shareit

Защо немската армия има острие на каските си

| от |

Немската каска през Първата Световна война е единствената на фроната с шип на върха. Също така става и символ на пруските военни в началото на XX век. Впрочем дълго време никой не вижда особен смисъл върху тази екстра, все пак каската се използва да предпазва главата на войника, следователно каква е ползата?

Каските от този вид влизат на въоръжение през 1843 г. при прусите и съответно оригинално се предлагат за кавалеристите. Каската е разработена от пресована кожа и основната идея е да предпазва ездача от падане. Проблемът на каските е, че при дъждовно време могат да падат бързо, освен това са доста неудобни и неприятни за употреба. Наполеон никога не ги е предлагал на своята армия. Въпреки това, пресованата кожа можела да попива сериозно количество дъжд и да запазва видимостта на носещия.

Тогава продължаваме с въпроса, какъв е смисълът от шипа на главата? Отговорът е, че това е единственото средство, което пази баланс на каската. Устройството не се поставя за евентуална атака с глава, но пък би свършило работа при отблъскване на противноковата сабя. Освен това по-късно войниците започват да модифицират самостоятелно шипа и да го оформят по определен ранг. Много скоро каската започнала да се използва из цяла Германия, при това можем да забележим как полицаи и пожарникари също избират тази опция.

И въпреки удобствата, няма човек, който да не се е смял на въпросното предпазно средство. Дори германците не спирали да се шегуват с нея. През 1871 г. става задължителна за абсолютно всеки войник. И докато едната страна се възползва от красивите техники, всички останали страни смятат, че това е форма на варварство. И колкото и удобна да е за носене, войниците много скоро разбрали, че мечовете не са толкова голям проблем, колкото са куршумите. Да не говорим, че шрапнелите били безпощадни.

Някои войници обаче успели да избегнат този боен атрибут и съответно се възползвали от много по елементарните платнени шапки. Освен това става ясно, че именно тази каска е като показател за точна мярка на снайпериста. Много скоро войниците, които падат ударени, стават жертва на шипа. В повечето случаи, той се забива в земята и пренася силата от удара върху черепа на носещия, причинявайки смърт. Добрата новина е, че към средата на Първата Световна война следват драстични промени, защото мечовете вече не са били основно оръжие за битка и съответно бронираните каски влизат във въоръжение. Все още не е ясно колко човека са намерили смъртта си с носенето на този вид защита, но според различни архиви, цифрата е притеснителна.

Заглавна снимка: By Unknown author – Платов А.С., Кирпичев Л.Л. Исторический очерк образования и развития Артиллерийского училища. 1820-1870. СПб., 1870. (http://mirknig.com/2011/08/23/istoricheskiy-ocherk-obrazovaniya-i-razvitiya-artilleriyskogo-uchilischa-1820-1870-gg.html), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24507645

 

 
 
Коментарите са изключени