shareit

Най-дългата война в историята на света

| от |

Повечето войни в историята продължават от няколко месеца до няколко години. Няколко са продължили повече от десетилетие, още по-малко няколко десетилетия. Значително по-редки са войните, които продължават век или повече, сериозна аномалия.

Най-дългата война, която някога е била водена – макар че „водена“ може би не е най-добрият термин като се има предвид как протича – продължава повече от три века, между Холандия и островите Сили, които са край югозападното крайбрежие на Англия. Когато официално е обявен мир между островите и Холандия, той слага край на 335 години конфликт.

Въпреки това през тези три дълги века на непрекъсната война не е изстрелян нито един изстрел и няма нито една жертва.

Някои историци всъщност оспорват факта, че някога е имало въобще обявена по закон война. Независимо от това, на 17 април 1986 г. холандският посланик в Обединеното кралство официално подписва мирен договор, така че независимо от това дали войната е официално разрешен конфликт, той все пак стига до международно признат правен край.

Независимо дали някога наистина е била легитимна, сигурно е, че политическите условия за нея по време на обявяването й през март 1651 г. са безспорни. 335-годишната война е издънка на Английската гражданска война, която бушува през Англия, Шотландия и Ирландия от 1642 до 1651 г.

Oliver Cromwell by Samuel Cooper

Оливър Кромуел

Тя се води между парламентаристите, водени от Оливър Кромуел, и роялистките сили, които са лоялни на Чарлз I. Докато роялистките сили първоначално имат надмощие, нещата скоро се обръщат и в последните етапи на войната парламентаристите под ръководството на Кромуел започват да печелят победа след победа. В крайна сметка холандците избират да влязат във войната, съюзявайки се с парламентаристите, тъй като през последните няколко години на конфликта става все по-очевидно, че те в крайна сметка ще победят. Това е възприето като акт на предателство от роялистите, които дълги години са съюзници на холандците.

За отплата, роялистите прекъсват холандските морски търговски линии и атакуват холандски търговски кораби по Ламанша. В което отмъстително начинание роялистите се оказват доста успешни. Те обаче не са толкова успешни, що се отнася до вътрешната война, в която се бият. До 1651 г. е очевидно, че битката срещу парламентаристите е загубена, а последните фрагменти от роялистката армия на сушата са изтласкани обратно в Корнуол, в югозападната част на Англия, до единствената им оставаща крепост.

Остатъците от роялисткия флот междувременно се оттеглят на островите Сили.

Холандците агонизират след ударите, които търговският им флот отнася от роялистки кораби, и сега, когато флотът на роялистите е почти напълно победен, те се възползват от възможността да си отмъстят. Те изпращат дванадесет бойни кораба на островите Сили и се опитват да принудят това, което е останало от Роялисткия флот, да им плати репарации.

Maarten Harpertszoon Tromp

Маартен Тръмп

Когато флотът отказва, адмиралът на холандците, Маартен Тръмп, обявява война на островите Сили (тъй като по -голямата част от Англия сега е под контрола на парламента) на 30 март 1651 г. Въпросът дали адмирал Тръмп действително е имал властта да обяви война от името на холандската нация е това, което стои в основата на въпроса за автентичността (или липсата на такава) на 335-годишната война. Така или иначе холандският флот блокира островите Сили, но не участва в открити битки.

Три месеца след обявяването на войната на Тръмп на островите Сили, парламентарните сили на Кромуел окончателно триумфират, принуждавайки роялистите на островите Сили да се предадат. След капитулацията холандските кораби вдигат блокадата и отплават обратно към Холандия – без изобщо да подписват мирен договор с островите, на които са обявили война.

Isles of Scilly NASA

Островите Сили

Конфликтът е забравен в мъглата на времето – до 1986 г., когато историк от Сили, след като се поразравя, установява, че 335-годишният конфликт все още не е официално разрешен. Следователно поне на теория островите все още са във война с холандците. Той пише до холандското посолство в Лондон, което проверява техните записи и установява, че историкът Рой Дънкан е напълно прав.

Дънкан пита дали е възможно да се подпише официален мирен договор, само за да приключи аферата и правно, при което холандският посланик Рейн Хюдекопер отива на островите Сили на 17 април 1986 г. и официално обяви края на 335-годишната война – най-продължилият военен конфликт в цялата човешка история, в който нито една душа не е ранена или убита.

 
 
Коментарите са изключени за Най-дългата война в историята на света

Повече информация Виж всички