shareit

Най-странните военни единици в историята

| от |

В хода на човешката история е имало безброй войски, армии и подразделения, някои от които са формирани по особени причини. Тази статия съдържа списък, без определен ред, на някои от най-странните и уникално очарователни военни части, съставяни някога.

Ghent altarpiece at Altaussee

Monuments Men

Monuments Men (официално програмата се казва „Monuments, Fine Arts and Archives“) е звено, образувано в резултат на Втората световна война, която бушува в цяла Европа. То е създадено през 1943 г. и се състои от учени, историци на изкуството, музейни служители и други експерти, които имат за цел да помогнат за опазването на културното наследство на континента. Много изключително ценни или важни сгради, забележителности и артефакти стават жертви на войната.

Екипът е изпратен в Европа заедно със съюзниците, за да се гарантира възможно най-много, че войната няма да навреди на културно важни предмети. Специалистите участват активно в планирането на съюзническите мисии и изготвят карти, на които маркират важни сгради и забележителности, които трябва да бъдат защитени. Тези карти са дадени на съюзническите пилоти, за да не атакуват тези маркирани зони. Когато нацистите са отблъснати, Monuments Men са натоварени да издирват липсващи произведения на изкуството и откраднати артефакти. В процеса успяват да възстановяват изкуство от художници като Да Винчи и Микеланджело.

Отделението е разпуснато през 1946 г.

Призрачната армията

През 1944 г. САЩ създават 23-та специална войска – тактическо звено, което има за задача да дезинформира противника. Тази войска използва редица техники за това – например, записват се звуци от военни движения и маневри и след това се възпроизвеждат чрез мощни усилватели на различни места на фронта. Те могат да се чуят на разстояние до 25 километра.

Те също използват и визуални измами, за да излъжат врага от разстояние. Призрачната армия може да изгради много детайлни и убедителни макети на военни съоръжения и машини – фалшиви надуваеми танкове, камиони и джипове и дори пране, окачено за сушене.

Част от войската може да се облече униформи, носени от други части, включително отличителните им знаци, за да объркат вражеските разузнавачи или шпиони. Друг път пък дори се преструват на генерали и офицери. Използва се и много точен, но фалшив радиотрафик, който може да възпроизведе комуникациите между реални единици. Тези техники успяват да заблудят германците да мислят, че има значително военно присъствие в иначе незащитена зона или да отвлекат вниманието им от реални части.

Поради естеството на работата си, Призрачната армия често действа в близост до фронтовите линии. След войната техните подвизи са класифицирани и остават тайна до 1996 г.

Langer Kerl James Kirkland

Потсдамските гиганти

Потсдамските гиганти е високо ценената военна единица на крал Фредерик Уилям I от Прусия (на основната снимка, още като принц) през 18 век. Когато идва на власт през 1713 г., кралят създава елитна единица от изключително високи войници. Те са платени много добре и живеят в едни от най-добрите условия, налични в пруската армия. Те също така се хранят само с висококачествена храна.

Войниците от тази специална единица носят големи униформи, завършени с 45-сантиметрова гренадирска шапка, за да изглеждат още по-високи. Страстта на краля към високите му войски може най-добре да се опише като мания. Всъщност той веднъж казва на френския посланик: „Най-красивото момиче или жена в света би биха били безразлични за мен, но високите войници – те са моята слабост.“

Попълването на редиците на Потсдамските гиганти е сериозно. Кралят изпраща екип от разузнавачи, за да намери високи мъже из цяла Европа. Ако откажат да се присъединят към полка, те са отвличани.

Фредерик иска да увеличи ръста и на своите обикновени войници, затова поставя някои от тях върху изработен по поръчка механизъм за разтягане. След редица смъртни случаи той обаче отменя експериментите. Но преминава към друга алтернатива като събира високите си войници с високи жени, за да се опита да отгледа повече войници за своя специален полк. През 1740 г. Фредерик умира, а с него и неговата любима военна част.

Persian warriors from Berlin Museum

10 000 безсмъртни

Това елитно тежко въоръжено подразделение е част от империята на Ахеменидите. Въпреки че не се знае много за детайлите на тази сила, тяхната репутация не е забравена. Според гръцкия писател и историк Херодот, подразделението получawa името си поради постоянния си размер от 10 000 войници. Ако един член е ранен, убит или болен, той незабавно се заменя. По този начин броят на войските винаги се поддържа 10 000 души.

Персийското име на единицата не е известно.

Тази елитна група служи предимно като телохранители на краля и получава специални привилегии, като например да може да взема наложници и слуги по време на походите си. Един от най-забележителните им боеве е в битката при Термопилите през 480 г. пр. н. е.

Nepali soldiers Le Bon 1885

Гурки

Гурките са непалска единица, известна със своята храброст и физическа издръжливост. В началото на 19 век британската Източноиндийска компания претърпява големи жертви от тях по време на Англо-непалската война. Тогава англичаните признават невероятната боеспособност на горкалийските войници и са впечатлени, така че когато е подписано мирно споразумение, те предлагат на непалските войни възможността да се присъединят към тях.

Така те в крайна сметка са интегрирани в британската армия, където се бият с отличие. Днес процесът на подбор за присъединяване към гурките е един от най-трудните в света и те все още носят традиционния си нож. Мотото им „По -добре да умреш, отколкото да бъдеш страхливец“ говори много за тяхната репутация.

 
 
Коментарите са изключени за Най-странните военни единици в историята

Повече информация Виж всички