shareit

Дух и решителност: 82 дивизия в Белгия

| от |

504-и пехотен парашутен полк е вдигнат в 22:00 часа на 17 декември 1944 г. след като полковник Рубен Тъкър, командир на полка, се завръща от щаба на дивизията, където е призован във връзка с проникването на врага в Белгия и Люксембург. Направени са незабавни подготовки и до 18 декември полкът е готов да се изнесе. В 17:00 часа на 18 декември, първият конвой от полка напуска лагер Сисоне, последван на интервали от 5 минути от втория и третия. По пътя първоначалната дестинация, Бастон, Белгия, е променена на Вербомонт, която е по-сериозно застрашена. Конвоят пристига в града рано сутринта на 19 декември и полкът заема позиции в отбранителния периметър около Вербомонт – важен възел на комуникационния път Бастон – Лиеж.

Малко след това полкът се придвижва пеша на 12 километра, за да установи отбранителна позиция преди село Рахие. 1-ви батальон остава в града в резерв за атака на следващия ден на Шене – на 2 километра в северна посока. От 1-ви батальон, 504-и полк се придвижва през Рахие към Шене.

В 14:00 ч., на 20 декември, 1-ви батальон, рота А, която отива в Брум, също се придвижва към Шене и влиза в бой с предполагаем батальон от 1-ви танково-гренадирски полк от 1-ва дивизия на СС. Вражеската колона, заседнала в Шене обаче, явно има повече танкове, отколкото първоначално се очаква. 20-милиметрови оръдия и танкове успяват да забавят настъплението на батальона. Двата танка М-36 срещу тях, които трябва да подпомогнат атаката, не са ефективни.

Към средата на сутринта, на 21 декември, Шене е в ръцете на полка, когато 3-ти батальон прави широка маневра, за да влезе в селото от север през Монсо. Вражеските превозни средства, който са неутрализирани в боя, включват 14 товарни вагона, 6 теснолинейки, 4 камиона, 4 105-милиметрови артилерийски оръдия и един танк МК 6. Компаниите B и C претърпяват 225 жертви, 23 от които са убити в боя.

През периода 21-24 декември войските на полка са преустроени като 2-ри батальон се движи на юг от Лиерне, за да подпомогне 325-а пехотна десантна дивизия, а 1-ви батальон – към 505-и пехотен парашутен полк в Троа-Понт. Полкът е алармиран през нощта на 22 декември за падане на вражески парашутисти. Парашути има, но на тях са закачени пакети оборудване, съдържащи бензин, дажби и боеприпаси.

3-ти батальон, рота C, заема позицията югозападно от Вилсалм, на 24 декември, за да действа като прикритие на 325 дивизия. И батальонът в тази нощ устоява на пехотна атака.

1-ви батальон отива на пробивни позиции в Бра, на 25 декември, когато е пуснат в резерв на полка. 2-рият и 3-ият батальон се оттеглят успешно в Бра, за да установят 8 километра отбранителна линия от Шаване до Флоре. Четири контраатаки са отблъснати през следващата седмица, като полкът среща войски от рота до батальон. Изградени са прегради, поставени са жици и мини и са изпратени патрули.

1-ви батальон напуска позицията си на резерва при Бра на 2 януари 1945 г., за да подкрепи 325-а дивизия на десния фланг на полка. Интензивният артилерийски огън подпалва редица пожари в града. Освободен от сектора Бра на 4 януари от 329-ти пехотен полк (83-а дивизия), 504-а изминава 25 километра до околностите на Фос. 2-ри и 3-ти батальон атакуват и печелят високото място югоизточно от Фос, с изглед към река Салм. Съпротивата на врага е лека и състояща се предимно от малки изолирани единици. Вражеските контраатаки в ротен формат са разбити от 3-ти батальон.

На 9 януари 1945 г. целият полк с 551-ви парашутен батальон атакува, за да завладее западния бряг на река Салм. Съпротивата, силна в ранните етапи на атаката, става по-лека, а само 2-ри батальон среща силна съпротива в последните фази на настъплението.

Към нощта полкът вече е установил линия на 10 километра по западния бряг на реката от Рохелинвал до северния край на Виелсалм. Линията се държи до 11 януари 1945 г.

През 24-те дни 504-и полк претърпява 433 жертви: 58 ​​убити, 354 ранени и 21 изчезнали.

 
 
Коментарите са изключени за Дух и решителност: 82 дивизия в Белгия

Повече информация Виж всички