shareit

Защо призрачните оръжия са толкова опасни

| от |

В късният следобед на август 2019 г., офицер Андре Мой спира пикап, който се движи нелегално в диамантената линия на магистралата. 49-годишният шофьор Артър Лутер има няколко присъди, изтекла шофьорска книжка и кара без регистрация. Докато полицаят пише фиша с глобата, Лутър вади полу-автоматична пушка от возилото и започва да стреля. Офицер Мой е фатално ранен. Докато дойде подкреплението, Артър успява да изстреля още поне 100 куршума.

Битката на магистралата става много оспорвана и на финалът, мъжът е прострелян и умира на място. По-късно става ясно, че стрелецът е лежал 10 години в затвор при опит за убийство втора степен. С подобна присъда можем да бъдем сигурни, че нито един щат не би издал разрешително за такова оръжие, въпреки това, Артър е имал с какво да се разправи.

Провежда се разследване и CNN заявява, че автоматът е от класът на „призрачните оръжия“. Обикновено такива модели се сглобяват ръчно от най-различни части или комплекти. Продаваните модели обикновено се използват за декорация, но липсва основна част като дулото или затворът, за да не може експонатът да се превърне в активно действащо оръжие. Дупките в закона обаче позволяват на притежателя да не го регистрира и да не поставя серийни номера. Освен това този вид части се продават, без да се прави проверка на съдебното минало. Именно тези призраци се превръщат в едно особено сериозно главоболие.

В Калифорния около 30% от иззетите модели са със заличени номера и по-лошо – никога не са разполагали с такива. Продаването на подобни комплекти става особено лесно и всеки човек може свободно да поръчва частите и в собствения гараж да произведе автоматична далекобойна пушка с подръчни материали. В миналото подобни оръжия се срещали често, но самата конструкция изисквала много сериозни познания и според експертите, подобни артефакти се раждали от ръцете на хора с много свободно време и познания в сферата.

Количеството им не е било чак толкова впечатляващо, за да може да се заяви, че това е била потенциална опасност. Днес огромна част от същите се откриват при редица престъпления. През февруари 2020 г. мъж от Северна Каролина е осъден на 15 г. затвор, защото продавал точно такова оръжие, метамфетамини и кокаин. 5 от 7-те оръжия, с които е задържан, са именно призраци. Вратичката в закона позволява на терористичните групи да се запасяват със смъртоносен арсенал. Другото име на този хит е „частно произведени огнестрелни оръжия“. Поради разликите в закона, често всеки може да злоупотреби и да получи дуло или ударник. Частите се продават, но никой не може да каже къде ще се озоват.

Например можем да видим, че някои части се продават нарочно без необходимите затвори и дупки, но понеже са маркирани, изискването е да се намери добър стругар, който да свърши цялата работа. Следователно ако даден елемент е преминал цялата поточна линия, той подлежи на проверка, в противен случай не е опасен или поне така твърди комисията за контрол на оръжията. По-лошото е, че някои сайтове продават напълно завършената част, но въпреки това я рекламират като комплектна.

Дупката в закона позволява на мнозина да започнат свободна търговия и не са малко случаите, в които продаваните артефакти да се окажат активен арсенал за защита и нападение. И докато един пълен арсенал за сглобяването на оръжие може да мине напълно незабелязано, законодателството решава да маркира затворите и да проверява само тях. Според някои експерти, сглобяването на оръжие е точно толкова елементарно, колкото и мебелите на IKEA. Следователно в САЩ всеки жител с дрелка и базови познания ще може да се сдобие с нелицензирано оръжие, а нека не забравяме, че точно тази нужда може да се окаже особено сериозна. И за да бъде още по-забавна ситуацията, мнозина могат да открият инструкциите в YouTube.

Очаква се през настоящата година да има регулации и всяка една част да излиза със сериен номер, както и да бъде проследима. Създателите ще трябва да получат лиценз за притежаването на частите и ще подлежат на проверка. Очаквано, тези промени няма да гарантират официалното завършване на процеса, но ще позволят на мнозина поне да се възползват от

 
 
Коментарите са изключени