shareit

Няколко неразгадани мистерии на Втората световна война

| от |

Всички обичаме мистериите, а Втората световна война предоставя много. Големият мащаб на събитието и практикуваната тактика на „опожарената земя“ (тактиката да се унищожава всичко, което може да е от полза на противника) означават, че много хора изчезват и че са създадени много напреднали за времето си технологии, които също са загубени във времето. Отговорите на много въпроси загиват с кончината на единствените, които ги знаят, а решаването на тези мистерии е една от ай-упражняваните дейности след войната.

Ето някои от мистериите от Втората световна война, които остават неразгадани.

Anne Frank passport photo, May 1942

Кой предаде Ане Франк?

Ане Франк е една от милионите жертви на Холокоста. Но това младо момиче се прославя посмъртно след публикуването на дневника й, който описва нейния живот и преживявания, докато се крие от нацистите. Книгата я превръща в една от най-известните исторически личности и в резултат на това всеки момент от живота й е проучен много задълбочено. Остава обаче един въпрос: кой разкрива местоположението на нея и семейството й?

Представени са редица различни теории, които уж отговарят на въпроса, но досега не са предоставени солидни доказателства за никоя от тези теории.

Bundesarchiv Bild 101I-646-5188-17, Flugzeuge Junkers Ju 87

Foo Fighters (тип НЛО)

Неидентифицираните летящи обекти са любими сред тези, които се интересуват от мистерии, а Втората световна война е домакин на редица странни въздушни събития.

По време на войната в небето са забелязвани странни обекти от пилоти много пъти. Тези обекти са различни размери, форми и цветове и дори се държат различно, но са наричани събирателно „foo fighters“. Като начало военните служители смятат, че тези наблюдения са резултат от умора у пилотите или заради някакви атмосферни явления, но след като докладите продължават да идват, е започнато официално разследване, за да се направи опит да се разбере какво всъщност представляват.

Има опасения, че те са тайна вражеска технология, но привидно приятелският им характер прави това обяснение малко вероятно. Разследванията не успяват да намерят никакви отговори и така мистерията на тези обекти остава неразкрита и до днес.

Dictator charlie5

Глобусът на Хитлер

Известно е, че Хитлер харесва големи неща – вижте само танковете, които той одобрява през последните години на войната. Нито едно от тези неща обаче не е заобиколено от мистерия толкова, колкото гигантския му глобус. Този глобус е построен специално за Хитлер от базирана в Берлин компания през 30-те години на миналия век, и остава в офиса му през по-голямата част от неговия политически живота като започва да символизира деспотичните у амбиции. Но след войната местоположението на този глобус става мистерия.

Няколко подобни предмета са направени някъде по едно и също време, а през следващите десетилетия на пазара се появяват за продажба и още, но за нито един не е потвърдено, че е личният глобус на Хитлер. Той може да е бил унищожен в хаоса на последните дни на Втората световна война или откраднат от войник.

Историкът Волфрам Побанц пък предполага, че Хитлер въобще не е бил фен на кълбото, тъй като никога не се снима с него.

Auschwitz I (22 May 2010)

Списък с имена в Аушвиц

През 2009 г. историк открива списък от 17 имена в концентрационния лагер Аушвиц, докато извършва рутинни работи по съхранението на мястото. Всичките имена са британски и са написани върху парче бял целулоид. Осем от имената имат отметка до тях, така че списъкът със сигурност е използван да се отмята нещо, но какво – това е пълна мистерия.

В допълнение към имената, списъкът съдържа и низ от числа и няколко често срещани немски думи с техните английски преводи, като „оттогава“, „никога“ и „сега“. Някои предполагат, че имената са на британски шпиони, а други – че списъкът е на британски войници, които са дезертирали при нацистите.

Komplex Osówka in 2014 (15)

Нацисткия влак със злато

Нацисткият златен влак, е една от най-големите мистерии от Втората световна война.

Макар че точната история варира, мнозина вярват, че нацистите са натоварват на влак злато, изкуство и най-различни други ценности, когато всички надежди за спечелване на войната изчезват. Тогава този влак е бил скрит, вероятно в скрит тунел някъде в Полша, но нацистите умират и той никога не е намерен. Ако тази история е вярна, предметите на борда му може да струват десетки милиони дори преди да се вземе предвид невероятната история, свързана с него.

Въпреки че тази история по същество вече се е превърнала в легенда, тя е приета доста сериозно от много власти след 1945 г. Полските военни например търсят влака след войната, но търсенето е неуспешно.

Не са открити доказателства, които да предполагат, че той дори някога е съществувал, но преди няколко години ловът е възобновен от двама поляци. За пореден път обаче не е намерено нищо…

Тъй като вероятно никога няма да има потвърждение, че влакът не съществува, тази завладяваща мистерия ще продължи да гъделичка ентусиастите.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко неразгадани мистерии на Втората световна война

Повече информация Виж всички