shareit

40% от 14-годишните в Германия не знаят за Аушвиц

Неотдавнашно проучване на Института Кьорбер разкри, че по-малко от половината от анкетираните 14 до 16-годишни германски ученици осъзнават, че скандалното съоръжение Аушвиц-Биркенау е нацистки лагер на смъртта. Всъщност само 47% от анкетираните потвърждават, че са чували за лагера.

30% от учениците над 17 години също твърдят, че не знаят каква е функцията на най-известния концентрационен лагер на Хитлер, въпреки че името е по-разпознавано в тази възрастова група. Въпреки че тази тенденция не е отразена във всички възрастови групи в германското общество, все още се възприема като тревожна от преподавателите.

Свен Тецлаф, ръководител на образователните изследвания в Института Кьорбер, казва по повод доклада, че „се притеснява да види, че все по-малко германски провинции (които са общо 16) предлагат история като отделен предмет по време на средното училище“. Това Тецлаф изразява като аргумент, че „е една от причините толкова шокиращо голям брой ученици да не знаят за концентрационния лагер Аушвиц“.

Извадката от проучването е взета от селекция от малко над 1000 германски граждани на възраст от 14 години, половината от които са деца в училище. Целта му е да измери значението, придавано на историята като предмет, който да се преподава в училищата, и да определи нейния статус в съзнанието на учениците и широката общественост.

MSM-sporthalle

Час по физическо възпитание в немско училище

Въпреки че 95% от анкетираните вярват, че уроците по история са важна част от образованието на ученика, изглежда, че може да има сериозни пропуски по отношение на преподаването на историята от 20 век. Учениците казват, че уроците им са ангажиращи, ясни, стимулиращи и разнообразни, но получената статистика за Аушвиц-Биркенау казва друга история.

Докато повечето членове на германското население искат учениците да бъдат обучавани на критично мислене и начини за прилагане на уроците от историята в наши дни, тревогата е, че това просто не се случва в някои области.

Тази ситуация се сравнява с подобно проучване в САЩ, което разкрива, че 2/3 от американските ученици от гимназията не са чували за Аушвиц и не могат да кажат на питащия за какво е съоръжението. Дори по-тревожен е резултатът, който показа, че 22% от тези ученици не знаят какво е Холокостът.

Изследването е поръчано от Конференцията по еврейски материални претенции срещу Германия и интервюира около 1350 респонденти по телефона и онлайн. В края на проучването 93% от анкетираните заявяват, че биха подкрепили обучението на учениците за Холокоста, докато 58% изразяват опасения, че така историята може да се повтори.

Entrance Auschwitz I

Аушвиц-Биркенау е може би най-известният от всички нацистки лагери на смъртта, където над 1 000 000 души губят живота си по време на Втората световна война. Разположен в Силезия в Полша, той е център на мрежа от 40 свързани лагери и затвори.

С още около 400 000 унгарски евреи и 300 000 полски евреи, общо 960 000 мъже, жени и деца са изпратени в крематориумите и газовите камери. Освен еврейските жертви на лагера на смъртта, много роми и синти също са убити, както и други военнопленници. Условията в лагера, пренаселеността, лошото снабдяване с храна, мръсната вода и лошите санитарни условия довеждат до смъртта от недохранване и силно заразни болести на мнозина.

322-ата стрелкова дивизия на Червената армия на Сталин освобождава лагера на 27 януари 1945 г., където намират още около 7500 затворници, все още живи, 500 от които на възраст под 15 години. Според оцелелите записи в лагера и експертни оценки е изчислено, че около 232 000 от жертвите в Аушвиц-Биркенау са деца, обувките им са свалени и складирани в огромни складове. Днес тези знаци от краткия им живот са запазени и изложени в музея в Аушвиц.

Може би ако се преподават на учениците именно историите на тийнейджъри, отведени в лагерите на смъртта преди 75 години, това може да помогне да се направи темата по-подходяща за днешните учащи и да им помогне да разберат ужасите на 20 век по здравословен начин.

 
 
Коментарите са изключени за 40% от 14-годишните в Германия не знаят за Аушвиц

Повече информация Виж всички