shareit

Защо числото Пи продължава да е такава сензация в математиката

| от |

Числото 3.14, известно на света още като Пи, се използва за изчисляването на дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Може да го срещнете някъде като Архимедова константа или Лудолфово число.

Математиката, славеща се като една от най-точните науки, често оставя много въпросителни в това отношение и от години точното изчисление на числото Пи успява да мотивира мнозина да се включат в играта. Преди няколко години, компютърен учен от Франция успява да постави световен рекорд по изчислението на числото, използвайки своя домашен компютър.

Предишният рекорд от цифри е 2.6 трилиона числа. Фабрис Белард обаче успява да увеличи количеството до 2.7 трилиона. За целта се създава специален алгоритъм, който освен направените изчисления, проверява всяко следващо число за пълна достоверност. Процесът за това изчисление е 131 дена. Предишният рекорд се държеше от Дайсуке Такахаши от университета в Тсукуба, Япония. Поставен е през август 2009 г. и е успял да отнеме около 29 часа за достигането на този резултат. Има само една подробност – Такахаши използва супер компютъра на университета, който коства милиони долари за изработка и работи около 2000 пъти по-бързо от домашния компютър на Белард.

Имайки предвид, че едно число е успяло да накара математиците да се захласват по изчисленията от стотици години, още от времето в което Исак Нютон формулира поставянето на запетаите. Французинът се запалва по идеята от 14-годишна възраст, когато получава първата книга за магическото число. Вниманието към това изчисление го мотивира да започне да търси колкото се може повече информация. И така попада на един дял от математиката, който се нарича „аритметика с произволна точност“.

Колкото повече надграждал знанията си, толкова по-ясно ставало, че французинът се увлича в точните изчисления. Точно тя го отвежда към компютърните науки и тестването на алгоритми. Най-важното е, че след поставянето на новия рекорд, Белард заявява, че неговият метод е около 20 пъти по-ефективен спрямо предишните. Използвана е формулата на Чудновски, за да се създаде двоично число, а това отнело около 103 дена, след проверката, която отнела още 13 дена, дошло времето и за преобразуване на резултата.

След още 12 дена и допълнителни 3 дена за верификация, французинът вече бил сигурен, че разполага с правилния резултат. Компютърът на Фабрис струва около 2000 евро и работи с операционна система на Linux Red Hat Fedora. В хардуерът вътре е процесор i7 с тактова честота от 2.93 GHz и 6 GB RAM. Съществува и още една специална игра, която запалва вниманието на математиците.

В състезание всеки човек трябва да се опита да запомни колкото се може повече цифри. Китайският ученик Лу Чао е прекарал повече от години за запомнянето на 100 000 числа и накрая успява да стигне до 67 890-тото число след запетаята, преди да направи грешка. Цялото забавление отнема около 24 часа Според изчисленията, ако човек се опита да каже всички 27 трилиона числа, най-вероятно ще има нуждата от 1 284 000 години.

За да се признае рекорд от Гинес, кандидатът трябва да дава ново число на всеки 15 секунди. Що се отнася до Белард, той не възнамерява да прави този експеримент повече и в близко бъдеще няма да чупи нови рекорди.

 
 
Коментарите са изключени