот.

 
 
Коментарите са изключени за Операция Дълъг скок: Когато нацистите искаха да убият Чърчил, Рузвелт и Сталин наведнъж

Повече информация Виж всички