shareit

Кратък гид за кървавата Ирландска републиканска армия

Какво e ИРА и за какво се бори?
Ирландската републиканска армия (ИРА) е общото название на редица паравоенни групи в Ирландия и Северна Ирландия – всички от които имат за цел да прекратят британското управление и да създадат независима република в рамките на обединена Ирландия. С желание да използва насилие – дори считайки го за необходима тактика – ИРА е класифицирана като незаконна и терористична организация от британските и ирландските власти.

Кога се формира?
Движението за самоуправление на Ирландия набира скорост през 19 век и дава революционните усилия от 20 век. След Великденското въстание през 1916 г. – неуспешно въстание в Дъблин срещу британското управление – съществуващите тогава паравоенни групировки като ирландските доброволци и ирландската гражданска армия са наследени от нова група, ИРА, през 1919 г.

The shell of the G.P.O. on Sackville Street after the Easter Rising (6937669789)

Какво общо има Шин Фейн с ИРА?
Днес Шин Фейн е една от най-големите политически партии в Северна Ирландия. Създаден през 1905 г., тя за първи път се издига след Великденското въстание като се превръща в политическо крило на републиканското движение. Въпреки че е отделна от ИРА, тя споделя една и съща цел, както и много членове.

През декември 1918 г. Шин Фейн печели убедителна победа на изборите, спечелвайки почти 3/4 от 105-те ирландски места в британския парламент, което води до създаването на независим парламент, наречен Дойл Ерен. Това насърчава ИРА, която под ръководството на Майкъл Колинс се бори с британската армия в Ирландската война за независимост през 1919–21.

Шин Фейн се разделя много пъти през 20 век, включително през 1970 г., когато доминиращата фракция става тясно свързана с ИРА.

Кога е създадена Северна Ирландия?
Ирландската война за независимост завършва през 1921 г. с прекратяване на огъня и разделянето на Ирландия. В резултат на договора се създава самоуправляващата се ирландска свободна държава, в която се включват 26 от историческите 32 окръга на Ирландия, както и се създава Северна Ирландия от шестте останали северни окръга, които остават част от Обединеното кралство.

Много членове на ИРА (сега известна като „Старата ИРА“) се противопоставят на договора. Водени от Еамон дьо Валера, те се отделят от Шин Фейн и от 1922–23 г. водят гражданска война срещу временното правителство. Про-разделителните сили обаче печелят благодарение на британската подкрепа, но де Валера се обръща към политическата арена и създава нова партия Фиана Файл през 1926 г. По-късно през 1932 г. той ще стане Таоисич или министър-председател.

Какво направи ИРА след това?
Въпреки че е обявена за незаконна през 30-те години на миналия век и членовете й са изправени пред затвор без съд, ИРА продължава да вербува симпатизанти. По време на Втората световна война някои нейни членове дори се опитват да сключат споразумение с Адолф Хитлер, за да помогнат за прогонването на британците. Лидерите й обаче са заловени и екзекутирани.

През 1949 г. Ирландия – наречената така от 1937 г. – официално се оттегля от Британската общност и става република, така че ИРА сега фокусира всички усилия върху Северна Ирландия. Тя стартира своята гранична кампания през 1956 г., но не успява да си осигури масова подкрепа. Мнозина в Северна Ирландия бяха юнионисти или лоялисти (които искат Северна Ирландия да остане в рамките на Обединеното кралство), а разделението има сеизмични религиозни последици, тъй като северноирландските юнионисти са предимно протестанти, докато републиканците са преобладаващо католици. Религията е гигантски въпрос в цялата политика на Ирландия.

South Belfast 1981

Какви са „Смутните времена“ и какво е участието на ИРА в тях?
Започвайки в края на 60-те години на миналия век и продължавайки до 1998 г., „Смутните времена“ са един от най-кървавите периоди в историята на Северна Ирландия, в които загиват около 3600 души, а десетки хиляди са ранени.

Кампании за граждански права, които протестират срещу католическата дискриминация – особено по отношение на жилищата, работните места и правото на глас – се появиха през 60-те години на миналия век, но въпреки че не са насилствени, влизат редовно в конфликти с лоялистите и доминираната от протестантите полиция.

Сблъсъците ескалират и на 12 август 1969 г. избухват тридневни боеве в град Дери заради митинг на Apprentice Boys (протестантско общество), който минава покрай католическата зона Богсайд. Така наречената Битка при Богсайд завършва с намеса на британски войски и изграждане на „мирни стени“, с които се разделят католици и протестанти. Това е началото на почти 38-годишно внедряване на британски сили, наречено Операция Банер.

Отслабена ИРА успява да се прегрупира в хаоса, но скоро се разделя заради въпроса за използването на насилие – през 1969 г. на две фракции: Официалната ИРА, ангажирана с мирни средства, докато Временната ИРА („Провосите“) вярва, че агресията е единственият път напред. Провосите доминират в Смутните времена и започват своята партизанска кампания – Дългата война – през 1970 г. Чрез бомбардировки, убийства и засади, те се надяват да направят Северна Ирландия неуправляема. Британците и лоялистите отмъщават, като арестуват заподозрени членове или поддръжници на групировката, като ги затварят без съд, и извършват собствени атаки.

Какво се случи в Кървавата неделя?
На 30 януари 1972 г. британски войници откриват огън по невъоръжени демонстранти за граждански права в Дери, които протестират срещу интернирането без съд – 13 души загиват, а още един човек ще умре от раните си няколко месеца по-късно. Разследванията оневиняват войниците и едва през 2010 г. разследването определя убийствата в Кървавата неделя като „неоправдани“, както заявява тогавашният британски премиер Дейвид Камерън пред парламента. Веднага след събитията от 1972 г. гневът сред националистите води до нарастване на членовете на ИРА.

Как е финансирана и въоръжавана ИРА?
Като незаконна организация ИРА има възможности да печели пари чрез престъпни средства, като въоръжени грабежи, изнудване и контрабанда. Членовете й, които са собственици на бизнеси, също помагат за набирането на пари, но основният източник на финансиране по време на Смутните времена са богати ирландско-американски симпатизанти чрез организация, известна като NORAID, или Ирландския комитет за северна помощ. Оръжията се внасят от други страни, включително САЩ, региони на Източна Европа и Либия.

Какво е Споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение)?
На 10 април 1998 г. е подписано Споразумението от Разпети петък. Широко разглеждано като краят на Смутните времена, то създава нови институции: делегирано правителство и Асамблеята на Северна Ирландия, където властта трябва да се споделя от партии от двете страни. Кралската полиция на Ълстър също е заменена от новата полицейска служба на Северна Ирландия.

Разпада ли се ИРА след споразумението?
Дълбокото недоверие в това споразумение води до това мнозина в ИРА, водени от Майкъл Маккевит, да се противопоставят на спирането й. Той сформира собствена политическа партия и въоръжена единица, наречена „Истинската ИРА“, която е отговорна за няколко взрива. Най-лошият е на 15 август 1998 г., когато автомобил бомба избухва в Ома, убивайки 29 души и ранявайки стотици.

Докато британското военно присъствие в Северна Ирландия приключват през 2007 г., дисидентските републикански групи, които се противопоставят на мирните споразумения, все още са активни, включително Continuity IRA и споменатата Нова ИРА. Всяка група твърди, че е единственият законен наследник на оригиналния ИРА от 1919 г

 
 
Коментарите са изключени