shareit

Инженер от ВМС на САЩ бе уловен в опит да продаде секретни данни за ядрена подводница

| от |

Съпруг и съпруга бяха арестувани в събота, 9 октомври, след като изпращат строго секретна информация за американските ядрени подводници до човек, който според тях е представител на чуждестранно правителство. Той всъщност е агент на ФБР под прикритие, който събира доказателства срещу мъжа. Двамата са обвинени в нарушения на Закона за атомната енергия.

Обвиненията са повдигнати срещу 42-годишния Джонатан Тоби и съпругата му Даяна Тоби, на 45 години, която му помага да предаде секретната информация. Министерството на правосъдието заявява, че Джонатан е продавал тайни през последната година на това, което според неговите представи е чужда държава. Не се разкрива на коя държава се опитват да продадат тайните.

Арестът става в Западна Вирджиния, след като и Джонатан, и Даяна пристигат на предварително уречено място, на което трябва да предадат секретната информация.

Генералният прокурор Мерик Б. Гарланд заявява: „Работата на ФБР, прокурорите на Министерството на правосъдието, Военноморската служба за разследване на криминални престъпления и Министерството на енергетиката е от решаващо значение за осуетяването на заговора, повдигане на обвинението, и провеждането на тази първа стъпка за привличане на извършителите под отговорност.“

ФБР съобщава, че дейностите по тайната продажба на Джонатан започват още през април 2020 г. Според Министерството на правосъдието той е работил за САЩ от 2012 г. и като ядрен инженер за ВМС е имал достъп до информация от най-високо ниво на секретност и значение за сигурността на държавата. Джонатан е назначен във военноморската Програма за ядрено задвижване, където има достъп до класифицирана и чувствителна информация за проектите и системите на военни морски съдове, задвижвани на ядрена енергия.

Операцията му започва, когато информира чуждестранно правителство, че иска да продаде секретната информация.

Той изпраща чувствителни документи на ВМС с бележка, в която се казва „Извинявам се за този лош превод на вашия език. Моля, препратете това писмо до военната ви разузнавателна агенция. Вярвам, че информацията ще бъде от голяма стойност за вашата нация. Това не е измама.“

Пакетът пристига в чуждата страна, но се оказва в ръцете на ФБР. Обратният адрес на пратката е в Питсбърг, Пенсилвания, което дава на ФБР възможност да намерят информатора. Един агент поема ролята на чуждестранен представител, заинтересован да плати на Джонатан сведенията. След това мъжът общува известно време с агента на ФБР чрез криптирани имейли.

USS North Carolina (SSN-777) commissioning 2

Съпруг и съпруга бяха арестувани в събота, след като изпратиха строго секретна информация за американските ядрени подводници до онова, което според тях беше представител на чуждестранно правителство. Този представител всъщност беше агент на ФБР под прикритие, който създаваше дело срещу мъжа. Двамата са обвинени в наказателна жалба за нарушения на Закона за атомната енергия.

Обвиненията са повдигнати срещу 42 -годишния Джонатан Тоби и съпругата му Даяна Тоби, на 45 години, които му помогнаха да предаде секретната информация. Министерството на правосъдието заяви, че Джонатан е продал тайни през последната година, за които смята, че е чужда държава. Не се разкрива в коя държава се опитват да продадат тайните.

Арестът е станал в събота в Западна Вирджиния, след като и Джонатан, и Даяна пристигнаха на „мъртва капка“, за да предадат секретна информация.

Генералният прокурор Мерик Б. Гарланд заяви: „Работата на ФБР, прокурорите на Министерството на правосъдието, Военноморската служба за разследване на криминални престъпления и Министерството на енергетиката беше от решаващо значение за осуетяването на заговора, обвинен в жалбата, и предприемането на тази първа стъпка за привличане на извършителите до правосъдие. „

ФБР съобщи, че дейностите по тайната продажба на Джонатан са започнали през април 2020 г. Според Министерството на правосъдието той е работил за САЩ от 2012 г. и като ядрен инженер на ВМС е имал най-високите разрешения за сигурност. Джонатан е назначен в Програмата за военноморско ядрено задвижване, където той има достъп до класифицирана и чувствителна информация за проектите и системите на военни кораби с ядрена енергия.

Операцията му започва, когато той информира чуждестранно правителство, че иска да продаде секретната информация.

Той изпрати чувствителни документи на ВМС с бележка, в която се казва „Извинявам се за този лош превод на вашия език. Моля, препратете това писмо до вашата военна разузнавателна агенция. Вярвам, че тази информация ще бъде от голяма стойност за вашата нация. Това не е измама. „

Пакетът пристигна в чуждата страна, но се оказа в ръцете на ФБР. Обратният адрес на пратката беше в Питсбърг, Пенсилвания, което даде на ФБР възможност да намери информатора. Един агент пое ролята на чуждестранен представител, заинтересован да плати на Джонатан за информацията. След това Джонатан общува с агента на ФБР чрез криптиран имейл.

Агенцията изпраща на Джонатан 10 000 долара в криптовалута като „знак на добронамереност“ за установяване на връзката, след което прави план за залавянето му на местопрестъплението в Западна Вирджиния, където Джонатан да достави информацията. Седмица след като получава криптовалутата, мъжът и съпругата му пристигат на мястото и предават чувствителната информация; според агентите, Даяна е там, за да пази по време на предаването. Те не знаят, че ФБР следи цялата операция.

За информацията са им платени 20 000 долара.

След като двойката си тръгва, ФБР взима информацията, която е качена на синя SD карта, затворена в пластмасова кутийка и скрита в сандвич с фъстъчено масло. По-късно тя е анализирана от експерт от ВМС, които установяват, че съдържа данни за дизайна и работата на ядрените реактори, използвани в подводници от клас Вирджиния.

Това е особено притеснително, тъй като този клас е най-новият – повечето от моделите по него дори още не са конструирани. Тези бързи атакуващи подводници съдържат огромно количество класифицирани системи и технологии.

Джонатан също оставя съобщение на картата с памет, част от което гласи: „Надявам се, че вашите експерти са много доволни от предоставения пример и разбирам значението на тази малка размяна за повишаване на доверието ни.“

„Успехът“ на операцията подтиква Джонатан да достави информация още веднъж – през август – за която получава 70 000 долара.

Според Министерството на правосъдието преди да бъде заловен той получава общо 100 000 долара в криптовалута.

Двамата най-накрая са арестувани в събота, докато оставят друга карта с информация. В момента са обвинени в нарушаване на Закона за атомната енергия, конспирация и „съобщаване на секретни данни“.

 
 
Коментарите са изключени за Инженер от ВМС на САЩ бе уловен в опит да продаде секретни данни за ядрена подводница

Повече информация Виж всички