shareit

Невероятният боен успех на Нощните вещици от Втората световна война

| от |

Има един интересен мит, че жените виждат много по-добре на тъмно и се справят отлично със забелязването на цветове. От друга страна мъжете се фокусират по-добре с бързо движещи се обекти, което често ги прави по-добри шофьори в определени случаи. Говорейки обаче за зрение и нощно зрение, дамите със сигурност печелят. И доказателството за този факт може да бъде направено с любезното съдействие на „Нощните вещици“. Това е 588-и нощен полк с особени заслуги на руския фронт.

Събраните дами нямали право да използват модерната бойна авио техника на СССР. Вместо това трябвало да използват бавни и мудни самолети, които нямат никакви предимства по време на въздушен двубой. В повечето случаи получавали самолети, които са използвани в селскостопанската авиация за обработване на полетата. Дамите бързо осъзнали, че няма как да правят нападения през деня, след като летящите консерви можели да бъдат обстрелвани от абсолютно всеки и точен удар с прашка можел да причини сериозни щети.

Po-2

Снимка: By Douzeff – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4877389

Таванът на полета също не бил особено добър, за да последва безопасно издигане на по-сериозна височина. Парашутите също не присъствали в бойното снаряжение поради простата причина, че ако самолетът е ударен, никой няма да може да се спаси с парашут. По тази линия никой не го носил. В името на историята е редно да отбележим, че в битката срещу нацизма не е имало полово разделение. СССР използва всички налични сили и никой не се е радвал на някакви полови облаги – общата цел била достатъчен мотиватор.

Очевидно е, че въпросната техника няма никакъв шанс да бъде конкуренция на могъщия Месершмит. Битката през деня щяла да завърши с тотален разгром и трябвало да се приложи нова стратегия. Първото и най-важно е, че нощните вещици избирали да изпълняват своите мисии през нощта. Макар и студът да е бил изпитание за всяко същество, самолетите изпълнявали мисии около 12 до 14 часа на вечер. Практически трябвало да се връщат, да заредят с нови бонби и започват обратно в следващата посока.

Planes_Used_By_The_Night_Witches_and_The_Luftwaffe

Снимка: By Steven Prowse – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83642167

Друга интересна тактика е използването на малки формации от 3 самолета. Обикновено при нападението трябва да се създаде някакво прикритие, но след като липсвали дори точно калибрирани картечници, дамите използвали звуковата бариера. Под булото на вечерта и малко преди пускането на бомбите, два от самолетите ще променят рязко курса, обърквайки допълнително ПВО отбраната. Трябва да добавим и още нещо – всеки самолет имал само по една бомба и е било препоръчително да падне в целта. Защо този полк обаче е само от жени? В повечето случаи всички възпитанички са били любителки на авиацията, но повечето са доброволки, чийто половинки са паднали в боя.

Интересното е, че нощните вещици се оказват не просто опасен противник, а смъртоносен. Гениалната им тактика е приложена многократно и в редица случаи дава резултат. Друг е въпросът, че човек трябва да обърне внимание отново на техниката на полет. Дамите не са се обезкуражили, а просто са намерили решение да използват по най-добър възможен начин всички средства за победа. Нощните вещици са извършили около 30 000 полета и са хвърлили около 23 000 тона бомби по немските сили. Представете си какво са могли да направят с по-съвременни самолети.

 
 
Коментарите са изключени за Невероятният боен успех на Нощните вещици от Втората световна война