shareit

Стимулант от Втората световна война – в хапчета за отслабване

| от |

Хората, които искат да отслабнат, често се обръщат към хапчета за отслабване. Но учените предупреждават, че тези хапчета могат да бъдат тежки за тялото: Едно проучване установява, че някои хранителни добавки съдържат стимулант, наречен фенпрометамин, който се използва за последно по време на Втората световна война. Фенпрометаминът се продава през 40-те и 50-те години като Вонедрин. По това време той се предлага на пазара като назален инхалатор, предназначен да помага на хората с астма и да се конкурира с Бензедрина, инхалатор на базата на амфетамин.

FDA Bldg 31 - Exterior (5161375422)

Въпреки това, фенпрометаминът никога не е одобряват за перорална употреба. Той слиза от рафтовете през 60-те години и Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) оттегля одобрението си за лекарството през 1971 г., въпреки че причините на агенцията не са оповестени публично. Проучванията обаче показват, че не е ясно в каква доза лекарството може да навреди на хората. По-късно Световната антидопингова агенция също забранява употребата на фенпрометамин в състезателните спортове.

Сега обаче фенпрометаминът се появява в добавки за отслабване – за изненада на учените.

Учените, които изследват употребата на незаконни добавки за отслабване, както и спортни добавки, първоначално не търсят фенпрометамин. Те се опитват да намерят наркотик, наречен детеренол. Той никога не е одобряван в Съединените щати и FDA обявява през 2004 г., че не е разрешен в хранителните добавки – но все пак се появява. Лекарството може да има сериозни странични ефекти, включително гадене, повръщане, болка в гърдите, сърдечен арест и дори внезапна смърт. В своето проучване учените не само откриват детеренол (който понякога е и ясно посочен на етикета) и фенпрометамин, но и няколко други неодобрени вещества. В някои случаи хранителните добавки съдържат до четири незаконни стимуланти.

Д-р Питер Коен, генерален интернист в Кеймбриджския здравен алианс и доцент по медицина в Харвардското медицинско училище, ръководи изследването и твърди, че резултатите са изненадващи. „Намерихме 9 различни експериментални забранени стимуланти едновременно, което беше наистина шокиращо“, казва той.

За фенпрометамин се знае малко. Доклад от 1944 г. за лекарството включва 10 пациенти и е спонсорирано от производителя на лекарството (което винаги буди недоверие и съмнения). Учените казват, че са най-загрижени за това какво приемането на лекарството през устата би могло да причини на човек. „Ако го концентрирате и го вземете под формата на хапче, това може да има напълно различни ефекти“, добавя Коен.

Стимуланти като фенпрометамин често се използват по време на Втората световна война. В нацистка Германия войниците и гражданите разчитат на стимулант, наречен Первитин – метамфетамин, използван от Адолф Хитлер, нацистки войници и обикновени германци.

Pervitindose

Первитин

Към 40-те години страната се пристрастява към Первитин. Включително и техния фюрер Хитлер, за когото е известно, че поглъща барбитурати, сперма от бик, тестостерон, опиати и стимуланти като Первитин. През април и май 1940 г. нацистите изпращат на фронта 35 милиона единици Перветин и други стимуланти с надеждата да задвижат военната си машина. Въпреки това, нацистки служители, загрижени, че „цял един народ“ се пристрастява към наркотиците, обявяват Первитин за упойващо вещество през 1941 г. и го правят незаконен. Така Первитинът става забранен от нацистите. Но метамфетамините се появяват в хапчетата за отслабване през последните години. През 2013 г. д-р Коен провежда различно проучване, откривайки метамфетаминоподобно съединение в популярна добавка за фитнес, наречена Craze.

„Законите са невероятно слаби – казва тогава Коен, – но [Администрацията по храните и лекарствата] не се движи толкова бързо, колкото е необходимо, за да премахне опасните продукти.“

Коен остава разочарован от ефикасността на FDA да предотврати нерегулираните вещества като фенпрометамин и детеренол да влизат в търговската мрежа. Досега FDA не е издавалa предупреждение за фенпрометамин. Агенцията действително открива детеренол в добавки през септември 2020 г., но въпреки публикуването на констатациите си, не издава нови предупреждения за приемането му.

„Няма съмнение, че Агенцията е трябвало да действа веднага след като установява, че има детеренол“, казва Коен. „Те трябва незабавно да предупредят потребителите за детеренол и трябва да комуникират с производителите, че всяка добавка, съдържаща стимуланта, трябва да бъде премахната.“

Но, Коен, признава и, че регулацията на стимуланти като фенпрометамин може да бъде доста трудно. През 2004 г. FDA забранява стимуланта ефедра от хранителните добавки. В резултат на това производителите на лекарства започват да добавят нови стимуланти, включително 1,3-DMAA – друг стимулант от Втората световна война, който FDA е забранила отдавна.

„Веднага щом FDA предупреждава за даден стимулант, се появяват нови, близки варианти на същия стимулант“, казва Коен.

 
 
Коментарите са изключени