shareit

Как армията на Лихтенщайн се върна от война с повече хора, отколкото отиде

| от |

Разположена между Швейцария и Австрия, Лихтенщайн е една от най-малките държави в света. Нейният настоящ владетел, конституционният монарх Негово светло височество принц Ханс Адам II, има лично богатство на стойност 5 милиарда долара, което конкурира като стойност годишния износ и внос на страната.

Ханс Адам II

Малката немскоговоряща нация печели много пари от туризъм, но повечето туристи не остават дълго и са или на транзит за Австрия през Швейцария, или обратно. Някои просто пресичат границата, за да им поставят печат в паспорта, за да могат да кажат кажат, че са били там, и се връщат обратно в една от по-големите нации.

По-голямата част от парите на Лихтенщайн идват от производството като това е домът на голямата международна компания Hilti, която произвежда различни електроинструменти. Страната все по-често е дестинация на кулинари от цял ​​свят, които идват да се насладят на хранителните и ястията, произведени в малки ферми в цялата страна.

37-те хиляди души в Лихтенщайн са сред най-заможните в света, с доход на глава от населението от близо 140 000 долара годишно.

Днес държавата няма армия. Не е под никаква заплаха от съседите си, а малките й полицейски сили поддържат реда в страната с едно от най-ниските нива на престъпност в света. Княжеството е било задължено от стария Германския съюз да поддържа армия, но това задължение е прекратено, когато този Съюз е престава да съществува, след като много от държавите в него се обединяват под Прусия, за да станат Германия.

По време на Втората световна война Лихтенщайн е официално неутрален и поверява своята дипломация на Швейцария, въпреки че по време на войната се бори със собствената си прохождаща нацистка партия. Повечето лихтенщайнци не искат нищо общо с войната или една такава политическа партия и до 1943 г. тя е забранена след много антисемитска агитация и опити за вербуване за немските Вафен-СС.

Историята на Лихтенщайн за приемане на еврейски и други бежанци е много подобна на тази на Швейцария – някои влязоха, много не.

Vaduz, Liechtenstein. Schweize Gebirge im Hintergrund - panoramio

Вадуц

Въпреки че може да прочетете разкази, в които се говори как Лихтенщайн изпраща малък контингент да служи в Първата световна война от името на Австро-Унгария, това е невярно: „армията“ от 80 души е разформирована след Австро-пруската война от 1866 г. Но участието на Лихтенщайн в тази война предоставя една от най-странните глави във военната история.

Мъжете от армията на Лихтенщайн са изпратени да охраняват прохода Бренер между Австрия и Италия. Наистина няма какво да правят там, освен да седят в красивите планини, да пият вино и бира, да пушат лула и да се успокояват. Когато армията се връща във Вадуц, столицата на Лихтенщайн, тя е с един човек повече, отколкото тръгва. Този допълнителен човек е италиански войник, който се оттегля в Лихтенщайн в търсене на работа.

Трябва да се знае, че тази история има различни варианти, нито един от които не е обоснован. Според една от тях лихтенщайнска част заминава с 58 души и се връща с 59. Допълнителният човек е австрийски офицер свързочник.

Друга версия споменава същите цифри, но австрийският офицер всъщност е етнически италианец: напълно възможно в епоха, когато Австро-Унгария е съставена от стотици етнически групи.

Някои версии разказват, че лихтенщайнците са се забавлявали на границата, а италианският войник просто ги харесал, присъединил се към групата и решил да се прибере с тях.

 
 
Коментарите са изключени за Как армията на Лихтенщайн се върна от война с повече хора, отколкото отиде

Повече информация Виж всички