shareit

Как германските войници използваха супа от леща като защита срещу съветските войски

| от |

Твърди се, че най-трудната военна маневра е отстъплението. Обикновено победената сила е в лошо състояние, губи контрол над битката и е преследвана застрашително от врага. Ако един командир спечели много битки, той може да се счита за велик, но способността му да се справят с отстъплението е това, което може да бъде определящия фактор за един наистина отличен командир. Тези отчаяни моменти изискват отчаяни и неортодоксални мерки – които германските сили прилагат с голям ефект в Русия, докато прибързано отстъпват.

2 -ри батальон

През ноември 1942 г. по време на битката при Сталинград германският 2-ри батальон от 132-ри пехотен полк е част от опита на германците да спрат бързото обграждане на града от страна на съветите, което идва както от север, така и от юг.

Разположени на западните брегове на река Дон, в средата на ноември немците са инструктирани да се придвижат към село Верхняя Бузиновка, което е на 40 километра. Когато пристигат на следващия ден, те веднага са подложени на обстрел от съветските сили на север и северозапад. След отблъскването на тези атаки, 1-ви и 2-ри батальон предприемат щурм, който довежда до залавянето на 80 съветски войници и 4 километра земята, принуждавайки останалите местни съветски сили да се оттеглят.

На следващия ден обаче германските войски забелязват огромна колона от съветска пехота, кавалерия и артилерия да се приближава към тяхната позиция. Осъзнавайки, че са безнадеждно превъзхождани, те отчаяно се втурват към края на селото, където създадат отбранителна линия, за да посрещнат съветската атака. На офицерите са възложени конкретни участъци от линията, които да управляват. Германците дори нямат достатъчно време да организират своите части, така че мъжете са размесени и сложени с различни офицери и части.

Те изчакват, докато съветската колона достигне на около 1500 метра от селото и откриват огън с всичко, което имат. Артилерия, картечници, минохвъргачки и пушки осветяват пътя, зашеметяват съветските войски и създават сред тях пълен безпорядък.

Германците успяват да забавят настъплението и използват времето за реорганизация, укрепване на отбраната и снабдяване с провизии.

Съветите също се прегрупират и реорганизират, а след това се хвърлят в тотален щурм върху селото. Германският командир знае, че то не може да бъде удържано срещу многобройните съветски сили и че трябва да се оттегли. Но това е едва в средата на следобеда, а маршрутът за отстъпление преминава през километри откритата природа, което би оставило войските опасно изложени на съветски огън. Германците ще трябва да изчакат, докато настъпи мрак, преди да предприемат своя ход.

Защитата им продължава през целия ден, докато се правят приготовленията за прибързано отстъпление.

Част от тези приготовления включват и една умна идея, измислена от германския командир, как да се използва глада на съветите като инструмент при отстъплението.

Bowl of lentil soup with green and red lentils

Супа от леща

По време на войната съветските войски са системно недохранвани, което ги отчайва за храна. Имайки това предвид, германският командир нарежда на готвачите си да направят голяма партида супа от леща и грах от запасите от бобови растения, които намират в селото. Пред първите сгради, до които щяха да стигнат настъпващите съвети, германците запалват огньове, след което смесват съставките за супата в големи тенджери, пълни с вода и ги поставят над огньовете.

До настъпването на нощта германските войски са на ръба да бъдат завладени, затова командирът дава заповед за отстъпление.

Войските постепенно напускат селото, прикривайки се едни-други. Техните тежки артилерийски оръдия стрелят по съветите в опит да помогнат за отстъплението, преди най-накрая те също да се оттеглят. Първоначално съветите са изключително близо след германците, но щом стигат до кипналите тенджери супа, ароматът е просто прекалено изкушаващ, за да устоят. Гладните съветски войски се устремяват един през друг, за да хапнат от супа, като така дават на германците повече време да избягат.

Хитростта сработва и германските войски успяват успешно да се изтеглят от селото, докато съветите са заети с храната.

За съжаление на хората от 2-ри батальон обаче, всяко вълнение от успешното отстъпление е потушено, когато получават новината, че Шеста армия е обкръжена в Сталинград.

 
 
Коментарите са изключени за Как германските войници използваха супа от леща като защита срещу съветските войски