shareit

8 велики обрата във военната история

| от |

Военният обрат е нещо, което рядко се вижда от който и да е командир. Шансът да се промени ходът на битката веднъж щом е тръгнал в обратната посока е значително малък и доста труден за изпълнение, като често се изисква подреждането на няколко случайни фактора като времето или значителна външна помощ.

Този списък съдържа 8 важни обрата, които са имали големи последици за войните, от които са част, или политическия климат.

Battle of Bannockburn - Bruce addresses troops

Битката при Стърлинг Бридж

На 11 септември 1297 г. шотландските войски побеждават англичаните близо до река Форт по време на Първата война за независимост на Шотландия. Шотландският крал Джон Балиол наскоро се беше предал на англичаните, като реномето му беше подкопано от английския крал Едуард I. В резултат шотландските благородници свалят Балиол, но след това се съюзяват с Франция. Което пък не оставя избор на крал Едуард освен да нахлуе в Шотландия.

През 1297 г. Уилям Уолъс и Андрю де Морей оглавяват бунт срещу англичаните, които спорят помежду си за мост близо до Стърлинг. Въпреки че са числено превъзхождани шотландците успяват да победят британските сили – първата голяма победа на Шотландия от десетилетия.

Surrender of General Burgoyne

Битката при Саратога

Битката при Саратога се счита за ключов момент в Американската война за независимост срещу британците. Англичаните планират да откъснат Ню Инглънд (регион в най-североизточните САЩ) от останалата част от колониите , като изпратят големи количества излишни войски в Олбани (град на границата на този регион). Докато трите британски армии са на път към Олбани, една от тях, водена от сър Уилям Хау, изоставя плана и вместо това се опитва да нахлуе в Пенсилвания.

Останалите продължават и армията, водена от генерал Джон Бъргойн, се бори с континенталните сили във фермата на Фрийман при Саратога (окръг в Ню Йорк), претърпявайки големи загуби, докато чака подкрепление от армия, която обаче никога няма да пристигне. Поражението на британските сили довежда до това, че Франция официално става съюзник на Америка.

English Ships and the Spanish Armada, August 1588 RMG BHC0262

Поражението на испанската армада

През 1588 г. Испания изпраща своята страховита армада във Великобритания с надеждата да нахлуе в страната и да свали кралица Елизабет I, която по това време им е съперник. Въпреки това, по-бързите британски кораби успешно се бият с армадата по южното им крайбрежие.

Армадата е опустошена от Великобритания, като Испания губи 15 000 войници. Победата затвърждава британците като световна сила, с която всички трябва да се съобразява.

Прусия по време на Седемгодишната война

През 1756 г. пруският крал Фридрих Велики нахлува в Саксония, поставяйки началото на Седемгодишната война, при която Прусия и Великобритания се изправят срещу Австрия и Франция. Англо-пруският съюз е превъзхождан по численост от обединените сили на Русия, Франция, Швеция и Австрия.

Точно когато изглежда, че Прусия ще бъде победена обаче, Русия сменя страната си, когато цар Петър III се възкачва на трона през 1762 г., изпращайки подкрепления на Фридрих. Войната приключва малко след промяната на верността на Русия.

Битката при Гетисбърг

Битката при Гетисбърг е една от битките при нахлуването на Конфедерацията в Севера, за която има надежди да спечели признание за Юга от страна на чужди нации. Битката се води между 1 юни и 3 юни 1863 г. и идва само седмици след успеха на Конфедерацията при Чансълърсвил във Вирджиния. Силите й сега, водени от Робърт Е. Лий, се сблъскват с войските на Съюза в град Гетисбърг, като битката първоначално се наклони в полза на Юга.

Но след няколко дни на свирепи сражения, които отнемат хиляди животи, силите на Съюза удържат позициите си и излизат победители. Като цяло битката при Гетисбърг довежда до загубата на 35 000 животи.

Scene of the Battle of the Thermopylae

Битката при Термопилите

Битката при Термопилите е една от най-известните битки в историята, водена през 480 г. пр. н. е. между крал Леонид I от Спарта и Ахеменидската империя на Ксеркс I. Леонид е значително превъзхождан от персийските сили, така че той използва стеснение в скалите, през което персите са принудени да преминат по няколко и така численото им превъзходство да бъде преодоляно. След няколко дни в битката местен жител предава гърците, когато разкрива пътека, която може да бъде използвана от персите, за да ги заобиколят.

Осъзнавайки, че са на път да бъдат атакувани отзад, Леонид инструктира силите си да се оттеглят, оставяйки малка група спартански воини, които се бият до смърт.

Navy fighters during the attack on the Japanese fleet off Midway, June 4th to 6th 1942. In the center is visible a... - NARA - 520591

Битката при Мидуей

Битката при Мидуей се провежда между 4 юни и 7 юни 1942 г. и точно като битката при Саратога, е повратна точка за участващите воюващи страни. Японците имат за цел да примамят американските самолетоносачи в капан и да ги извадят от войната, докато превземат Мидуей, което ще позволи на Япония да разшири обхвата си през Тихия океан.

Ако успее, капанът ще бъде още една от поредицата японски победи в ранните етапи на войната в океана.

Но американските криптографи успяват да разбият японските комуникации седмици преди това, така че САЩ знаят къде и кога ще се нанесе ударът. В последвалия сблъсък падат четири японски самолетоносача, 3000 души и 300 самолета. В замяна САЩ губят 360 души и 145 самолета. Така тази битка се превръща в една от най-големите морски битки някога.

Wellington at Waterloo Hillingford

Битката при Ватерло

Тази битка се случва на 18 юни 1815 г. и довежда до края на Наполеоновите войни. През 1814 г. Наполеон е принуден да абдикира от трона, след като се сблъсква с мощните европейски държави. Въпреки това, той за кратко се връща на власт през 1815 г. – това му второ управление се нарича Стоте дни. В резултат на завръщането му се сформира голяма коалиция от европейски нации, за да го спре. Но той все пак излиза победител над тях няколко пъти.

Това ще се промени в битката при Ватерло, в която Великобритания и нейните съюзници най-накрая надвиват Наполеон. Те са подпомогнати от лошото време, което забавя маневрите и движенията му. Наполеон абдикира четири дни по-късно.

 
 
Коментарите са изключени за 8 велики обрата във военната история

Повече информация Виж всички