shareit

Нощта на дългите ножове: Когато Хитлер направи чистка сред собствените си редици

Бруталността на кафявите ризи и паравоенното им крило Щурмабтайлунг (SA) достига своя връх в края на юни 1933, когато ризите арестуват 500 души в Берлин, след като трима от тях са застреляни от социалдемократ. Най-малко 23 от задържаните са измъчвани до смърт. SA се развихря и Хитлер се страхува от възможността за чуждестранна намеса, преди програмата му за превъоръжаване на Германия дори да започне.

Ернст Рьом, ръководител на щурмоваците SA, обаче ръководи организация от около 3 милиона, много от които са твърди фашисти и опитни бойци. И още по-лошо, те са разочаровани от Германията на Хитлер. Нещата не изглеждат много по-различни от предишния режим и Рьом започва да говори открито за втора революция.

„Революцията не е постоянно състояние“, отвръща Хитлер на нацистите на 6 юли. „Потокът на революцията е незасегнат, но той трябва да бъде насочен в сигурното пространство на еволюцията… Защото втора революция може да се насочи само срещу първата.“

Тези думи допълнително разделят преди близките Хитлер и Рьом. И докато Хитлер избягва да критикува SA директно, той дава да се разбере, че само „идиоти“ смятат, че революцията не е постигнала целите си. От своя страна Рьом се съмнява в ангажимента на Хитлер за „национално въстание“. Присъединяването към властта отслабва ли революционния дух на фюрера? Постепенно Рьом започва да се рекламира като истинския лидер на нацистка Германия, избутвайки Хитлер от страниците на Der SA-Mann, вестникът на кафявите ризи.

Bundesarchiv Bild 102-15282A, Ernst Röhm crop

Ернст Рьом

Този конфликт достига зенита си през февруари 1934 г. На първия ден от месеца Рьом издава бележка, в която настоява Рейхсверът (германската армия, която по-късно ще бъде обединена във все още планиращия се Вермахт) да бъде погълната от SA . „Никога“, казва министърът на отбраната генерал Вернер фон Бломберг, който се свързва веднага с Хитлер. На конференция на 28 февруари Хитлер отхвърля искането на Рьом и одобрява предложението на Бломберг SA да бъде разположена като сила за защита на границите и предвоенна учебна единица.

Това е унизително за Рьом, който разкрива истинските си чувства, когато двойката напуска Министерството на отбраната. „Това, което обяви нелепият ефрейтор, не се отнася за нас“, каза той, позовавайки се на ранга на Хитлер през Първата световна война. „Хитлер не е лоялен и трябва поне да бъде изпратен в отпуск. Ако не със, то ще се справим и без Хитлер.“

Думите са предадени на Хитлер от Виктор Лутце, доносник от висшето командване на SA. „Ще трябва да оставим нещата да узреят“ – измърморва фюрерът. Но Рьом не е единственият трън в очите му през 1934 г. Вицеканцлерът Франц фон Папен има собствени амбиции – гледайки към президентския пост, заеман от все по-болнавия Павел фон Хинденбург – и сред отдадените му привърженици има много висококласни консервативни офицери от армията.

В реч в университета в Марбург на 17 юни, фон Папен предупреждава, че Германия не може да „живее в непрекъснато състояние на размирици, на което никой не вижда края“. Разгневеният Хитлер бързо отправя собствено предупреждение към фон Папен: „Юмрукът на нацията е стиснат и ще смаже всеки, който се осмели да предприеме и най-малкия опит за саботаж“.

От болничното си легло в Източна Прусия 86-годишният Хинденбург проследява събитията със задълбочаващ се страх. Бащата на нацията умира, но все още притежава достатъчно дух, за да каже на Хитлер, че ще обяви военно положение, ако не се предприеме нещо за спиране на агресията в страната.

Nazi tin soldiers

Рядка пълна серия от SA войници от 1940-те години

Решението, планирано от Хитлер, е просто. Той ще свика конференция на ръководството на SA в Бад Висзе (панорамната снимка най-горе) на 30 юни и ще ги арестува. Когато заминава за Есен, за да присъства на сватба, бе изпратено съобщение до началника на неговите SS-охрана да се подготви за „тайно и много важнo дело за фюрера“. Междувременно Райнхард Хайдрих, ръководител на службата за сигурност на SS, съставя списък за арести на лица, считани за „политически ненадеждни“.

Когато штурмовиците на SA в Мюнхен излизат на улицата вечерта на 29 юни, за да изложат своите оплаквания, техните лидери – събрани в хотел Hanselbauer в Бад Висзе – изглежда вярват, че върху тях няма непосредствена заплаха от Хитлер. Те прекарват вечерта толкова пияни от властта, колкото и от бирата.

Hitler Nürnberg 1935

Хитлер пред SA, 1935

След като се връща в Мюнхен от Бад Висзе, Хитлер е разярен и се обръща към водещи нацисти в щаба на партията, известен като Кафявата къща, по обяд. С плюнка, стичаща се по брадичката му, фюрерът описа как Рьом е получил от Франция 12 милиона марки, за да го убие, което Хитлер нарича „най-лошото предателство в световната история“. Няма доказателства за такова твърдение, а писмената заповед, призоваваща за преврат, намерена сред вещите на Рьом, е почти сигурно фалшификация. Независимо от това, той я използва като оправдание за арестуването и екзекуцията на командири на SA.

Докато SA са целите в Мюнхен, в Берлин те са изтъкнатите консерватори. При завръщането си от Бад Висзе Йозеф Гьобелс, ръководител на пропагандата на Хитлер, се обажда на Херман Гьоринг и му казва кодовата дума: „Колибри“. Това е сигнал за министъра на вътрешните работи на Прусия да започне да елиминира хората от списъка на „политически ненадеждните“.

Сред убитите са Херберт фон Босзе, който е пресаташе на фон Папен, и Едгар Юнг, водещ интелектуалец от консервативната десница, който пише някои от речите на Папен. Убити са и висши фигури в армията, включително генерал-майор Фердинанд фон Бредов и генерал Курт фон Шлайхер, последният канцлер на Германия по време на Ваймарската република, застрелян в дома си заедно със своята съпруга. Фон Папен оцелява само защото Хитлер се страхува от неблагоприятна реакция в държавата и в чужбина, ако държавник от неговия ранг бъде убит.

Престижът на Рьом обаче не му предоставя подобна защита. На 1 юли Хитлер, под натиска на Гьоринг и други водещи нацисти, решава, че не може да позволи на бившия си другар да живее повече. Той му дава шанс да отнеме живота си сам, но Рьом отказва да използва пистолета, предаден му от двама офицери от SS в килията в затвора. „Рьом получи възможността да се занимае с последиците от предателското си поведение“, каза Хитлер в комюнике. „Той не го направи и след това беше застрелян.“

На следващия ден Хитлер обявява края на „прочистващата акция“ и на 13 юли съобщава на Райхстага, че са убити 74 души. Според други оценки цифрата достига 200. Какъвто и да е броят, Нощта на дългите ножове установява Хитлер като най-силния човек на Германия.

 
 
Коментарите са изключени