shareit

Най-странните примирия в историята

| от |

Освен няколко изключения, примирието и прекратяването на огъня обикновено не са известни като събития, като повечето идват или с бял флаг от едната страна, или с подписване на договори и споразумения по взаимно съгласие. Но в историята има и няколко пъти, когато ситуацията около прекратяването на огъня е била изключително странна, а понякога дори и комична.

Ето списък с няколко от тези случаи.

Anzac Cove encampment 1915

Борбите между турските войски и ANZAC са преустановени, за да потушат въстанието в Йордания

Това странно примирие се случва по време на Първата световна война между турците и ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). ANZAC е обединените сили от австралийски и новозеландски войници, които се бият за британците по време на Първата световна война. Сблъсъкът им с турците се прехвърля в днешна Йордания, която по това време е под турски контрол.

Битката опустошава турските сили, което ги подтиква към прибързано отстъпление. Виждайки, че техните потисници не са в състояние да отвърнат, местните араби започват да тормозят отстъпващите турци. Така ситуацията става отчаяна, като хиляди араби се събират, за да атакуват турците едновременно с британците. Когато британците пристигат, турците бързо се предават, но разгневените араби си искат част от плячката. Ситуацията завършва с пълна престрелка между предалите се турски войски и арабите.

Един британски командир информира арабския лидер, че ако продължават да атакуват, той ще ги нападне, като накрая ще спре бунта.

Bundesarchiv Bild 101I-343-0694-21, Belgien-Frankreich, Flugzeug Heinkel He 111

Британски и германски летци стрелят помежду си, след което се обединяват, за да оцелеят в пустинята

По време на Втората световна война съюзниците се опитват да спрат Германия да нахлуе в Норвегия през 1940 г., което е стратегически важно за усилията на нацистката военна машина. В поредицата въздушни битки, които се проведоха в небето над Норвегия, британски двуместен Skua сваля германски Heinkel He 111, който катастрофира в студена норвежка гора. Скоро след това обаче се разбива и британският самолет, който събира двамата британски и трима германски летци.

Двете групи се срещат и започват да работят заедно. За съжаление, един от германските членове на екипажа загива при инцидент с норвежки ски патрули и в крайна сметка германците са предадени на норвежците, които след това ги предават на британците, и прекарват остатъка от войната като военнопленници. Двамата британски пилоти успяват да стигнат до Анделснес, където пътуват обратно до Англия.

American 290th Infantry Regiment infantrymen fighting in snow during the Battle of the Bulge

Американски и германски войски споделят коледна вечеря

Беше Коледа през 1944 г. по време на Арденската офанзива и три американски войски се загубват в Арденската гора. След като се разхождаха три дни, те попадат на малка хижа в гората. Почуквайки на вратата, мъжете са посрещнати от немска майка, която ги кани на коледна вечеря, след като вижда дрипавото им състояние.

Но докато приготвя вечерята, отново се почуква на вратата. Този път на прага са четирима германски войници, които също са загубени и гладни. Тя казва на германците, че може да влязат, но вътре има американци и че няма да търпи стрелби. Германският ефрейтор отговори: „Днес е Светата нощ и няма да има стрелба.“

Мъжете оставят всичките си оръжия навън и ядат заедно. На следващата сутрин германците показват на американците най-добрия път обратно до техните линии и всички си тръгват, с което се прекратява примирието им.

Schloss Itter in 1979

В края на Втората световна война германските и американските сили се обединяват срещу СС

Битката за замъка Итер заслужава да бъде в този списък, тъй като е едно от най -известните и забележителни примирия. Хитлер е мъртъв, а края на войната е само след три дни, и много германски войници щастливо зарязват оръжията си и прекратяват битката. По-фанатичните единици обаче продължават.

Замъка Итер е използван за държане на важни политически и военни френски военнопленници по време на войната. Всъщност един от военнопленниците в замъка е сестрата на Шарл дьо Гол. В хаоса в последните дни на войната замъкът е изоставен от охраната, оставяйки военнопленниците да се справят сами. Един от тях успява да се свърже с Йосиф Гангл, офицер от Вермахта, който е на страната на австрийската съпротива. Гангл търси помощ от американско подразделение и след това той и малката група американски войски, въоръжени с танк Sherman, се отправят към замъка.

На следващия ден между 100 и 150 войници на СС нападат замъка, но са задържани от американски и германски войници, които се бият рамо до рамо. За щастие пристигат подкрепления, преди защитниците да свършат боеприпасите.

 
 
Коментарите са изключени за Най-странните примирия в историята

Повече информация Виж всички