shareit

Най-кратката война в историята

| от |

Занзибар, островна държава преди, а днес – автономна част от Танзания, е място, на което се водят териториални спорове от векове. Започва се още през 15 век, когато Португалия, Оман, Германия и Британия се надпреварват кой да има правото да населява Занзибар и дали ще продължи или ще прекрати търговията с роби там.

През 1890 държавата е обявена за протекторат на Британската Империя и 3 години по-късно султан Хамад ибн Тувайни, приятел на Британия, идва на власт. Той обаче умира неочаквано на 25 август 1896 като младият му племенник, Калид ибн Баргаш, е заподозрян в отравянето му.

Калид от своя страна показва обидно пренебрежение към Империята като директно се нанася в двореца без нейно разрешение, пренебрегвайки изричното предупреждение от британския посланик да прекрати настаняването си. Още повече – той мобилизира войска от 3000 войници и цивилни на площада пред двореца, както и известно количество военни оръжия, които самите британци подаряват на предишния султан.

В отговор държавата протектор акостира бойни кораби на пристанището и дава ултиматуми на Калид да напусне моментално. Той обаче не се подчинява.

Marines in zanzibar

Британски войници пред пленено занзибарско оръдие след като превземат двореца

В 9:00 сутринта на 27 август 1896 три британски кораба откриват огън по двореца. До 9:02 Калид бяга, а по-голямата част от снаряжението му е унищожена – огънят приключва към 9:40. Назначен е нов (одобрен от Империята) султан още същия следобед.

Цялата тази ситуация не е особено изненадваща като имаме предвид, че по това време британците разполагат с най-силния военноморски флот в света. Битката отнема живота на около 500 занзибарци, докато Империята дава само един ранен моряк.

Така Англо-Занзибарската война, със своята продължителност от 38-40 минути, и до де днешен остава най-кратката война в историята.

 
 
Коментарите са изключени