shareit

Най-странните начини за прекратяване на обсада в историята

Постоянната схватка между укрепленията и разбиването на тези укрепления бушува през цялата история на човечеството. Днес вече тази схватка не е такава част от ежедневието заради напредъка в огневата ни мощ – има много огнестрелни оръжия, които могат да пробият бронежилетки, противотанкови оръжия, които могат да унищожат танкове, и ракети, които могат да унищожат бункери.

В миналото обаче – когато най-мощното оръжие е било тояга – какво може да се направи срещу една каменна стена? Това принуждава човечеството да прояви креативност в техниките си за преодоляване на защитните сили. Ето някои от по-странните, без определен ред.

Assyrian relief of attack on an enemy town during the reign of Tiglath-Pileser III 720-738 BCE from his palace at Kalhu (Nimrud)

Котки

Артилерист от 16 век на име Франц Хелм, който живее в днешна Германия, е автор на книга за боеприпасите, оръжията и артилерията. В тази книга той подробно описва техника за причиняване на хаос в защитната система или град, с помощта на котка:

Направете малка торбичка като за огнена стрела. Ако целта ви е град или замък, намерете котка от това място. И привържете торбичката към гърба на котката, запалете я, оставете я да се разпали добре и след това пуснете котката да се прибере във въпросния замък или град. От страх тя ще се скрие в плевня със сено или слама и ще я запали.

Не е известно дали този доста оптимистичен план някога е използван, но ако е, вероятно е довел до унищожаване по-скоро на собственото ви имущество, отколкото на врага.

Хвърляне на трупове

Силата, която поставя замък под обсада, често създава лагер наблизо като база. Условията в тези лагери са, разбира се, напълно нездравословни и нехигиенични и болестите са навсякъде.

През 1346 г. монголите нападат кримския град Кафа и започват дълга обсада. В крайна сметка монголската армия започва да страда от Черната смърт, която опустошава от лагера им. Докато повечето армии при това положение най-вероятно биха се оттеглили, монголите виждат прекрасна възможност и започват да катапултират заразени с болести трупове над градските стени, с цел да заразят хората вътре.

Има съмнения, че някои от избягалите жители на Кафа може да са пренесли Черната смърт в Европа, но това не е известно със сигурност.

Нагоре по тоалетната

Шато Гайар e средновековен замък, завършен през 1198 г. във Франция от Ричард Лъвското сърце, и по това време се смята за непроницаем. В рамките на 10 години от създаването си, замъкът попада в ръцете на френския крал Филип II. Неговите сили първоначално успяват да влязат и да превземат външните зони на замъка, но не успяват да пробият централната крепост. Тогава един от хората му забелязва канал в стената, водещ до една от тоалетните на замъка. Мъж се изкачва по този канал през тоалетната и в замъка отваря прозорец, за да позволи и колегите му да влязат.

Горещ пясък

Този метод е използван от обсадените, за да отблъснат нападателите. Замъците използват различни техники в тази посока включително пускане на горещи или горящи неща от върха на стените.

През 332 г. пр. н. е. Александър Велики обсажда и атакува град Тир. Защитниците отвътре в отговор нагряват фин пясък, докато стане червен, след което го изливат върху нападателите отдолу. Това е особен метод, тъй като малките частици от пясъка влизат между пролуките в бронята на войските. Единственото облекчение е да се премахне бронята, което пък ги прави уязвими за стрелците. Други подобни методи включват използване на горящо сено, гореща вода и горещо масло.

Пчели и бира
Когато веднъж атакуват крепост, викингите, които знаят, че защитниците ще стрелят надолу по тях, използват дървени конструкции за защита, докато си проправят път през стените.

Когато нападнаха английския град Честър, защитниците събраха възможно най-много бира и я нагряват, след което я изливат върху нападателите, буквално изгаряйки кожата им. Дървените им конструкции могат да устоят на снаряди, но горещата бира успява да проникне през пролуките.

В отговор викингите запечатват пролуките с животински кожи, отклонявайки горещата бира. Отново в отговор защитниците започват да хвърлят кошери по викингите, които след това са масово нажилени от ядосаните пчели.

 
 
Коментарите са изключени