shareit

Малта: Малкият остров, който устоя на нацистите

Кръстът на Джордж остава едно от най-високите военни отличия, които могат да бъдат получени в Обединеното кралство. На второ място след Kръста на Виктория, той е създаден през 1940 г. в разгара на германския блиц в Лондон, за да признае голямата смелост от страна на цивилните, необходима за издържането на тези черни дни. Като такъв той има особен граждански акцент, докато се дава и на военнослужещи за действия, които не отговарят съвсем на традиционна военна чест.

Висока чест е за едно лице да получи Кръстът на Джордж и още по-значителна награда, когато имаме предвид, че е присъдена наведнъж на цяла държава. Защото това е историята на хората от Малта – островната държава, която се противопостави на фюрера.

Savoia Marchetti SM 79 Sparviero in volo

Италиански бомбардировач Savoia-Marchetti S.M.79

Разбира се, Малта по това време не е собствена суверенна държава, но жителите й със сигурност образуват държава по всяко определение. Малта отдавна е на кръстопътя на историята предвид уникалното си положение в Средиземно море и е била обект на герои и деспоти. С размер само 316 квадратни километра, това малко парче земя ще играе роля, непропорционална на размера му в хода на човешката история.

За съжаление на конкретното поколение, те попадат в полезрението на Адолф Хитлер и от юни 1940 г. островът ще бъде подложен на почти постоянни атаки както от германските, така и от италианските военновъздушни сили. Доставките и подкреплението от въздуха са разбираемо трудни, а германските подводници създават пълен хаос при опитите за снабдяване по море.

Докато хората на Малта издържат тези ранни години на война с твърдост и стоицизъм, най-мъчителният период за тях ще да настъпи през 1942 г. От януари до юли, твърди се, има само един 24-часов период, в който бомбите не падат над Малта. Мечтаейки за инвазия, Хитлер заповядва на всяка цена островът да бъде „неутрализиран“. Фюрерът планира да държи хората от острова гладни, като същевременно ги залива със смърт от небето. И докато народа на Малта плаща тези тежка цена, те все пак не отстъпват.

Italian bombing of the Grand Harbor, Malta

Хората на Малта прекарват толкова много време под земята в приюти, древни катакомби и бункери, че болести започват да се разпространяват в общността. Това се превръща в начин на живот, докато германската атака продължава. Храната става отчайващо малко и един от оцелелите разказа, че транспортирането се превръща в основен проблем, тъй като всички коне са изядени. Когато имаме предвид размера на острова, не е трудно да си представим, че буквално всеки квадратен километър от него е докосната по някакъв начин от ужаса на Луфтвафе. Хората на Малта имат всички основания да отстъпят и да се откажат, но историята ще да докаже, че не са толкова лесни за завладяване.

Крал Джордж дава Кръстът на Джордж на народа на Малта в разгара на обсадата през април 1942 г. Той заявява, че „е свидетелство за героизъм и преданост, които дълго ще бъдат известни в историята“. Съпротивата на хората от Малта е не просто добра история за издръжливост, а военен подвиг с огромно стратегическо значение. Ако силите на Оста бяха завладели страната, това би променило значително тактическия пейзаж на Средиземно море и би се оказало скъпо владение за съюзниците да си върнат обратно.

Cesare firing her guns

Тъй като германците започват да понасят големи загуби в Северна Африка, вниманието се отклонява от Малта и обсадата на практика приключва до ноември 1942 г. От този момент нататък Малта ще играе тежка нападателна роля. От стратегическото разположение на острова по средата между Северна Африка и Италия, Кралските военновъздушни сили започват да разбиват морските сили и корабите на Оста. В края на краищата изглежда в известен смисъл справедливо, че силите на Оста в Северна Африка сега на свой ред гладуват, тъй като техните така необходими доставки от Европа са изпратени на дъното на Средиземно море.

До май 1943 г. ВВС, излитащи от Малта, са потопили 230 кораба на Оста само за 164 дни, което ще се окаже най-високата успеваемост на потапяне за съюзниците в цялата война. Последният германски въздушен набег на Малта се състои на 20 юли 1943 г., което ще бъде 3340-ата атака от юни 1940 г. Малта ще продължи да осигурява стратегическо въздушно прикритие на сили, които се събират за инвазията в Сицилия. И с падането на Италия, войната най-накрая ще се проведе далеч за хората от тази малка островна държава, които само малко по-рано бяха на прага на гладна смърт.

Ако някога се чудите какво означава Кръстът на Джордж за хората в Малта, само погледнете знамето им и ще получите своя отговор. Защото в горния му ляв ъгъл ще можете да видите самия Кръст. Да получат такава чест по време на разгара на обсадата, за хората на Малта е източник на гордост и напомняне, че светът наблюдава тяхната твърдост. Това им дава да разберат, че въпреки че са заобиколени от врага, те не са забравени.

Един модерен ферибот може да ви отведе до Малта от Сицилия за по-малко от няколко часа и въпреки това цялата сила на германските и италианските сили не успява да стигне. Една забележителна история за устойчивост в лицето на враг, завладял почти целия континент. Няма мъж, жена или дете, които да избягат от суровите реалности на живота на този остров и за това цяла нация с право заслужаваше Кръстът на Джордж.

 
 
Коментарите са изключени за Малта: Малкият остров, който устоя на нацистите

Повече информация Виж всички