shareit

Най-младият носител на „Железен кръст“ през Втората Световна война

| от |

Лудостта на една цивилизация идва, когато децата бъдат въоръжени. Втората Световна война завършва точно по този начин с отчаяние и последно безумно решение на Нацистка Германия. Когато човешкият капитал започва да привършва, Хитлер нарежда се използва и последната гарантирана надежда – неговата младеж.

Самият фюрер не е имал наследници, които да изпрати на фронта, но смело използвал децата, които са били на 15-16 години. Подготвителният лагер е включвал опознаване на немското оръжие, а пропагандата е свършила всичко останало. В края на войната са привикани всички наборници от 1928 г. Колкото и странно да е, момчетата са се борили доста сериозно.

Auszeichnung des Hitlerjungen Willi Hübner

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 183-G0627-500-001 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5433546

Сред имената на проявилите се е и най-младият носител на железен кръст. Вилхем „Уили“ Хюбнер участва смело в боевете срещу противника, зачислен е в гринадирска дивизия и помага за превземането на град Лаубан. Това постижение му гарантира място в самолета до Берлин и среща с Адолф Хитлер, както и медал от Гьобелс. Какво точно е правил младежът на фронта? Неговата история не се различава особено от всички останали. Когато руснаците наближили към тяхната позиция, той е доброволец и решава да предаде сам съобщенията до близките командни постове. През всеки пост взима допълнителни провизии, с които да се отбие атаката. Раницата му била пълна с противотанкови снаряди. Врагът все пак не показвал милост и често го обстрелвал. Друг отличил се войник е малкият Афлред Чех.

Той пристигнал в Берлин, след като използвал каруцата на баща си, за да извозва ранени немски войници далеч от фронтовата линия. Няколко дена след това се крие в дома си, когато пристига новината, че ще лети до Берлин, за да се срещне с фюрера. 18 момчета са одобрени за среща. Когато кацат, получават много сериозна закуска и чисти униформи. Церемонията по награждаването предстои. По официална информация се смята, че Хюбнер е най-младият, но истината е, че това е 12-годишният Алфред Чех. След церемонията идва време за обяд с фюрера и изпълнение на едно желание. Алфред поискал акордеон, но вече не можел да се върне в дома си, руснаците окупирали родния му град.

gettyimages-1060968110-594x594

Изпратен е в Судетска област, където по-късно е прострелян в белия дроб. Завръщайки се обратно в родния си дом, той разбира, че баща му е призован в армията и е изчезнал по време на битка. През юли 1945 г. разбира, че е убит. Алфред изхвърля своя медал, след като руснаци и поляци започват да му се подиграват. Окупаторите не са особено милостиви. В дома на Чех откриват снимката му с Хитлер. Сестрите му са накарани да я изядат. След войната Чех работи като миньор и се опитва да избяга в Западна Германия. Успява да го постигне, след като става част от комунистическата партия, но отвъд желязната завеса е изискал обратно медала си и възстановява снимката на Хитлер. Хюбнер се появява в няколко документални филма. Двамата успяват да преживеят войната, но много други нямат този късмет. Берлинските сражения са били повече от свирепи.

 
 
Коментарите са изключени