shareit

Юджийн Шумейкър – единственият човек, който е погребан на Луната

| от |

Той тренира да стане астронавт и да научи всичко за планетите в Слънчевата система. Смятат го за един от най-важните умове в историята на XX век, а трудът му към NASA, както и изследването на динозаврите и краят им, го поставят сред наградените с научен медал, като такъв е взимал и Джон Атанасов.

Юджийн Шумейкър оставя своята следа в науката, но винаги искал да направи едно нещо – да посети Луната. Като учен, той често наблюдавал спътника отдалече и си мечтаел един ден да стъпи на него. Практически нямало причина това да не се случи, но за жалост здравословното му състояние не позволявало такава намеса, което автоматично попречило да се запише дори на тренировките за астронавт.

През 1997 г. ученият умира, оставяйки с тази надежда. Неговите колеги искали да изпълнят мечтата му и по тази причина изпращат урната на Луната. До този момент това е и единственият човек в света, чийто гроб се намира именно там. Тази чест най-вероятно би могла да зарадва геолога. Шумейкър успява да докаже, че Беринджерския кратер в Аризона е следствие на удар от астероид – същият е с дълбочина от 173 метра. Успява да докаже и още една теза, че динозаврите са били убити преди близо 66 милиона години от друг много по-сериозен сблъсък. Картографира и кратерите на спътника, правейки една по-интересна стъпка в науката. През 1961 г. е избран за космическа изследователска програма, а малко по-късно ученият е смятан и за баща на геологията.

След като става ясно, че ще се лети до Луната, той организира подготовката на екипажа и им показва как да събират скални проби. След време успява да открие и кометата Шумейкър-Леви, която удря Юпитер през  1994 г. Съпругата му помага в това откритие и точно по тази причина и двамата я кръщават. През 1997 г. семейството катастрофира и макар съпругата да оцелява, Юджийн няма този късмет. Студентите разбират за гибелта на своя любим учител и след като става ясно, че ще бъде кремиран, Каролин Порко успява да вземе около 28 грама, които да постави на лунохода, който след няколко дни трябвало да отлети за своята първа по-специална мисия. Построява се поликарбонатна капсула от компанията Celestis – същата помага за изпращането на урна на Джийн Родънбери – създателят на филмовата поредица Star Trek.

Около самата капсула стоят увити снимка на неговия кратер, както и цитат от „Ромео и Жулиета“. Луноходът е изпратен през 1998 г. в космоса и след като достига Луната, екипът нарочно разбива совалката близо до южния полюс на Луната, като с нея остават и останките на учения. Що се отнася до самата компания, тя се надява, че ще започне да развива бизнес и да позволи на много други фенове да изпратят останките на близките си в космоса. Що се отнася до нековата съпруга, тя е щастлива, че всеки път, когато погледне Луната, нейният съпруг ще бъде там.

 
 
Коментарите са изключени