shareit

Откъде идват наследниците – любопитни факти за раждането на кралиците през средновековието

| от |

Кралиците от миналото раждат пред десетки хора
Тази група включва кралски чиновници и слуги, а целта е да се гарантира със свидетели, че няма измами около раждането. През 1778 г. Мария Антоанета ражда пред аудитория от 200 души. Според нейната камериерка: „Когато акушерът обяви на глас: „Кралицата ще роди!“, хората, които се изсипват в стаята, са толкова много, че стълкновението едва не я убива. Двама коминочистачи, добавя камериерката, дори се качиха на мебелите за по-добра видимост.“

The Triumph of Fame; (reverse) Impresa of the Medici Family and Arms of the Medici and Tornabuoni Families MET DP164870

Кралските майки получиха „родилна табла“
В Италия през 14 век, за да отпразнуват успешно раждане, на новите майки често се дават детайлно изрисувани „родилни табла“ (desco da parto), украсени с религиозни, митологични или литературни изображения и мотиви. След раждането изтощената майка получава такава табла, покрита със защитна кърпа, а върху нея –  подхранваща храна и понякога малки подаръци.

Тавите – много от които специално поръчани – могат да бъдат окачени на стената като ценно изкуство и в чест на успешното за всички раждане. Флорентинският владетел Лоренцо де Медичи съхранява своя (тази на снимката), илюстриран с „Триумфа на славата“, в личните си помещения до своята смърт.

Преди тестове за бременност беше урината
Определянето на бременността е, разбира се, трудно преди появата на точни тестове и някои жени не знаят, че очакват бебе, докато не го усетят за първи път. По времето на Тюдорите се смята, че урината с цвят между бледожълто и бяло, с мътна повърхност, вероятно е индикатор за бременност. Други тестове включват поставяне на игла в урината на жената, за да се види дали тя ще ръждяса, или пък урината се смесва с вино и се наблюдава резултата.

Лежането е важна работа
Но не и в съвременния смисъл. Кралиците и благородничките в средновековния период се затварят за света за определен период от време, преди да родят – процес, известен като „залежаване“. Стаята за раждане е създадена като един вид „втора утроба“, предназначена да даде на новото бебе възможно най-спокойното встъпване в света.

Палят се огньове, прозорците се затварят и се покриват с красиви гоблени – независимо от времето – и религиозни предмети са разпръснати наоколо, за да доставят духовно успокоение. Смята се, че светлината вреди на очите на бъдещата майка, така че стаята е тъмна и тиха. Там тя остава до раждането на бебето.

Horenbout HenryFitzRoy

Много кралски деца са извънбрачни
През цялата история царете са раждали незаконни деца: 15-те деца на Джордж III са родили 56 извънбрачни потомци общо. Но да бъдеш незаконно дете не винаги означава да живееш в срам. Хенри VIII е толкова влюбен в незаконния си син (на портрета горе), роден от любовницата му Елизабет Блаунт през 1519 г., че го кръщава Хенри Фицрой и го прави херцог на Ричмънд и Съмърсет. Фицрой е единственото от извънбрачните деца на Хенри, което той официално признава.

Избирането на име е особено деликатен въпрос
Изборът на име на бебето никога не е лесен, но изборът на име на кралско бебе е изпълнен с безброй потенциални клопки. Традицията ни покаазва, разбира се, повторното използване на много кралски имена – Елизабет, Джордж, Хенри – но някои имена се избягват заради лош късмет или защото събуждат неподходящи сравнения. Наследството на ‘лошия’ крал Джон е трудно да се избегне, но свалянето на монархията от Кромуел през 17 век прави „Оливър“ малко вероятен избор за име на кралски наследник.

Мъжките акушерки се появяват едва през 18 век
Преди 18 век с раждането се занимават изцяло жени, но след 1700 г. се наблюдава акушерска революция и появата на акушерки от противоположния пол. Мъжете начисляват по-висока такса от жените, така че присъствието на мъж по време на раждането е показателно за богатството на едно семейство. Към 1764 г. кралското семейство пуска мъже в родилната стая, когато Уилям Хънтър е назначен за кралски акушер на кралица Шарлот.

Кралиците обикновено не кърмят децата си
Вместо това е наета „мокра сестра“, която да храни потомството им. На кърменето обикновено се гледа с отвращение, но на практическо ниво то действа като форма на контрацепция – за кралица, чиято работа е да осигури повече наследници, кърменето просто не е практичен вариант, ако иска да зачене отново бързо. Смята се също, че кърмата ще се пресече, ако брачните отношения бъдат възобновени преди отбиването и че коластрата е вредна за детето.

Мокрите медицински сестри често развиват близки взаимоотношения със своите кърмачета, особено тъй като децата тогава обикновено се кърмят по-дълго, отколкото днес – момчетата често са на възраст до 2 години, когато се отбиват.

Кърменето на кралско бебе може да бъде доходоносен бизнес. Мократа сестра на Хенри VIII, Ан Оксенбридж, получава 10 паунда годишно за своите услуги, повече от 5000 паунда в днешните пари. А египетският фараон Тутанкамон толкова обичал мократа си сестра Мая, че й построява сложна гробница след смъртта й.

 
 
Коментарите са изключени за Откъде идват наследниците – любопитни факти за раждането на кралиците през средновековието

Повече информация Виж всички