shareit

Как започва Първата световна война

| от |

Разбира се, най-разпространената причина защо Първата световна война започва е в отговор на убийството на ерцхерцога на Австрия Франц Фердинанд и съпругата му Софи от ръцете на сръбската националистическа тайна организация, известна като „Черната ръка“. Но тя не е напълно правилна.

Kaiser franz

Император Франц Йосиф 

Всъщност самият император Франц Йосиф изразява облекчение от убийството, защото го отървава от наследник, когото той дълбоко не харесва. След атентата императорът казва: „Бог не дава да му се подиграват. Висша сила върна реда, който аз не можах да поддържам.“

Всъщност, не само императорът намира облекчение. Един австрийски вестник съобщава, че общият консенсус сред различните политически кръгове е, че убийството, макар и трагедия, е за добро. Що се отнася до австрийския народ, се отбелязва: „Събитието почти не успя да направи никакво впечатление. В неделя и понеделник тълпите във Виена слушаха музика и пиеха вино, сякаш нищо не се беше случило.“ И още повече – на самата власт са й необходими цели три седмици, за да реагира.

Както ще видим сега, една сложна система от договори, с която са се е овързала различните държави в Европа, е в основата на причината, поради която един малък и незначителен конфликт, незабележим по никакъв начин, ескалира до една от най-кървавите войни в човешката история с над 15 милиона жертви. Донякъде по ирония на съдбата искрата, която го запалва, е едно убийство, което всъщност не интересува никого.

Ferdinand Schmutzer - Franz Ferdinand von Österreich-Este, um 1914

Ерцхерцога на Австрия Франц Фердинанд

И така, защо избухва война заради убийство, щом никой не го е грижа? Защото, макар че никой изглежда не се интересуваше от самото убийство, Австро-Унгария си търси повод за започне „превантивна война“ срещу Сърбия, за да я отслаби или унищожи и да си върне територия на Балканите, взета по време на Балканските войни. До този момент им липсваше подкрепата на Германия, а без тази подкрепа те се страхуват твърде много от Русия заради договора, който Русия има със Сърбия.

С убийството на ерцгерцог Франц Фердинанд и съпругата му на 28 юни 1914 г. Австро-Унгария успява да си осигури обещанието на Германия, че ще помогне във война със Сърбия и евентуално Русия, ако Русия реши да се присъедини към разгрома. Тук трябва да се отбележи, че Австро-Унгария всъщност не очаква Русия да влезе се намеси, тъй като очаква това да бъде много малка война, която ще приключи бързо, преди Русия да бъде задължена да помага. Сега с подкрепата на Германия, ако Русия влезе в спора, Австро-Унгария издава ултиматум на Сърбия със забележително строги условия, които Сърбия със сигурност ще отхвърли, като по този начин дава на Австро-Унгария извинение да започне война срещу Сърбия за възстановяване на територия в Балканите.

Изненадващо, Сърбия реагира сравнително добре на ултиматума, но те оспорват няколко незначителни клаузи, които дават на Австро-Унгария извинението, което им е необходимо, за да тръгне на война. В този момент се случват следните общи серии от събития, дължащи се на различните договори между различни нации, които ескалират този малък сблъсък в първата „Велика война“.

  • Русия, обвързана от техния договор със Сърбия, обявява, че ще се притече на помощ.
  • Германия, заради неотдавнашния договор с Австро-Унгария, обявява война на Русия.
  • Франция, обвързана с договор с Русия съответно обявява война на Германия по асоциация, в резултат на което Германия нахлува в Белгия, за да има лесен достъп до Франция.
  • Великобритания, съюзник на Франция със договор, обявява война срещу Германия. Това беше неочаквано за Германия, тъй като те смятаха, че Великобритания ще остане извън войната, поради факта, че договорът им с Франция беше формулиран по-свободно и не беше изцяло обвързващ.
  • Великобритания обаче има договор с Белгия от 75 години. Така, заради тези два договора, те решават да обявят война на Германия.
  • Сега като Великобритания вече воюва с Германия, във нея влизат и Канада, Индия, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, тъй като са бивши колонии на Великобритания.
  • Япония, също принудена от договор с Великобритания, обявява война на Германия.
  • Австро-Унгария обявява война на Япония заради това, че тя обявява война на Германия.
  • САЩ се опитва да остане извън войната, но през 1917 г. решава да влезе, заради германските подводници, затрудняващи търговското корабоплаване на Съединените щати, защото САЩ доставят много провизии и муниции на съюзниците.

 

Така в крайна сметка един малък бърз конфликт за дребен спор за земя се превърна в продължителна война, към която се присъединяват сили от целия свят поради различни съществуващи договори, датиращи още от 75 години преди началото на войната.

 
 
Коментарите са изключени