shareit

Пчели срещу мини: Как малките насекоми могат да помогна за откриването на взривове

| от |

Пчелите, оказва се, могат да подушат противопехотни мини (поне имат потенциала). Това е необикновеното откритие на екип от Босна и Херцеговина и Хърватия, чиято работа е съсредоточена в елиминиране на мините след войните на Балканския полуостров. Смята се, че има над 100 000 неоткрити мини в Босна и Хърватия, дълго след прекратяване на боевете.

Ectemnius.lapidarius.-.lindsey

Но как въобще могат пчелите да подушат мините? Те имат здрави антенки, така че в известен смисъл вече са напълно оборудвани за целта. Но в процеса участват много повече елементи от този – насекомите трябва да бъдат дресирани и обучени. Освен това експертите трябва да ги следят – а няма начин да правят това пеша.

Как да се наблюдават пчелите от безопасно разстояние? С Дроновете. Сега дивата природа и роботите обединяват усилията си. Както съобщава Би Би Си, тестовете, проведени от екипа, разкриват „силна връзка между мястото, където пчелите се групират“ по отношение с „местоположението на известни мини“.

Откъде знаят, че мините са там? Всъщност не знаят – пчелата е почти толкова наясно с мината, колкото и човекът със събитията в кошерите. Тук обаче идва въпросното обучение. За да намери една пчела мина, тя трябва да я свърже с нещо друго – нещо сладко и вкусно, и познато.

Така се връщаме назад към 2013 г., когато изследователи в Хърватия решават да смесят захарен разтвор с тротил. Буквално експлозивна комбинация, но и такава, която може да накара насекомите да свързват взривното вещество с нектара, който толкова желаят. Оттам те вече могат да покажат къде са мощните експлозиви като проявяват интерес към определени места. Дроновете пък правят чудеса като следят рояците – все пак следенето на пчелите в природата може да е сложно за човешките очи (и нерви).

Тази ключова стъпка е разкрита от екипа чрез статия, публикувана онлайн за списание Remote Sensing. „Комбинация от класически техники за компютърно зрение и CNN“ се споменават наред с други подробности. CNN са конволюционни невронни мрежи (Convolutional Neural Networks; Convolution от англ. ез. – гънка на мозъка). Тези мрежи са проектирани да работят като органични мозъци.

Тъй като една машина не може просто да следва пчелата, тя трябва да бъде на свой ред обучена за това; подобно на това как се дресират насекомите.

Екипът пише, че това се постига чрез „синтетични видеоклипове, генерирани чрез добавяне на малки подобни на петна обекти към видеопоредици с реални кадри от природата“. Ако системата може да се научи да проследява петна, тя може да направи същото и с пчелите (които много приличат на петна). Използва се алгоритъм, който да свърже всичко заедно. Все още трябва да се изгладят нещата, но Би Би Си съобщава за над 80% точност.

Ако това ни звучи малко фантастично, експертите всъщност споделят тези опасения. „Имаше моменти, в които си мислех, че сме напълно луди“, казва проф. Владимир Рисоевич, цитиран от Би Би Си.

В коментар за Phys.org през 2013 г., специалистът по пчелите Никола Кезич заявява: „Можете да обучите една пчела, но обучението на хиляди в колонията им вече се превръща в проблем.“ Логистичен кошмар, но и такъв, който се усъвършенства и може да се окаже от съществено значение за спасяването на живота на медоядните навсякъде.

* * *

За да се отбележи Световен ден в защита на пострадалите от мини (4 април), уебсайтът Weather Channel разглежда други безчовешки начини за откриването на незадействани мини. И изглежда, че пчелите не са единствената възможност в тази посока. Откриването е възможно и благодарение на малко вероятния съюзник: опустошаващите реколтата на много фермери скакалци!

Позовавайки се на констатациите, публикувани в списанието Biosensors and Bioelectronics в края на миналата година, уебсайтът пише, че насекомите могат да бъдат изучени чрез „оптимизиране на предварително разработена био-роботизирана система за наблюдение, която би могла да открие кои неврони на скакалците работят в даден момент“. И ако това звучи сложно, екипът по същество „отвлича обонятелната система на скакалците“, за да следи кога ще подушат експлозивни материали.

По отношение на пчелите изследването далеч не е завършено. Би Би Си споменава, че са необходими още няколко години работа, преди сценарият да стане реалност. Междувременно процесът може да бъде приложен към съществуващите стратегии за откриване на мини. Фактор, който лесно се забравя, е проследяването на дивата природа по ненасилствен начин. Минните полета са важни места. Но е важна и естествената среда, в която учените могат да изследват микро-обществата както никога преди, благодарение на изкуствен интелект.

 
 
Коментарите са изключени за Пчели срещу мини: Как малките насекоми могат да помогна за откриването на взривове

Повече информация Виж всички