shareit

Адолф Хитлер през Първата световна война

| от |

Адолф Хитлер, разбира се, е запомнен с ужасите и унищожението на Втората световна война. Преди това обаче той служи в Първата световна война. И тази първа среща с масовия бой повлиява дълбоко на бъдещето му.

Хитлер преди войната

Преди Първата световна война Хитлер изглежда безперспективен човек. Идвайки от австрийската долна средна класа, той системно се разочарова от неспособността си да се издигне в обществото. По това време Адолф се вижда като интелектуалец и част от германския елит на Австрийската империя. Другите обаче го виждат като отцепник, който работи на странни места и бяга в Германия, за да не полага военна служба заедно с чехите, хърватите и евреите, които той презира.

Hitler 1921

Баварската армия

Хитлер бяга от австрийския военен набор, но не е страхливец. Когато избухва Първата световна война, той се включва доброволно на служба в баварската армия. Въпреки че е част от Германия, Бавария поддържа независима армия. Австриецът Хитлер моли за правото да се присъедини към тази армия и така на 16 август 1914 г. той става част от 16-ти баварски резервен полк.

Клането на невинните

В рамките на месеци Хитлер участва в една от най-травматичните битки, които германската армия преживява. През октомври 1914 г. и двете страни изпитват затруднения, докато се надпреварват да затворят пролуката между линиите си и морето. Резервните полкове, включително 16-ти баварски, са изпратени на фронта след неадекватна подготовка, за да запълнят линиите около Ипер (град в Северозападна Белгия).

В края на октомври тези резерви са изпратени в действие срещу изчерпаните, но опитни войници на британските сили. Пресните германски новобранци претърпяват ужасни жертви без да спечелят нищо. 16-ти влиза в битка с 3600 души и в рамките на четири дни остава само с 611 оцелели и неранени. До декември ротата на Хитлер от 250 войници намаля до 42.

Загубата на толкова много млади мъже дълбоко разстрои германците – и те наричат битката Клането на невинните.

За своето участие Хитлер е повишен в ефрейтор и препоръчан за Железния кръст от втори клас.

Военно и социално повишение

Като част от баварските резерви Хитлер има идеална възможност да стане социално по-популярен. Той служи заедно със студенти и професионалисти от добри германски семейства и така най-сетне е сред хората, с които иска да бъде. Там не се издига много във военната йерархия по време на войната, но никога не се чувства огорчен от това, може би поради другите възможности, които срещна.

Усърден войник

Всички, които служат с Хитлер, говорят за него като за смел и съвестен войник. Много преди да придобие някакво значително влияние в Германия, бившите му офицери пишат за неговата „безразсъдна смелост“, „образцово отношение“ и „справедлив и почтен характер“.

Във войната той показва най-доброто в себе си.

Куриер

Хитлер прекарва голяма част от войната като „бегач“, пренасяйки съобщения напред-назад между редиците. Когато идва на власт някои хора се опитват да го обидят за това, като казват, че не се е сблъсквал с опасностите на фронтовата линия. Но всеки, който е виждал бегачите по време на работа, знае, че това не е така.

Бегачите не участват в нападенията в окопа, при които са убити толкова много мъже. Те обаче и не изпитват дългите периоди на относителна безопасност между атаките. Вместо това те са в действие през цялото време, тичат напред-назад със съобщения чрез артилерийските бомбардировки, стрелбата и обгазяването.

През първия ден от една битка трима от осемте пратеници в батальона на Хитлер са убити, а четвърти е тежко ранен. Тяхната работа е опасна.

Бапом

Хитлер е ранен няколко пъти по време на войната. Най-лошото е на 7 октомври 1916 г. по време на тежките боеве край Бапом. По време на настъпление Хитлер е тежко ранен в лявото бедро от фрагмент от снаряд. Той първоначално се налага да бъде изоставен, но по-късно е евакуиран на носилка.

През следващите пет месеца Хитлер е настанен в болница в Германия. След като се възстановява, се връща на фронта.

Изживяване, което промени живота му

Освен възстановяването си и две отпуски, Хитлер е бил на Западния фронт през четирите години от октомври 1914 г. до октомври 1918 г. Малцина имат повече опит във войната от него. Въпреки нараняванията и лишенията, Хитлер говори с умиление за войната. За него това е най-голямото от всички преживявания. Да бъдеш част от нещо по-голямо, да работиш с хора, на които се възхищаваш за обща кауза – това е силно преживяване за един млад мъж.

За Хитлер урокът от Първата световна война не е ужасът, а героизмът заедно с другари и общ смисъл, който цивилният живот никога не би могъл да му даде.

По-късно през война

През есента на 1917 г. Хитлер е за кратко на тихите линии край Елзас. Освен това той прекара цялата война около Ипър – най-влажният, калният и най-яростно оспорваният сектор на фронта.

Тежки обстрели и набези на окопите са често събитие като има и многократни тежки настъпления. Дивизията на Хитлер се бие в битките при Ипър, Сома и Арас – битките, запомнени с ужас заради безмилостното им опустошение и големи загуби.

До октомври 1918 г. два от трите полка в дивизията му са комбинирани, защото няма достатъчно хора, които да запълнят празнините, оставени от жертви. Те все още се бият близо до мястото, където се бяха включили във войната, около Ипър.

На 13 октомври Хитлер е в окопите на първа линия, когато британците започват газова атака. Газът прониква невидим в землянката му за една нощ. На разсъмване той се насочва към щаба на батальона със съобщение. Макар и временно заслепен от газта, отказа да бъде спрян.

Впечатляващо досие

Военните постижения на Хитлер са впечатляващи. За 4 години служба той участва в 12 активни битки и 25 други от окопа. Ранен е три пъти и спечелва пет медала.

Войната оформя Адолф Хитлер до края на живота му. Не защото е огорчен от ниската си служба, а може би защото най-лошите ужаси, които човечеството някога си е причинявало, са свързани в съзнанието му с най-добрите дни в неговия живота.

 
 
Коментарите са изключени за Адолф Хитлер през Първата световна война

Повече информация Виж всички