shareit

Сапун, арсен и цигари: Най-подозрителните методи за отслабване

| от |

Д-р Майкъл Мосли – писател, телевизионен оператор и водещ на „Trust Me, I’m A Doctor“ – коментира някои по-екстремни съвети за отслабване от миналото и защо определено не трябва да ги пробваме…

Тения (на основната снимка горе)
Има сведения за хора през 19 век, които поглъщащи нарочно яйца от тения с идеята тя да изяде част от погълнатата храна в червата им и съответно да им попречи да качат килограми.

Д-р Майкъл казва: Това със сигурност е необичаен подход към диетата – и такъв, който сам тествах преди няколко години. В името на науката летях до Найроби, Кения, и умишлено погълнах няколко яйца на тения. Оставих ги да узреят в мен за около шест седмици, след което погълнах мини камера, с която да заснема какво се случва. Въпреки че бях домакин на три големи тении, изобщо не отслабнах. Един от експертите, които ми помагаха за провеждането на експеримента, предположи, че може да съм компенсирал несъзнателно присъствието им като съм ял повече.

След експеримента взех хапче, за да убия тенията – нищо не излезе, така че мога само да предполагам, че след като умират, тялото ми се е отнесло с тях като с храна и ги е смляло. Ироничен край: паразити, изядени от техния домакин.

Horace Fletcher 1

Флетчеризъм
В началото на 20 век, уморен от мъките по лошото си храносмилане и системно затлъстяване, американецът Хорас Флетчър измисля нов начин за подобряване на храносмилането и поддържане на тегло в нормите. Първоначалната философия зад диетата не е лоша – да отделяме време, когато ядем, да внимаваме какво ядем и да ядем, само когато сме гладни. Основният принцип на флетчеризма обаче, както става известен методът, е да сдъвкваме всичко, което ядем, поне 32 пъти или докато не стане почти втечнено.

Д-р Майкъл казва: По разбираеми причини Флетчър става широко известен като „Великият мастикатор“ и е обявен за пълен шарлатанин. Критиците описват диетата му като потенциално отговорна за „запек от най-сериозен вид“. Но има ли какво положително да се каже за неговите методи? Мисля, че има – идеята, че трябва да ядем, само когато сме гладни, и да се храним по-бавно.

There's nothing like a Camel, 1942

Цигари
Днес сме твърде наясно с множеството здравни проблеми, свързани с тютюнопушенето, но през 20-те години на миналия век цигарените компании правят всичко възможно да популяризират своите продукти по какъвто и да е начин. Една от техните тактики е да продават цигари като помощно средство за отслабване, защото се предполага, че цигарите могат да потиснат апетита. Американската марка Lucky Strike провежда рекламни кампании, с които насърчава хората да си запалят цигара, когато им се дояде сладкиш.

Д-р Майкъл казва: Цигарите са изключително вредни и причиняват преждевременната смърт на всеки трети човек. Цигарите всъщност действително потискат апетита и хората средно качват около 5 кг за една годината, след като спрат да пушат. Но доказаната висока опасност за здравето при тютюнопушенето определено е над всяко възможно въздействие върху загубата на тегло.

Native arsenic

Арсен
Преди да разберем колко е опасен като отрова, арсенът се използва по различни начини, включително в козметиката и като помощно средство за отслабване. Викторианските хапчета за отслабване често съдържат смес от съмнителни съставки, включително арсен.

Д-р Майкъл казва: Арсенът има своите медицински приложения, особено при лечението на рак. През 2018 г. американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобрява използването на арсеново съединение за лечение на пациенти с остра промиелоцитна левкемия. Но като метод за отслабване? Е, арсенът в ниски дози е стимулант. Така че, на теория, един арсен може да ви раздвижи, да станете по-активни и в такъв случай да изгорите няколко допълнителни калории. Но границата между стимулацията и смъртта е фина.

Handmade soap cropped and simplified

Намаляващ мазнините сапун
През 20-те години на миналия век една компания твърди, че е създала сапун, който може да „отмие мазнините и резултатите от възрастта“ от тялото. Обявата за сапуна La-Mar гласи, че той работи като „магия““ и може да се използва върху всяка част на тялото – от двойната брадички до „безинтересните глезени“.

Скоро други компании започват да предлагат собствени сапуни за отслабване, включително сапун за намаляване на плътта на д-р Пол Бушо, който би трябвало да абсорбира мастните тъкани от която и да е част на тялото, спирайки „ненужното използване на опасни лекарства, диети или упражнения“.

Д-р Майкъл казва: Очевидно това е абсолютна глупост.

Sleeping Beauty by Harbour

Диетата на Спящата красавица
За първи път спомената през 60-те години на миналия век, основният принцип на тази диета е, че ако спите, не ядете… По-пламенните последователи на мантрата приемат хапчета за сън, алкохол и успокоителни, за да си гарантират, че ще остават заспали, понякога до 20 часа на ден. Елвис Пресли явно е фен на „диетата“, след като веднъж се поставя в медикаментозна кома за няколко дни, за да избегне изкушението на храната.

Д-р Майкъл казва: Със сигурност виждам логиката в това, но не мога да си представя как можете да държите хората в безсъзнание, без да им причинявате сериозни вреди. Освен това, мисля че хората биха се събудили изключително гладни. Пресли умира с наднормено тегло – това не е особено добра реклама на този метод за отслабване.

 
 
Коментарите са изключени