shareit

Странни форми на живот може да съществуват в звездите

| от |

Когато търсим признаци на живот във Вселената, ние сме по-склонни да търсим много специфични неща въз основа на опита ни: планета като Земята, в орбита около звезда и на разстояние, което позволява течна вода на повърхността. Но не е изключено да има и други форми на живот, които да не изглеждат въобще като нас или като нещо, което си представяме.

Точно както имаме екстремофили тук на Земята – организми, които живеят в най-екстремните и на пръв поглед смъртоносни места на планетата – така също може да има екстремофили и в по-широката Вселена. Например видове, които могат да се формират, развиват и процъфтяват във вътрешността на звездите. Според ново изследване на физиците Луис Анхордоки и Юджийн Чудновски от Университета в Ню Йорк, подобно нещо наистина е възможно, поне хипотетично.

Всичко зависи от това как дефинираме живот. Ако ключовите критерии са способността за кодиране на информация и способността на носителите на тази информация да се самовъзпроизвеждат по-бързо, отколкото умират, тогава може да се формира някаква версия на ДНК и РНК дори в звездите.

„Информацията, съхранявана в РНК (или ДНК), кодира механизма на самовъзпроизвеждане“, казва Чудновски пред ScienceAlert. „Появата му трябва да е предшествана от масовото образуване на случайни РНК, докато не се формира такава способна да се самовъзпроизвежда. Ние вярваме, че подобен процес би могъл да се случи в звезда, което да доведе до наличието на живот в нея.“

The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819

Смята се, че космическите струни и монополи се появяват в ранната Вселена, когато тя се охлажда от Големия взрив, а супата от частици кварк-глуонна плазма, която я изпълва, се кондензира във материя – подобно кондензацията на пара в течност. Въпреки че все още не сме открили космически струни (едномерни линейни обекти) или монополи (елементарни частици само с един магнитен полюс), вложена е много мисъл в това как те биха могли да се държат. През 1988 г. Чудновски и неговият колега, физик-теоретик Александър Виленкин от Университета Туфтс, прогнозират, че космическите струни могат да бъдат уловени от звезди. Там турбулентността ще разтегне струната и ще образува мрежа от струни. Това може да създаде стабилна конфигурация на един монопол и две струни, които от своя страна могат да се свържат и да образуват едно-, дву- и дори триизмерни структури – подобно на атоми, съединени от химически връзки, казват изследователите.

Такива по-сложни структури потенциално биха могли да носят информация и биха могли да оцелеят достатъчно дълго, за да се възпроизведат, захранвайки енергията от синтез, генериран от звездата. „В сравнение с живота на звездата, нейният живот е мигновена искра в тъмнината. Важното обаче е, че такава искра успява да произведе повече искри, преди да изчезне, като по този начин осигурява продължителността на живота на вида си“, пишат изследователите.

„Сложността, която (както и при ДНК) се развива чрез мутации и естествен подбор, нараства с броя на преминалите поколения. Следователно, ако животът на самовъзпроизвеждащите се ядрени видове е толкова кратък, колкото живота на много нестабилни композитни ядрени обекти, те могат бързо да се развият до огромна сложност.“

„Хипотетично погледнато, може би е възможно такава форма на живот да развие и интелигентност, а може би дори сериозен ум“, казва Чудновски.

Как би изглеждал такъв вид е празник за въображението. Но не трябва да знаем как изглежда, за да търсим признаци за присъствието му. Тъй като такива организми биха използвали част от енергията на своята звезда гостоприемник, за да оцелеят и да се разпространят, звездите, които изглежда се охлаждат по-бързо, отколкото могат да обяснят стандартните модели, биха могли да бъдат домакини на такъв вид – наричан от изследователите „ядрен живот“.

EPIC-249706694-context

EPIC 249706694

Няколко такива звезди са наблюдавани, където леко ускореното им охлаждане все още е загадка. Звездите, които потъмняват хаотично без обяснение, също могат да бъдат подходящи за следене – като EPIC 249706694. Изследователите искат да отбележат, че свързването на тези звезди с подобни форми на живот би било изключително трудоемко и малко вероятно. Но има интересни аномалии там. И интересни възможности.

„Тъй като се развиват много бързо, биха могли да намерят начин да изследват космоса отвъд своята звезда, както направихме ние“, каза Чудновски пред ScienceAlert. „Те биха могли да установят комуникация и да пътуват между звездите. Може би трябва да търсим тяхното присъствие в космоса.“

Всичко е изключително теоретично, но лудите идеи могат да бъдат добър път за нови открития. Изследователите планират да продължат своята линия на проучване, като разработят симулации на космически огърлици в звезди. Може да не открием звездни извънземни – но дори и да не стане, може да добием по-добро разбиране за космическите струни и монополи.

 
 
Коментарите са изключени