shareit

Най-големите мистерии около Войната на Розите

| от |

Това е един от най-добре изучаваните периоди в британската история, както и вдъхновението за изключително успешния сериал „Игра на тронове“. Но Войната на розите все още са изпълнени с много мъгляви моменти, спорове и дебати. Нека сега изследваме няколко от тези въпроси без отговор…

Charles6lefou

Шарл VI Обичаният

Какво всъщност не е наред с крал Хенри VI?

Хенри VI (1422–60 и 1470–71) е доста удобно най-некомпетентният крал от цялата линия на Плантагенет, и неговото меко, но в крайна сметка катастрофално управление начева поредицата от конфликти, които днес наричаме Войната на розите.

Тя избухва през 1453 г., когато Хенри изглежда претърпява почти пълен умствен срив. Той спира да отговаря на други хора; не разпознава дори собствената си жена и новородения си син; и в продължение на няколко месеца е напълно безпомощен и напълно оттеглен от света. Един неов съвременник казва, че кралят е „поразен от ярост“.

Очевидното сравнение е с дядото на Хенри Шарл VI Обичаният, който претърпява също толкова дълги пристъпи на лудост, в които напада своите придворни, омазва се в собствените си нечистотии и крещи, че усеща хиляди остри игли, пронизващи плътта му.

Значи болестта на Хенри е наследствена? Как тогава бихме го диагностицирали днес? Кататония? Шизофрения? Тежка депресия? Поставянето на подобни диагнози векове по-късно е малко трудно и е напълно възможно никога да не можем да кажем със сигурност. Това, което знаем, е, че болестта на Хенри има ужасен ефект както върху човека, така и върху неговото царство, тъй като поданиците му първо се борят да спасят царството, а след това да откраднат контрола над него за себе си.

Edmond Beaufort et envoyés de Rouen

Едмънд Бофор (вляво)

Дали Тюдорите наистина са Тюдори?

Големите оцелели от Войната на розите са едно странно малко наполовина уелско, наполовина френско семейство, което приема фамилията Тюдор. Известно е, че Хенри Тюдор излиза победител от битката при Босуърт през 1485 г. и под името Хенри VII създава най-известната кралска династия на Англия.

Но произходът на това забележително семейство е изненадващо мъгляв. Първата им връзка с английската корона идва от бабата на Хенри VII, Катерина дьо Валоа, вдовица на Хенри V и майка на Хенри VI. Вдовицата Катерина предизвика доста вълнения, когато се омъжва тайно за нейния смирен слуга Оуен Тюдор. Около този съюз се завихрят много романтични слухове, но независимо от това, в началото на 30-те години на 15 век кралицата ражда няколко деца, които вземат името на Тюдор, най-вече бащата на Хенри VII, Едмънд Тюдор и друго момче на име Джаспър Тюдор.

Но наистина ли са Тюдори? Защото малко преди Катерина да се забърка с Оуен, има широко разпространено предположение, че тя има връзка с Едмънд Бофор, бъдещия херцог на Съмърсет, който ще бъде убит в Битката при Сейнт Олбанс през 1455 г. Този слух е взет толкова сериозно, че парламентът се заема с въпроса и издава специален устав, ограничаващ правото на кралиците на Англия да се женят повторно.

Предполага се, че бракът на Катерина с Оуен е сключен, за да прикрие политически опасната й връзка с Едмънд Бофорт. В такъв случай възможно ли е Едмънд Тюдор изобщо да не е бил Тюдор, а всъщност да е получил собственото име на истинския си баща?

Експертът по 15 век Джералд Харис прави точно това предложение в бележка под линия, написана през 1988 г.:

По своята същност доказателствата за произхода на Едмънд „Тюдор“ не са особено убедителни, но могат да се изтъкнат факти, които позволяват приятната възможност Едмънд „Тюдор“ и Маргарет Бофорт (т.е. съпругата на Едмънд Тюдор и майката на Хенри VII) да са първи братовчеди и така кралската къща на Тюдорите всъщност да произлиза от Бофорт и от двете страни.

Edward IV Plantagenet

Едуард IV

Коя е истинската съпруга на Едуард IV?

В книгите по история обикновено се посочва, че съпругата на Едуард IV е Елизабет Уудвил. Това само по себе си е интересен факт: когато Едуард се жени за Елизабет през 1464 г., тя е с нисък ранг, вдовица с две деца от предишния си брак и една от поданиците на краля, а не някоя привлекателна чуждестранна принцеса. Нещо повече, изборът на Едуард на кралица разстройва най-близкия му политически съюзник, граф Уорик; причинява дипломатически проблеми с повече от една друга държава; и дразни значителен брой други английски благороднически семейства.

Но нищо не създава толкова много проблеми, както предположението, че Едуард IV всъщност се е жени за друг човек. След смъртта на краля през 1483 г., неговият брат Ричард херцог на Глостър твърди, че преди сключването на брака с Уудвил, Едуард IV обещава да се ожени за лейди Елинор Ботелър, дъщеря на известния войник Джон Талбот, граф на Шрусбъри.

През 1483 г. Ричард твърди, че тъй като Едуард вече е обещал да се ожени за лейди Елинор, той няма законното право да се жени за Елизабет Уудвил. Това от своя страна прави техния съюз невалиден, а децата им – незаконни.

Това твърдение е в основата на узурпирането на короната на Ричард. Той дава да се разбере, че малкият син и наследник на Едуард IV, Едуард V, е незаконен и вместо това сам той претендира за трона, като Ричард III.

Но вярно ли е все пак това твърдение? Удобно е, че през 1483 г. случаят не може да бъде тестван, тъй като лейди Елинор почива 15 години по-рано. Но днес онези, които се стремят да възстановят репутацията на Ричард III, често разчитат на аргумента с обещанието, за да защитят действията му.

 

Наистина ли Ричард III убива принцовете в Кулата?

Това е може би най-голямата загадка от всички и със сигурност въпросът, който е най-вероятно да започне спор между всяка група историци. В продължение на векове името на Ричард III е почернено благодарение на неговото узурпиране на трона през 1483 г. и последвалото изчезване на племенниците му, Едуард V и Ричард херцога на Йорк – по-известни като „принцовете в кулата“.

Наистина ли момчетата умират в кулата и ако да – кой е виновен? Дали Ричард ги убива? Или умират от естествена смърт? Има ли други фактори около кончината им? И ако да, какви? Възможно ли е, както предполага един съвременен източник, някогашният съюзник на Ричард, подмолният и некадърен Хенри Стафорд, херцог на Бъкингам, да е първият двигател зад смъртта на момчетата? Или е имало още по-зловещ заговор, може би с участието на коварната майка на Хенри Тюдор, Маргарет Бофорт?

Нямаме нищо по-солидно от предположения. За много почитатели на Ричард обвинението в убийство на принцовете в Кулата е отвратително и несправедливо, отправено към грубо неразбран монарх…

 
 
Коментарите са изключени