shareit

Започват тестове на ваксина за борба с ХИВ, но не бързайте да се радвате

| от |

След близо 40 години, учените най-накрая започват първите тестове на ХИВ ваксина. Макар и това да е повече от добра новина, медицинският свят все още има резервации, но смята да използва новите инструменти за битка с коварната болест. Статистиката също трябва да ни притеснява, през 2018 г. данните сочат, че повече от 37.9 милиона души живеят с това заболяване и едва 24.5 милиона имат необходимото лекарство, за да се борят със заболяването. До този момент броят на починалите е приблизително 770 000 души. Не е трудно да открием, че в изобретяването на лекарство или ваксина, много учени просто се отказват, други прекарват целия си съзнателен живот в опит да открият правилното решение на тази медицинска загадка.

През 80-те години вирусологът Хосе Еспарза започва работа в Световната Здравна организация и първата му задача е да помисли какъв ще е най-добрият вариант за превенция и пресичане на заболяването. С неговите колеги стига до заключението, че е препоръчително човек да започне да насочва вниманието си директно към разработката на ваксина. Често ще открием, че повечето критици се чудят защо ваксината излиза първа, преди да имаме лекарство и отговорът е винаги много лесен – медицинският свят може да научи организмът да противодейства и да спира разпространението на една болест, преди да бъде разразена и да започне да унищожава цялостно тялото.

Единственото, което успяват да получат от предишната бригада изследователи е, че тялото може да създаде антитела, но за целта е необходима ваксинна стратегия. Исторически погледнато, ваксините са причина да премахнем редица заболявания като полио и шарка, но днес откриваме много жестока съпротива. Противоречията винаги ще бъдат налични, но нека разгледаме каква точно е основната идея на СЗО. Еспарза е бивш съветник на организацията на Бил и Мелинда Гейтс (вече бивша съпруга). След близо 30 години работа, мъжът признава, че не е подозирал колко комплексно може да е това заболяване, особено след като наблюдаваме някои от основните изменения. Дълго  време липсваше дори кандидат за ваксина, но същевременно не е трудно да видим колко бързо се продуцираха решения за коронавируса.

SIV_primates

Според учените, произходът на болестта идва от посочените видове, като шимпанзето е оригиналният източник на заразата

На конференция за борба със СПИН през февруари, изследователите от Скрипс Рисърч представиха доста интересни и обещаващи кръвни тестове, които говорят за първата фаза на тест на ХИВ ваксина. Организацията е действащо НПО. Проблемът обаче е, че все още липсват каквито и да било данни относно ефективност и дори начин на работа. Дори самите изследователи като Уилям Шийф признават, че вниманието може да е огромно, но все още не бързат да бъдат оптимисти и да твърдят, че са успели да намерят решение на един от най-големите проблеми в днешно време. Ученият признава, че първите резултати са доста положителни, но сега идва по-сериозната работа – да докажат, че тяхното решение е напълно безопасно и може да гарантира защита от коварната болест.

Нека не забравяме една много важна подробност – обикновено за доказване на действие, са необходими минимум 7-12 години, следователно има още много време, преди да започнем да си мислим и да вярваме, че ваксината наистина работи. Намираме се в първата фаза. Ако се чудите защо ваксините за коронавирус бяха пуснати толкова бързо, тогава отговаряме – за период от две години нямаше медицинска компания, която да не се насочи бързо към разработката на точно това. Не казваме, че ХИВ не е по-малко коварна болест, но в период от 40 години редица компании се отказаха. Освен това не трябва да забравяме, че основната цел на учените ще е да приготвят ваксина, която да изисква само едно поставяне, а не многократно в рамките на година – това винаги оскъпява процеса.

Според Еспарза, това е много елегантно решение, но сега трябва да се докаже и в практиката, а точно това е доста сериозен проблем. Как трябва да разчитаме идеята за първата вълна? Нека започнем с факта, че учените са оптимисти – все пак можем да бъдем доста щастливи от някакво решение на фона на никакво. Все пак дори и да не е успешна, принципът на работа дава надежда, че в близкото бъдеще можем да говорим за по-сериозно развитие. В исторически план всичко започва през 1984 г. с изолирането на вируса. В последните няколко десетилетия ставаме свидетели на така наречените „Трите вълни на надежда“. В първата вълна се търси вариант, с който тялото  да започне само да произвежда защитна реакция срещу вирусът. Това е стратегията, която всички останали ваксини използват.

В последните 2 десетилетия има доста сериозна работа за откриването им и става ясно, че тялото ги произвежда, но винаги изостава. Чрез локализирането им, учените се надявали, че ще успеят да подпомогнат тялото, но без успех. Проблемът е, че това заболяване е твърде нестабилно и измамно. Антителата често нападат специфична линия протеини на повърхността на вируса. Мутацията е известна на абсолютно всеки лаборант и веднъж попаднал в своя приемник, ХИВ може да се маскира така, че антителата да не могат да го познаят. В това отношение се забелязва, че той винаги може да стои с една стъпка пред самата имунна система.

