shareit

Последният път, когато ваксина уби човек

| от |

Ваксината, това чудо на медицината, което може да предпази човек от различни заболявания, преди да са се появили, в последно време се превърна в абсолютен бич за мнозина. Самото лекарство има една единствена цел – да даде познанията на тялото да се преборят с една болест, преди да са се заразили. По този начин щетите по организма се редуцират и редица заболявания могат да бъдат преборени и дори да изчезнат.

Дълго време ваксината се радва на особени успехи, докато не се ражда градската легенда, че именно този медикамент е виновен за различни неврологични заболявания и други основни нелечими заболявания. Това дава началото на антиваксърите и онези почитатели на конспирации, които са убедени, че една ваксина може да причини аутизъм и други страховити проблеми на тялото, а отскоро можем да забележим, че все повече хора вярват в създаването на чипове, с които ще бъдат убивани и постоянно следени.

Разбира се, тази конспирация се храни все повече с помощта на социалните платформи, но нека не забравяме и една особена подробност – медицината не може да даде отговор на всичко, което ни вълнува, поне не и на този етап. Изброените заболявания все още не могат да получат разумно обяснение защо се случват. На помощ идва и добрата стара статистика и за голяма радост на човечеството, същата се използва с особено внимание към нещо много важно – вълнува се от фактите, а не от теориите и легендите.

За лекарите, всяко едно заболяване от ваксина може да се смята за по-скоро случайност, отколкото за последствие и гарантирани проблеми. В контролирана среда, ваксинираните пациенти не проявяват необходимите симптоми и това мотивира лекарите да изключат това твърдение. Най-често може да срещнете любимият пропаганден слоган „Шизофренията, епилепсията и Алцхаймер не бяха познати на човечеството, преди да се появят ваксините.“. И докато интернет може да се използва като сцена за разпространението на лъжи, мнозина могат винаги да проверят и фактите, но както забелязваме, в света е много по-лесно да вярваме в илюзиите, отколкото да проверим дадено твърдение.

Добрата стара традиция с повтарянето на лъжа, докато се превърне в истина, продължават с пълна сила и точно това се случва в днешно време. На прага на следващата ваксина за коронавирус, подобни лъжи печелят особено внимание. Първата ваксина е създадена през 1796 г. от Едуард Дженър и е насочена за борба с едрата шарка, а Алцхаймер наблюдава заболяването, което ще носи неговото име, през 1906 г. Това означава ли, че преди това е липсвало подобно заболяване?

syringe-4964598_1920

Едва ли, човек старее винаги по един и същи начин и може да прояви различни симптоми по пътя, но това в никакъв случай не означава, че същият ще се размине със заболяване, което не е известно. Нека обърнем внимание на аутизма, заболяване, което все още поставя много въпросителни в медицината. През 1977 г. д-р Фолщайн и Рътър публикуват своите наблюдения, които правят върху близнаци с аутизъм. Науката до този момент показва, че за едно заболяване има различни генетични фактори, както и такива, които идват от околната среда – напълно логично.

Един пациент може да бъде преносител на една болест, докато друг да бъде повлиян от средата, в която живее, както се случва в момента с коронавируса – лошата лична хигиена и мръсната среда са способни да наклонят везните в друга посока. При направената проверка на въпросните пациенти, лекарите установили редица генетични промени, които нямат нищо общо с ваксината. Необходима е много повече информация, за да стане ясно какво точно е довело до невропсихиатричните заболявания. С други думи, ваксината няма никаква връзка и евентуалното влошаване може да се разглежда като случайност, отколкото за сигурна причина. Тези твърдения са споделени преди 40 години, но това не пречи на мнозина да продължават да вярват в твърдението, че ваксина за полио може да причини аутизъм.

За създаването на конспирацията са необходими и добрите примери. Андрю Уейкфийлд заявява, че една от всичките Мис Америка – Хедър Уайтстоун е изгубила слуха си, благодарение на полио ваксината. Не трябва да забравяме, че почитателите на конспирации се срещат още през 1879 г. в САЩ, когато мнозина вярват, че правителството се опитва да ги зарази, за да им продава по-скъпи лекарства. Слава Богу, Бил Гейтс още не е бил сред заподозрените за чипиране на света, поради простата причина, че още дори не е бил заплануван.

vaccination-2722937_1920

Примерът на тази асоциация се предава и много по-късно на британците, които основават свое собствено общество през 1896 г. За кратко време печелят вниманието на публиката, но много по-интересен е фактът, че в началото на XX век изчезват от радарите поради една проста причина – ваксините стават особено ефикасни и работят. Изненадата е била шокираща. Необходим е един век, преди да се появят следващите интересни предложения и конспирации по темата.

Първата градска легенда за Алцхаймер и ваксините се ражда някъде през 2005 г. Благодарности за този абсурд могат да бъдат отправени към шоуто на Лари Кинг. Събеседник в това предаване е Бил Маер. Същият заявява, че ако човек направи 5 последователни противогрипни ваксини – по една на година, автоматично увеличава 10 пъти риска да се разболее в последствие от Алцхаймер. За да подкрепи фактите си, докторът цитира свой колега – Хю Фюденбърг.

Единственият проблем е, че когато въпросният лекар говори през 2001 г. относно зачестилите ваксинации, той е позитивно настроен и заявява, че ваксините нямат никаква връзка с това заболяване, както и с редица други. Това в никакъв случай не пречи на Майер да говори лъжи в ефир. Следователно можем да стигнем до извода, че глупавите хора не трябва да стават известни, при това по никакъв начин.

