shareit

Телемедицината, както я виждаха в миналото

| от |

20-те години на 20 век са невероятно десетилетие за напредъка на комуникационните технологии. Най-накрая радиото се реализира като медиен проводник, филмите вече имат звук, а изобретателите се занимават с най-ранната форма на телевизия. Хората през 20-те години на миналия век виждат, че предстоят големи промени и никой не се наслаждава на предположенията какви са тези промени, колкото Хюго Гернсбек.

Radio News Nov 1928 Cover

Хюго Гернсбек гледа телевизия на корицата на Radio News, ноември 1928

Гернсбек е пионер както в радиото, така и в издателската дейност – той е на границата на онова, което обществото очаква от бъдещеto. През 1905 г. (само година след като емигрира в САЩ от Германия на 20-годишна възраст) Хюго проектира първия домашен радиоприемник и стартира първия радиобизнес в света. Радиото се казваше Telimco Wireless и е рекламирано в списания като Scientific American за $7,50 (около $180 днес).

През 1908 г. Гернсбек издава първото в света радио списание Modern Electronics. Разпространявано от Американската компания за новини, Modern Electronics е огромен хит и се твърди, че е на печелба още от първия си брой. През 1909 г. той отваря първия магазин за радиа в Ню Йорк, като допълва продажбите си на радиостанции по поръчка като продава и радиочасти на любители радиооператори в града.

През 1913 г. Гернсбек започва да издава и списание, наречено Electric Experimenter, което през 1920 г. става известно като Science and Invention. През февруари 1925 г. в издание на Science and Invention Гернсбек публикува статия, която ще съчетае очарованието му към бъдещето на радиокомуникациите и ще предскаже устройство, с което и до днес все още не разполагаме.

Устройството се нарича „теледактил“ и позволява на лекарите не само да виждат пациентите си на екран, но и да ги докосват от километри, благодарение на специално устройство. Той ефективно прогнозира телемедицината, макар и характерен за времето начин, различен от този днес.

От Science and Invention, февруари 1925 г.:

Теледактилът (Теле – далеч; Дактил, пръст – от гръцки) е инструмент от бъдещето, чрез който ще можем да се „усещаме от разстояние“. Тази идея изобщо не е невъзможна, тъй като инструментът може да бъде изграден днес с налични средства в момента. Това е просто добре известният телеавтограф, устроен за радио, с допълнителни подобрения. Лекарят на бъдещето, с помощта на този инструмент, ще може да почувства пациента си, както изглежда, от разстояние… Лекарят манипулира своя джойстик, които след това манипулира устройство в стаята на пациента по абсолютно същия начин. Лекарят вижда какво става в стаята на пациента с помощта на телевизионен екран.

Доста впечатляващо, теледактилът е представен като устройство за сензорна двупосочна връзка, което позволява на лекаря не само да манипулира инструментите си отдалеч, но и да чувства съпротивление.

На основната снимка можем да видим лекаря на бъдещето по време на работа, усещайки ръката на далечния пациент. Всеки ход, който лекарят прави с джойстика, се дублира по радиото от разстояние. Всеки път, когато теледактилът на пациента се срещне съпротивление, това се репликира при лекаря. Дистанционните контроли също така са чувствителни и на звук и топлина, важни за бъдещата диагноза.

Гернсбек позиционира своите прогнози за телемедицината в бързо променящия се комуникационен пейзаж на 20-те години:

С напредването на нашата цивилизация все по-необходимо е да действаме от разстояние. Вместо да посещаваме нашите приятели, ние сега им се обаждаме по телефона. Вместо да ходим на концерт, ние го слушаме по радиото. Скоро с помощта на телевизия можем да останем вкъщи и да гледаме театрално представление, както е в театъра. Това обаче далеч не е достатъчноС течение на времето установяваме, че задълженията ни се умножават, докато същевременно имаме все по-малко и по-малко нужда да транспортираме физически телата си, за да си вършим работата, да се забавляваме и т.н.

Един зает лекар след 15 години практика няма да може да посещава пациентите си, както сега. Това занимание отнема твърде много време и той може в най-добрия случай да посети ограничен брой пациенти на ден. Услугите на наистина голям лекар са толкова важни, че той никога не би трябвало да напуска кабинета си; от друга страна, пациентите му не винаги могат да идват при него. От тук идва и необходимостта от теледактила и дистанционната диагностика.

Това ново устройство не е само полезно за медицината. Други планирани практически приложения включват разглеждане и подписване на важни документи от разстояние:

Същият апарат ще позволява да се подписват чекове или документ от разстояние. Местейки джойстика, човек може да симулира същите движения, както когато си подписал документа на живо.

 
 
Коментарите са изключени