1280px-HIV-budding-Color

В едно от многото изследвания, експертите проверят многократно кръвта на заразен човек и откриват, че антителата в тялото изостават винаги с 3 до 6 месеца пред мутацията, която се променя многократно. Ето защо и мнозина заявяват, че откриването на ваксина е много по-трудно, отколкото е било за коронавируса генерално. Ето защо и днес около 98% от заболелите хора успяват да се възстановят от коронавируса, докато медицината още държи резултат 0 на 78 милиона души.

В началото на 2000 г. се оказва, че изследователите имат нова идея, базирана на работа върху така наречените т-клетки – суровата армия в тялото на всеки човек. Както знаем, имунната система е пряко зависима от Т-клетките и Б-клетките. И двете са отговорни за създаването на антитела, но именно Т-клетките са отговорни за преследването и унищожаването на вируса. Промяната на курса мотивира изследователите да започнат работа в тази посока и се стремят да показват вътрешната структура на протеина на ХИВ, спирайки толкова успешният камуфлаж. През 2007 г. официално признават, че са се провалили в това начинание. След опит с такава ваксина, потвърждават в две отделни изследвания, че медикаментът не работи. По-страшното е, че същата ваксина повишавала риска от заболяване, вместо да го намалява. По това време спира и опитът за производство и много дълго време науката пази тишина.

През 2009 г. Тайланд показва комбинация от две ваксини, които използват стратегията на първата вълна – тази с антителата – и откриват, че успяват да намалят рейтинга на инфекция с до 31%, но не достатъчно, за да могат да получат зелена светлина за разпространени и продажба. Настоящото изследване има за цел да се насочи към Б-клетките. Причината е, че при много малка част от заразените, тази клетка може да създаде потентна защита, която да неутрализира много от променящите се форми на ХИВ, при това едновременно, но както се досещаме, не достатъчно, за да го елиминира напълно.

На този етап става ясно, че Б-клетката в действие напада вирусната повърхност и упорито се стреми да премахва всяка следваща клетка. Освен това естествената реакция не дава защита, поради простата причина, че Б-клетките започват своето действие, когато вирусът вече е успял да спре своята зараза в тялото и мутира. И точно тук идва новата идея. След като въпросните се смятат за предшественици, при евентуално обучаване на тялото, същите могат да се увеличат в тялото и да очакват вируса при поява изобщо в тялото. Представете си, че те го атакуват веднага щом се регистрира, а и самите Б-клетки циркулират в цялото ни тяло чрез кръвта. През 2010 г. Шийф започва работа с антитела VRC01. Първо разработват протеинова наночастица, която трябва да се прикрепи към Б-клетките (наричат ги наивни, защото започват да работят твърде късно). При изследвания направени при мишки, протеинът може да накара тялото да започне да произвежда VRC01. Сега идва голямото изпитание – ще проработят ли върху хора. И задачата става още по-трудна, защото една на всеки 300 000 клетки в човешкото тяло може да произведе антитяло.

Virus_infecting_lymphocytes

Репрезентация на развитието на ХИВ в човешкото тяло

При комплексен анализ на кръвта, около 35 от 36 човека, които са получили тази ваксина, започват моментално да създават такива антитела. Не бързайте да се радвате, поне не още. Истината е, че тепърва ще се правят по-сериозни изследвания и ще се тестват теориите. Няма никакви публикации, за да може и други учени да се включат в основното изпитание. Самите учени умоляват хората да не бързат да се радват, някои дори вече твърдят, че ваксината има 97% успех, но това не е вярно. Това, което в момента се случва е едно сурово обяснение на имунната система как да процедира с ХИВ, имайки предвид комплексната схема на тялото, задачата е изключително трудна и дори невъзможна. Ако успехът се случи, експертите ще използват същата база за разработката на ваксина за малария и хепатит C.

И не трябва да забравяме, че докато всички натискаха за създаването на ваксина срещу коронавирус, ХИВ винаги оставаше като една възприета опасност, която не може да ни гарантира пълния успех. Освен това самият Еспарза признава, че повечето фармацевтични компании не желаят да инвестират в разработката на ваксина, осъзнавате ли колко лекарства за поддържане на здравето са налични? Не казваме, че ХИВ не причинява щети на икономиката, според едно от многото изследвания, изхарчените средства за периода от 2000 до 2015 г. се изчисляват на 562 милиарда долара.

Замислете се кой ги прибира. От години различните компании се опитват да се доберат до Модерна и други по-развити структури в изследователския свят, но без много успехи. След като Коронавируса успя да фокусира световната медицина да работи в тази посока, следващата стъпка и натискът от медии и аудитория може да доведе до много по-добри и сериозни резултати. Ако има ваксина, можем да бъдем сигурни, че същата ще се приеме с отворени обятия, особено след като забелязахме какво направи една пандемия.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени