shareit

Няколко начина как да започнем революция

| от |

Изпратете подарък изненада

По време на руската Февруарска революция от 1917 г. Ленин е заседнал в неутрална Швейцария, а прибирането у дома е проблем. Първо, води се война, в която Германия и Русия са врагове, което автоматично изключва пътуването с влак между двете страни. Второ, въпреки че Германия отчаяно иска Ленин да се върне вкъщи и да използва влиянието си, за да накара Русия да се оттегли от войната, какво ще се случи, ако неговите марксистки идеи междувременно заразят Германия и хората в крайна сметка, като руснаците, мислят, че причина за всичко това е аристократичната управляваща класа?

Ленин обаче е твърде добро оръжие, за да не се използва, и затова германците решават, че ще му позволят да пътува из страната им, но идеите му трябва да бъдат държани под карантина. Ленин и обкръжението му са качени в запечатан влак, все едно са биологично оръжие, и са транспортирани в заключени вагони през Германия.

Изненадайте себе си

Когато холандският владетел Уилям Орански се противопоставя на испанското управление през 1569 г., той дава нещо като пиратски лиценз на група пирати, известни като Морските просяци (Watergeuzen). Те нападат испанските кораби като отнасят плячката си в Англия до 1572 г., когато кралица Елизабет изведнъж ги забранява.

Без да има къде да занесат задигнатото от корабите или да ремонтират своите, Морските просяци решават, че единственото, което могат да направят, е да завладеят пристанище за себе си. Така те нападат Бриел – докато испанският гарнизон отсъства – и за тяхна голяма изненада успяват. Радостни от успеха си, те след това се преместват във Влисинген, който също превземат – за учудване на всички – вдъхновявайки холандската съпротива да започне войната за независимост.

Помнете на какво са чувствителни местните

Спусъкът nа индийския бунт, известен също като Първата война за индийската независимост, в зависимост от това коя страна подкрепяте, е намазаните хартиени касети, които съдържат барута за британските пушки. За да се зареди едно оръжие, горната част на патрона трябва да се отхапе, за да може барутът да се излее. Това отхапване се оказва проблемът.

Сред сепоите – местни индийски войски, работещи за Британската източноиндийска компания – се носи слух, че мазнината, използвана върху касетите, е кравешка или свинска. Сепоите са хиндуисти или мюсюлмани и идеята, че имат свинска или кравешка мазнина в устата си, когато отхапват края на хартиената касета, беше немислима. Новината за смазката се разпространява и някои войници отказват да ги използват. В замяна те са наказани с необичайна строгост и така бунтът се разпалва.

Облечете се добре и организирайте парти

В опит да попречи на американските колонии да заобикалят данъка върху чая, британското правителство позволява на Източноиндийската компания монопол, който всъщност прави чая й по-евтин от този, който продават местните търговци. Това вбесява някои хора в Бостън.

На 16 декември 1773 г. те реагират, като се обличат като индианци от племето Моухоук и изхвърлят това от почти 41 000 килограма чай на компанията във водата на пристанището в Бостън – акт, който ще бъде запомнен от следващите поколения като „Бостънско чаено парти“. Под ръководството на Самюел Адамс оплакването на бостънците, че чаят е твърде евтин, ловко е превърнато в спор дали колониите трябва да плащат данък при условие, че не са представени в парламента.

Британците, убедени, че трябва да плащат данъци като всички останали, отговарят като затварят пристанището, докато данъкът не бъде платен върху изхвърления чай. Това допълнително ядосва непокорните колонисти и ускорява стремежа към революция.

Четете дребния шрифт

Когато Прасутаг от Исени, умира във Великобритания, той вярва, че ще остави царството на семейството си и римските си владетели, но съпругата му Будика скоро открива, че ползите от клиентското царство са само за едно поколение.

След смъртта на Прасутаг, римският прокуратор незабавно завзема финансовия контрол над цялото царство – подпомогнат от хитра малка законодателна подробност. Римските заемодатели дават големи суми на Прасутаг и неговите приятели, за да им помогнат да платят за лукса на римския живот, и сега внезапно си искат парите обратно. Дълговете обаче не могат да бъдат върнати и следователно прокураторът може да се намеси. Будика се оплаква, за което е бичувана, а дъщерите й са изнасилени – и така започна бунтът на Исени.

Пазете плановете си в тайна – но не прекалено

В една есенна вечер през 1596 г. десет мъже и момчета и едно куче се изкачват на хълма Енслоу близо до Блечингтън, Оксфордшир, където изчакват хората от окръга да се присъединят към тях, за да се изправят срещу новите загражденията на земята, които застрашават прехраната им. Но на сутринта на хълма Енслоу все още има само десет мъже, които след това просто се прибраха у дома.

Нямаше да знаем нищо за този „бунт“, ако не беше приказливият дърводелец, Роджър Саймъндс, който го споменава на местния викарий, докато той оправя библиотеката си. Новините, че местните селяни заплашват да „прережат гърлото“ на дворянството се разпространява като пожар чак до правителството. И отговорът е див. Водещите са арестувани, двама са обесени, а другите двама умират от мъчения.

Познавайте пазара

За много протестантски духовници английският молитвеник е символ на свободата – той предлага църковни служби на език, който всеки може да разбере – за разлика от предишните текстове на латински. И все пак в Западната страна въвеждането на молитвеника предизвиква бунт с безпрецедентни размери.

Отговорът на правителството е брутален. На 5 август 1549 г. професионална армия унищожава събралите се селяни. Повечето от бунтовниците са избити, а избягалите са изловени и убити. Но защо Западната страна трябва да е толкова разстроена от езика на молитвената книга? Може би има нещо общо с факта, че много от тях говорят на корниш – език, на който молитвеникът никога не е преведен.

Направете фурор

Бунтът на бохемите започва по изненадваща причина. В Пражкия замък на 23 май 1618 г. събрание на протестантите съди двама императорски управители за нарушаване на „Писмото на величието“, издадено от император Рудолф II, което гарантира свобода на религиозно изразяване.

След като ги признават за виновни, вместо да ги вкарат в затвора, протестантите изхвърлят губернаторите (и техния нещастен писар) през прозореца на бохемската канцелария. За техен късмет те падат на меко – в купчина тор – и остават ненаранени. За нещастие за останалата част на Европа, това ускорява Тридесетгодишната война.

 
 
Коментарите са изключени