Нека обърнем внимание на аутизма. Британският медицински журнал разглежда шансовете на човек да се разболее от аутизъм, докато поставя ваксина срещу Рубеола. Проучването на учените показва, че това е една от най-жестоките лъжи в медицината. Отговорът е направен, поради простата причина, че разследващият журналист Браян Диър прави разследване през 1998 г. и го публикува в списание Лансет.

vaccination-1215279_1920

Необходими са 13 години на престижното научно издание да свали лъжата. Според главния редактор на БМЖ, това изследване никога не е направено на база медицина и факти, а на лъжи, които спокойно са циркулирали по един или друг начин под формата на градска легенда. Дамата си прави труда да провери описаните тези и да напомни някои основни факти:

  1. Само едно от деветте деца са имали аутизъм, когато се прави изследването.
  2. Пет от децата в този експеримент вече са имали развилите се симптоми много по-рано от самата ваксинация, макар и в самия материал да се твърди, че всички били здрави.
  3. Във въпросния материал се твърди, че са необходими 6 дни, за да може пациентът да прояви първите симптоми на аутизъм. Звучи страховито, но тук има един друг основен проблем. До този момент аутизъма се установавя като сериозен генетичен проблем, който най-вероятно започва да се образува още по време на бременност и най-вероятно засяга около 127 гена при развитието на детето. Каква е връзката с ваксината? Абсолютно никаква.

Има ли ваксина, която може да доведе до сериозни проблеми? Отговорът е – да! Съществува възможност някои пациенти да развият енцефалит или по-скоро остър дисеминиран енцефаломиелит. Някои проучвания показват, че това заболяване може да се случи, особено ако пациент се разболее от бяс преди 70-те години на миналия век. Причината е, че старата ваксина срещу бяс е извлечена от животинска нервна тъкан.

Ваксините на Fermi и Semple са способни да постигнат това, но причината се крие във факта, че трябва да се инжектира многократно. През 70-те години на миналия век същите автоматично спират да се разпространяват в развитите страни и Световната Здравна организация прекратява разпространението през 1992 г. и подобрява значително формулата. При ваксинирането, проявените случаи могат да бъдат между 1 на 230 души и 1 на 6000 ваксинирани. Ако обаче обърнем внимание на ваксината срещу едра шарка, там числата са впечатляващи – 1 човек на 665 000 ваксинира в САЩ е развил усложнения, докато 1 на 345 000 души е показал същата симптоматика в Италия.

Тъй като едрата шарка е отдавна изчезнала като заболяване, спокойно можем да заявим, че и нуждата от такава ваксина вече не е необходима. Легендата обаче се пренася на всички останали ваксини. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола е успяла да причини енцефалит. При ваксинирани 1 милион души – 1 човек е успял да покаже такива симптоми. Проучванията в Албания, Финландия, САЩ, Великобритания и Ирландия показват още по-страховита картина – никой не се е заразил и не е показал аномалии след поставянето на ММР. В заключение лекарите спокойно заявяват, че представените доказателства с огромно удоволствие могат да отхвърлят въпросното твърдение, че ММР може да причини каквото и да било, освен защита на пациента.

virus-1812092_1920

Нека поговорим и за епилепсията. През 1974 г. издание Кюленкамф публикува изследване, в което редица деца са се разболели от епилепсия в следствие на ваксиниране против коклюш. В случай, че не е известна, това е заболяване става чрез бактерии, които поразяват белите дробове и дихателните пътища. Достатъчно е да се публикува една лъжа и след това да се разпространи многократно, за да забележим, че ваксинацията се превръща в следващия голям противник. Изведнъж ваксинирането срещу коклюш пада от 83% на 31% и причинява повече от 100 000 случая на заразяване, в допълнение лекарите добавят и още 36 смъртни случая, които лесно можели да бъдат избегнати.

Същото се случва в Япония, където от 70% ваксинации в обществото, желанието пада до 20%. Разбира се, преди ваксините никога не е имало Алцхаймер и епилепсия, но също и заболели от въпросната болест. В Япония през 1974 г. заболелите са едва 393 души, но след публикуването на труда се повишават на 13 000 души, придружени с 41 смъртнислучая през 1979 г. Учените отново побесняват и показват фактите. В контролирана среда показват, че няма никаква връзка между заболелите от епилепсия нямат нищо общо с ваксината. С други думи, дали човек ще се ваксинира или не, той винаги може да страда от епилепсия, едното изобщо не влияе на другото. Впрочем не трябва да забравяме, че ваксината ММР има описани странични ефекти като фебрилни гърчове – описани са като повишаване на шансовете за такива, но не са задължителни. Другата голяма подробност е, че тези гърчове не се доближават до епилепсията.

Какво трябва да ни покажат тези цифри? Въпреки разработващата се ваксина срещу коронавирус, можем да бъдем сигурни, че смъртните случаи ще продължат в следващите 5-10 години. Причината е, че мнозина не искат да се събуждат под звуците на Windows, когато се събуждат, но по-лошото е, че с удоволствие ще рискуват живота си. По-важният въпрос е кой печели от подобна пропаганда? Онези добри хора, които с удоволствие търсят вниманието към аудиторията и се опитват да намерят своите 15 минути слава, дори и да са придружени с повече лъжи. И не на последно място можем да зададем един много важен въпрос: на кого бихте се доверили?

Уважаван журнал по медицина, който провежда въпросните експерименти или на човекът, който вярва, че ще бъде изключван със сателит от космоса, когато разбере всички тайни на вселената? Къде се крие отговорът?

 
 
Коментарите са изключени