shareit

Руският министър на отбраната иска да клонира древна армия – Сергей Шойгу с впечатляващи планове

| от |

Преди близо 20 години, археолози попадат на останките, с които ще влязат в историята завинаги. Локацията е Сибир, а под ледовете на Тува се открива стара Скитска армия, която е на приблизително 3000 години. Войните са погребани дори с конете си. В случай, че чувате за първи път за тях, това са номадски племена от иранската група и често са обитавали Западна Монголия, Средна Азия, като някои дори достигат Североизточна България. Откритието е особена ценност за историята, но най-вероятно нямаше да спечели вниманието на широката публика, ако не беше руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Неговият план е да ги клонира. Корените на министъра идват именно от Тува, а миналата седмица, когато се показваха разкопките на онлайн сесия в Руското Географско общество, именно той можеше да се забележи сред археолозите. Известен с особеното си приятелство с Владимир Путин, министърът сподели и плановете, с които спечели много странни погледи от страна на учените. Пред публика, Шойгу разказа, че е особено щастлив за ДНК-то на някогашното велико племе. Извикан е дори специален шаман, който да извърши ритуал, с който да не дразни мъртвите и да не събужда духовете им, а малко след това заявява, че смята да възроди изгубената армия, това посочват Daily Mail.

„Бихме искали да открием органична материя и както се досещате, след това ще бъде възможно да направим нещо с нея, ако не се постараем да постигнем успехите на овцата Доли. Със сигурност подобни експерименти ще бъдат много интересни.“

Подобни изказвания винаги се озовават в жълтите новини, а и няма как да избягаме от този факт, все пак не е трудно да се добави малко чувство за хумор, но според някои експерти, тук се крие и един интересен политически ход. След като границите на Украйна бяха мобилизирани и сериозен военен персонал се озова там, изказване за клонирането на древни войни може да се опита да отмести малко фокуса и да позволи на повече хора да се позабавляват с почти безумното изказване. И докато плановете са фантастични, археолозите наистина заявяват, че откритията им са автентични и дори кръщават зоната „Долината на кралете“.

Scythians_shooting_with_bows_Kertch_antique_Panticapeum_Ukrainia_4th_century_BCE

Разкопките започват през далечната 1998 г. и екип от руски и немски археолози търсят следи, които могат да им подскажат къде точно може да е находката. През 2018 г. именно Шойгу даде зелена светлина на Руски и Швейцарски експерти да започнат работа, като преди това призова отново шаман, който да прогледне и да открие останките на някогашната армия. Това са документирани факти и винаги може да ги проверите, колкото и фантастични да изглеждат. За скитите се смята, че са започнали своето дълго пътешествие от Китай и някъде през VII век до III век пр. Хр. са успели да се установят близо до северните точки на Черно море.

„Най-интересното откритие, са костите на коне, които са били убивани и пренасяни в жертва, сред останките открихме дори някои вещи, които служат за езда. Това ни показва, че животното е било погребвано с господаря си, но също така е било свещено.“ – според Тимур Садьоков.

Отдавна е ясно, че племето уважавало коня, но жертвоприношенията са нещо ново за тази култура. Третите разкопки, които завършват през октомври 2020 г. завършват с богата колекция от някогашната култура. Според Шойгу има още много каквото може да се направи. Що се отнася до Доли, най-вероятно си спомняте, че това е първият клониран жив организъм, като успехите бяха представени на научния свят през 1996 г. Успехът е постигнат в института Рослин в Единбург, но в последствие се нарушават редица етични кодеци и в последствие се забраняват всички подобни експерименти.

Не е ясно как точно руските учени ще впрегнат усилия, за да възродят някогашната древна армия. Смелите изказвания обаче са удряли няколко пъти на камък, защото дори и технологията да напредва, клонирането продължава да се забавя. Друг е въпросът и при евентуален успех, какво точно може да се направи с една древна цивилизация и изобщо дали ще реагира положително на света, в който се връща. Някои експерти са сигурни, че това е добре оркестрирана пропаганда, но дори и като такава, очевидно работи.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени