shareit

Технология за задушаване на огъня

| от |

Както всеки добър пожарникар знае: най-лесният начин да спрем пожар е като направим така, че въобще да не почва. Една забележителна система, наречена Cap9, от технологичната компания Opsysспира пожарите преди да започнат, като манипулира самия въздух около нас.

Влизайки в офисите на Opsys, може да забележите кибритена кутия на някоя от конферентните маси. Ако се опитате обаче да запалите клечка, тя веднага ще угасне. И кибритът не е специален или по някакъв начин пипан – ако имате запалка, тя дори няма да светне.

И така, как работи номерът? Като цяло, добавя се азот във въздуха, за да се „опакова“ кислородните молекули и така да се предотврати участието им в реакция на горене. Самият въздух се прави така, че да стане негостоприемен за пламъци.

Машините Cap9 работят като филтрират частици и поддържат правилния баланс на кислород и азот, за да се избегнат развитието на огън.

Преработването на това, което дишаме, може да звучи малко страшно, но системата на практика симулира живота на по-голяма надморска височина – всъщност същата технология се използва от десетилетия от спортисти, които се опитват да възпроизведат подобна среда в тренировките си.

Оказва се, че една нискокислородната среда всъщност е нещо доста полезно за различни видове помещения, защото помага да се запазят предметите като мебели, произведения на изкуството и т. н. от разграждане или окисляване.

Разбира се, системата има и някои ограничения: тя работи само в пространства с контролиран достъп (без прозорци и с минимално отваряне и затваряне на вратите). В днешни времена тези критерии се изпълняват не само в складове и дейта центрове, но и в много сравнително добре затворени и климатизирани офис сгради, както и в търговски центрове и институции.

А в помещения, където работят машините, технологията премахва необходимостта от всякакви противопожарни системи. Водата и пяната от тях може да нанесе непоправими щети на ценностите ни дори те да е не изгорят в пожара.

 
 
Коментарите са изключени