shareit

Неразкритите загадки от Първата световна война

| от |

Изгубеното съкровище на царете

Цар Николай II, последният владетел на Русия, е принуден да абдикира през март 1917 г. Изправен пред граждански вълнения и заплахата от германска инвазия през Първата световна война, той скрива 1600 тона злато – около 73% от всички руски златни запаси на стойност приблизително 60 милиарда долара. Когато Николай и семейството му са екзекутирани през 1918 г., местонахождението на златото става загадка.

Но вече не е. Руски мини подводници откриват част от него на около 360 метра под водите край нос Толстой в езерото Байкал, Сибир през септември 2010 г. Останалата част е открита в затворен железопътен тунел в Иркутск близо до езерото през април 2017 г.

Manfred von Richthofen

Кой убива Червения барон?

Манфред Албрехт Фрайхер фон Рихтхофен е ас и национален герой на Германия. Дори съюзниците го уважаваха, наричайки го „Червения барон“. След като събира в биографията си 80 убийства, той преследва следващата си жертва – канадския пилот лейтенант Уилфрид Мей на 21 април 1918 г.

Те летят над хребет близо до река Сома във Франция, когато малко след 11:00 часа сутринта куршум .303 калибър удря германеца в сърцето и белите дробове. Въпреки удара, той успява да кацане грубо, след което умира. Австралийска ескадрила № 3 получава заслуги за убийството, но кой точно натиска спуска не се знае със сигурност.

Какво се случи с екипажа на Зебрина?

Зебрина е тримачтова ветроходна баржа, построена през 1873 г. за речен транспорт. Тя е превърната в товарен кораб, който превозва въглища от Англия до Франция, а в един октомврийски ден през 1917 г. ще аправи това за последен път.

Тръгвайки от Фалмут с товар въглища, капитан Мартин отплава за Сен-Брийо, Франция – път, който трябва да отнеме 30 часа. Корабът обаче е намерен два дни по-късно заседнал в Розел Пойнт, близо до Шербург, Франция, като капитанът и екипажът от шест мъже липсват. Той не е бил повреден, а въглищата са все още на борда…

St. Symphorien Military Cemetery -45-3

Кой убива редник Джон Пар?

Джон Хенри Пар, роден на 19 юли 1897 г. в Англия, един ден се уморява да бъде беден и гладен и през 1912 г. 15-годишният младеж лъже за възрастта си и се присъединява към 4-ти батальон на Мидълсексския полк, където става известен с това, че е първият британски войник, загинал през Първата световна война.

Това се случва на 21 август 1914 г. в белгийското село Обруг, североизточно от Монс. Официално той загива от пожар, започнат от германците, но различни записи показват, че по това време те все още не са достигнали района. Докато някои свързват мистерията на смъртта му с хаоса на войната, други смятат, че истинската причина за смъртта е приятелски огън.

Морско чудовище напада германска подводница?

На 30 април 1918 г. британски патрулен катер открива германска подводница (UB-85) край бреговете на Странраер в Шотландия. За тяхна изненада, германците отчаяно се предават, при което британците поемат екипажа и потапят подводницата.

Според командира на подводницата те се издигат, за да заредят батериите си, когато нещо ги напада. То има големи очи, рогат череп и огромни зъби, които блестят на лунната светлина. Чудовището се отдръпва едва когато подводницата стреля по него с всичко, което има, но е толкова силно, че поврежда обшивката на предния панел – оставяйки екипажа неспособен да се потопи обратно.

Bela Kiss' barrels

Какво се случва с Бела Киш?

Бела Киш е унгарски тенекеджия, който живее в градчето Чинкота, близо до Будапеща. Отстрани той се занимава и с астрология и магия, но това не беше добре заплатена дейност. Когато Унгария се присъединява към Първата световна война, той е привикан в армията и тръгва на война през 1914 г.

През юли 1916 г. неговият хазяин обаче прави ужасно откритие. Изглежда, че Киш пуска любовни обяви, с които успява да примами 23 жени и 1 мъж в дома си. След това ги удушава и ограбва, източва кръвта им, маринова ги в алкохол, след което ги натъпква в метални варели. Той никога не е заловен.

Кой е мистериозният „JM“?

Университетът Виктория в Британска Колумбия, Канада получава съкровище през 60-те години на миналия век… въпреки че им отнема известно време, за да го осъзнаят. То е двутомен кожен дневник, посветен на нечия дъщеря на име „Adèle“. По листата липсват думи, но вместо това върху тях има 130 акварела от Първата световна война.

Те са нарисувани върху канцеларска хартия с герба на Кралската артилерия – тоест, който и да ги е направил, се е бил във Франция и Белгия от 1917 до 1918 г. Освен инициалите „JM“ обаче, нищо друго не се знае за художника, така че университетът моли обществеността за помощ при идентифицирането му.

Ангелите на Монс

Първият голям ангажимент на британските експедиционни сили срещу германците се състои в битката при Монс на 22 август 1914 г. Но тази битка е безнадеждна – Германците ги смазват, принуждавайки ги да се оттеглят. За да им спечели време, група ангели прогонват обратно германците…

Някои смятат, че това привидение е просто резултат от масова истерия, тъй като отчаяните британци се нуждаят от чудо. Артър Махен, журналист, който отразява войната, твърди, че е измислил историята – но малцина му вярват. Така че загадката остава.

 
 
Коментарите са изключени за Неразкритите загадки от Първата световна война

Повече информация Виж всички