shareit

Капитанът на подводница, който потопи кораб с коктейли Молотов

| от |

Подводниците използват торпеда, за да потaпят кораби. Това е нещо, което всеки знае и приема. Но докато този факт се отнася за почти всички кампании на подводницата USS Wahoo, командирът й открива, че коктейлите Молотов също работят добре.

USS Wahoo (SS-238) off the Mare Island Naval Shipyard, California (USA), on 14 July 1943 (19-N-48937)

USS Wahoo

USS Wahoo е подводница на ВМС на САЩ от клас „Гато“. Строежът на подводницата започва преди Америка да се включи във войната, но тя е използвана едва след началото на военни кампании. Wahoo трябва да бъде активна на тихоокеанската арена, но тя щеше да стане известна, едва когато Дъдли Мортън пое кормилото.

Дъдли е роден в Кентъки през 1907 г. и постъпва във Военноморската академия на САЩ през 1926 г. Когато завършва, той е служи в Чикаго и Саратога. След повишаването си в лейтенант посещава подводното училище през 1933 г. Преди назначението, което ще го превърне в легенда, той служил на различни военноморски кораби. През 1942 г. става командир-лейтенант и докладва на Подводна ескадрила 4 (Submarine Squadron 4, SubRon 4) като бъдещ командващ офицер.

След кратка служба на USS Dolphin, той ще става командващ офицер. Това става с цел да се подготви за командване на лодка от флота. Той е поставен под командването на лейтенант Кенеди. Но първата мисия на кораба под ръководството на Кенеди се счита за неуспешна. Първите изстреляни торпеда пропускат целта си, а втората стрелба също е неефективна.

Втората мисия се оказва също толкова неудачна и довежда до това Кенеди да бъде заменен от Мортън.

Днес USS Wahoo се помни като агресивен и изключителен кораб и това до голяма степен се дължи на Мортън. По време на първата си мисия начело, подводницата завършва противоречива акция като стреля по Бую Мару, вражески транспортен кораб.

Това не е проблематично по правилата на войната и хората на кораба се насочват към спасителни лодки. Спорът идва, когато подводницата започва да стреля по войниците в спасителните лодки. Те неправилно са идентифицирани като японци, докато всъщност са индийски военнопленници. Има и някои противоречия относно това дали Мортън е редно да открива огън по войници в открито море.

Това действие ще бъде черна точка върху иначе впечатляващата кариера и служба на Мортън. Наред с друго действие, корабът и неговият командир ще бъдат известни с тези си дела. Второто се случва по време на следващата мисия, която подводницата предприема.

USS Wahoo (SS-238) Bell Pearl Harbor Ceremony 2007-Oct-11

Корейският залив е следващата зона, в която подводницата е изпратена. Тя спира да зареди с гориво на остров Мидуей, където екипажът открива коктейли Молотов, които морските пехотинци са използвали. Мортън зарежда някои от коктейлите в трюма, преди да потегли.

През първата половина на март 1943 г. Мортън и USS Wahoo потапят девет кораба, преди да видят 100-тонен траулер (Кораб, устроен за чистене от мини; миночистач.). Мортън призовава да се използват оръдията, но и трите се провалят в хода на нападението. В момент на неотложно творчество на командирът му хрумва нова идея.

Мортън закарва подводницата си до траулера, а през това време екипажът бяга към горните палуби. От там моряците започват да хвърлят коктейлите Молотов, върху траулера. Траулерът е оставен разбит, в дим и пламъци.

След този четвърти патрул Корейският залив е осеян с горящи кораби и отломки. Американското разузнаване получава сведения, според които вражеското командване вярва, че глутници от вълци са нападнали района. Истината е, че това е само един американски съд под контрола на Дъдли Мортън.

Първите три мисии под ръководството на Мортън поставят тази подводница на почетно място. Тя има рекорд за прекомерни щети на вражеските сили. Времето, което са нанесени тези щети, също е впечатляващо, тъй като Мортън потопява общо 94 778 тона и прави 31 380 тона щети само за 25 дни.

Септември 1943 г. ще отбележи последния път, в който Дъдли ще командва своята подводница на мисия. Той и екипажът му имат опасната задача да проникнат в Японско море. На 11 октомври японците започват кампания с бомби през целия ден. Това е моментът, в който Wahoo трябва да се появи.

Според японските архиви подводница е забелязана и уцелена от огън на вражеските самолети. Смята се, че това е USS Wahoo, което е обявено чак на 2 декември 1943 г. Подводницата е изтрита от Регистъра на военноморските кораби на 6 декември 1943 г. Официалното съобщение за смъртта на Дъдли Мортън ще се получи на 7 януари 1946 г. По-късно той ще бъде запомнен от вицеадмирал Чарлз Локууд -младши като лидер и роден смелчак.

Мортън контролира най-добрата подводница във флота за няколко месеца и се превръща в легенда, но така и не получава Медал на честта.

 
 
Коментарите са изключени за Капитанът на подводница, който потопи кораб с коктейли Молотов

Повече информация Виж всички