shareit

САЩ бомбардираха Виетнам с тоалетна

| от |

През 1965 г. американски Skyraider излита от американски самолетоносач на път за Виетнам. Самолетът е натоварен с боеприпаси, които да бъдат изхвърлени върху врага, но под дясното му крило има един доста необичаен обект, който обикновено се намира на приемния край при изхвърляне на различен тип боеприпаси. Обектът е бяла тоалетна чиния и в резултат се получава една от най-известните и най-смешните снимки, правени по време на войната във Виетнам.

По време на войната във Виетнам доставките до самолетоносачите са толкова малко, че самолетите често излитат за мисии само с половин товар от боеприпаси, за да поддържат честотата на излитанията. Много пилоти възразяват срещу това, тъй като процентът загуби на самолети си беше висок (един самолет на ден не е необичайно) и не е оправдан, когато се излита с малко и малки бомби.

На пилотите не им остава друг вариант освен да проявят креативност с празните пилони под самолета си. На 5 ноември 1965 г. екипажите на борда на USS Enterprise (CVN-65) зарежда „подарък“ за северно-виетнамците, за да отбележат 6-милионния килограм боеприпаси, паднали по време на войната до този момент.

Подаръкът е една от тоалетните чинии на Enterprise. Тя беше дефектна и първоначално трябваше да бъде хвърлена зад борда, но един от пилотите на кораба я спасява и модифицира, така че да може да се носи и изпуска от самолет. Към нея са добавени конус за нос и опашка като на бомба.

Тоалетната след това е прикрепена към A-1H Skyraider NE/572 „Paper Tiger II“, от VA-25 „Fist of the Fleet“, управлявана от командира Кларънс У. Стодард.

Skyraider е забележителен самолет от отминала епоха, който успява да остане полезен за ВВС, морската пехота и флота за много по-дълго от очакваното. Самолетът за първи път лети преди края на Втората световна война, но продължава да служи чак до 70-те години. Skyraider е известен с огромните товари, които може да носи, дори повече от летящата крепост B-17. Всъщност максималното му излетно тегло е близко до това на напълно зареден C-47.

Skyraider-а на Стодард, зареден с тоалетната, се подготвя за излитане от Enterprise, който се намира в станция Дикси в Южнокитайско море. Няколко от членовете на екипажа в командната кабина на Enterprise заемат позиции така, че да блокират изгледа на капитаните към нерегламентирания обект, закачен под крилата на самолета.

Когато самолетът е изстрелян от пилотската кабина от катапулта на Enterprise, през интеркома на кораба се чува глас: „Какво, по дяволите, е това на дясното крило на 572?“

Skyraider се насочва към делтата на Меконг в Южен Виетнам. Веднъж в зоната на прицел, Стодард изрежда списъка си с боеприпаси до въздушния контрол пред него, завършвайки с „и едно с кодово име Sani-flush“.

Придружаващ Стодард е командир лейтенант Робин Бейкън в Skyraider NE/577. Неговият самолет е оборудван с последната филмова камера на флота, останала от Втората световна война, която той ще използва, за да заснеме „бомбардирането“.

Стодард пуска тоалетната при спускане, която поради присъщата си лоша аеродинамика едва не удря самолета му. След падането се съобщава, че се появяват много шеги за „химическите атаки“.

За съжаление, Стодард е убит година по-късно, докато лети с 572. Три ракети SAM удрят самолета му, докато лети над Виетнам. Той е увековечен от тоалетната си бомбардировка – един от по-светлите моменти в иначе тъмнo време.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ бомбардираха Виетнам с тоалетна

Повече информация Виж всички