shareit

Масови гробове на кръстоносци разкриват ужасите на средновековната война

| от |

Археолозите в Ливан откриват два масови гроба с останките на 25 кръстоносци, убити през 13 век. Екипът откриват тези скелетите на млади мъже и тийнейджъри в Сидон, на брега на Средиземно море, съобщава Бен Търнър за Live Science. Всички кости имат незараснали рани от пробождане, нарязване или травма с тъпа предмет като повечето от нараняванията са в гърба на бойците, което предполага, че те може да са били убити по време на бягство – вероятно от противници на кон, в зависимост от това къде се намират ударите по телата им.

„Когато открихме толкова много наранявания от оръжия по костите, докато ги разкопавахме, знаехме, че сме направили специално откритие“, казва водещият автор Ричард Микулски, археолог от университета в Борнмут, Англия, в изявление.

Анализът на зъбните изотопи и ДНК показва, че някои от починалите са родени в Европа, докато други са потомци на европейските кръстоносци, които са имали деца с местни жители на Близкия изток, съобщава Стейси Либераторе, репортер по наука и технологии за Daily Mail. Изследователите откриват също катарами за колани в европейски стил и монета на кръстоносците, заедно с артефакти като фрагменти от персийска керамика и железни пирони.

Раните, които покриват по телата им, ни позволяват да започнем да разбираме ужасяващата реалност на средновековната война.

Three Mamelukes with lances on horseback

Мамелюци

Европейските сили превземат Сидон – важен пристанищен град – през 1110 г. след Първия кръстоносен поход, и го задържат повече от век. Но през 1253 г. силите на мамелюците нападат и унищожават крепостта, която кръстоносците използват за защита на града. На следващата година Луи IX от Франция възстановява структурата като замъка Сейнт Луис, но тя отново пада, този път от монголите, през 1260 г. Масовите гробове се намират близо до замъка и изследователите казват, че е „много вероятно“ кръстоносците да са загинали именно в една от тези две битки.

„Записите на кръстоносците ни казват, че френският крал Луи IX е бил на кръстоносен поход в Светите земи по време на нападението над Сидон през 1253 г.“, казва съавторът на изследването Пиърс Мичъл, биологичен антрополог от университета в Кеймбридж, в изявлението. „Той отива в града след битката и лично помага да се погребат гниещите трупове в масови гробове като тези. Не би ли било изненадващо, ако самият крал Луи е помогнал да погребат тези тела.“

Въз основа на позицията на части от тялото, изследователите казват, че останките вероятно са били оставени да се разлагат на повърхността за известно време, преди да бъдат хвърлени в общия гроб. Някои от костите показват признаци на овъгляване, което предполага, че редица тела са изгорени.

„Разграничаването на толкова много смесени трупове и части от тялото отне огромна работа, но най-накрая успяхме да ги разделим и да разгледаме модела на раните, които са получили“, казва съавторът на изследването Мартин Смит, биологичен антрополог в университета в Борнмут, в изявление.

Атаките срещу Сидон се случват по време на постепенното падане на държавите кръстоносци. Последните големи кръстоносни походи тръгват от Франция през 1270 г. и Англия през 1271 г., но постигат малък успех, според History.com. През 1291 г. Акра, един от последните останали градове на кръстоносците, пада от мамелюците, отбелязвайки това, което много историци смятат за края на кръстоносните походи.

„Толкова много хора загиват от всички страни по време на кръстоносните походи, но е изключително рядко археолозите да намерят войниците, загинали в тези известни битки“, се казва още в изявлението на Мичъл. „Раните, които покриват телата им, ни позволяват да започнем да разбираме ужасяващата реалност на средновековната война.“

 
 
Коментарите са изключени за Масови гробове на кръстоносци разкриват ужасите на средновековната война

Повече информация Виж всички