shareit

Създаването на триона няма нищо общо с рязането на дървета

| от |

Един от най-ранните патенти за безкраен трион се ражда някъде през 1905 г. като патенд на Самюел Джей Бенс в Сан Франциско. Неговата идея е, че с помощта на механична сила може лесно да нареже абсолютно всяко дърво, слагайки край на господството на брадвата. Ще бъдат необходими още 13 години, преди да се роди и първият портативен моторен трион от канадецът Джеймс Шанд.

След близо 12 години в ухажване от почти всяка компания, той се съгласява да предостави технологията на немската компания Фесто през 1933 г. и днес същата е специализирана в създаването на портативни строителни инструменти. През 1926 г. Андреас Щил ще патентова електрическия трион, а само три години по-късно ще се появи и бензнинов. Андрес създава компания, която и до днес носи фамилията му – STIHL. Втората Световна война спира доставките от Германия до САЩ и тогава е необходимо да се разработят моторни триони на територията на страната.

И докато днес можем да ги открием по най-разнообразни видове, както по размери, така и по начин на задвижване. Единственият проблем на трионите е, че те никога не са били създавани за рязането на дървета. Създателите на триона са двама шотландски хирурга Джон Айткен и Джеймс Джефри. Оригиналната им идея била да използват своя уред за рязането на човешки кости и плът. Докато днес всяка родилка може да се използва от упойка, в миналото медицината можела само да съчувства на бъдещите майки. Именно по тази причина шотландците създават въпросния инструмент с идеята, че ако детето не може да се роди лесно и се изпитват затруднения, трионът може да разшири значително таза като среже част от хрущялите и костите. Преди в употреба влизал по-остър нож, но след няколко манипулации било установено, че не е особено ефективен.

Нуждата от нов по-прецизен инструмент довела до създаването на триона. Иновацията от XVIII век не се прилага днес. Електромотърът в медицинския трион е бил добавен много по-късно, принуждавайки всички хирурзи да използват механична сила. До последно всички са вярвали, че трионът създава много по-малка и прецизна рана, отколкото ножа при разширяването. Медицината успява да предостави значително по-адекватни инструменти, но до края на XIX век трионът ще продължи да се използва, при това със значителен успех именно по време на раждане.

Заглавна снимка: By Sabine Salfer – private photo taken at Orthopädische Universitätsklinik Frankfurt (M), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2428542

 

 
 
Коментарите са изключени