shareit

Остров Плюм – Зона 51 на източния бряг

| от |

Само на няколко километра от Ню Йорк, можем да забележим присъствието на така наречения остров Плюм. Именно на него е позиционирана една много интересна американска база, която през последните няколко години се превърна в зона за разнообразни конспирации. Малкото островче практически е поредната крепост, която предоставя поле за изява на дивата човешка фантазия. Самият остров се смята за „Зона 51″ на щата, а оригиналните идеи не спират.

До този момент има хора, които вярват, че там се разработва биологично оръжие, създават се хибриди между хора и животни, говори се за употребата на извънземна техника и дава поле за още много други абсурдни изпълнения. До този момент циркулират секретни нацистки оръжия, био оръжия и дори разработването на нов вид атомно оръжие. Досещате се, че въпросната база е обект на интереси след настоящата пандемия.

Какво наистина се крие там обаче? Снимките показват, че самата сграда е обградена от висока бодлива тел, има доста солидни стени, денонощна охрана и всеки ден с корабче се предвижват служителите, които трябва да проведат експериментите си. Всички преминават през специални контролни пунктове, където се обезпаразитяват и едва тогава могат да започнат работа.

И от 2007 г. се смята, че тази локация е първи фронт за контрол на вносните храни – предимно месо. Основната мисия на учените е да проверяват всяка нова пратка, която може да бъде заразена. Очевидно господата се справят отлично, защото от 1929 г. няма регистрирана епидемия, която би коствала милиарди долари загуба. При подобна епидемия се налага дори вносът на месо да се спре, защото е възможно заразата да се прехвърли и на локалните животни.

През 2001 г. Великобритания заплати около 10 милиарда долара, докато се налагаше на фермерите да затварят фермите си и да ликвидират болните. Страхът от повторение на далечната 1929 г. мотивира конгресът да заложи на такъв център. Условията за създаването на лабораторията са обвързани с географската локация – много далече от всички видове ферми и хора, гарантирайки пълна безопасност по време на тестове. Дори и да има обитатели на острова, които да се опитат да избягат, те няма как да напуснат острова.

И нека не забравяме, че назад във времето, Плюм е бил американски форт и е оперирал като такъв от 1879 г. до 1948 г. и малко след Втората Световна война станало ясно, че има и други невидими врагове, които могат да влошат обстановката. През 1971 г. New York Times описва острова като „Дяволско място за най-опасните болести по животни и хора“. В статията се говори за локация под постоянна армейска охрана, изсипват се тонове дезинфектант, включително и в баните.

Всяка една лаборатория се затваря херметически и не позволява на бактериите да се освободят в атмосферата. Поради риска от евентуална терористична атака, през 2003 г. островът минава под закрилата на Национална сигурност. Въпреки всички мерки за безопасност, когато САЩ започва да преследва членовете на Ал-Кайда, в Афганистан през 2008 г. се открива списък с потенциални цели и именно Плюм е една от целите. И най-важното е, че никога работата там не е била секретна. Служителите от острова споделят всички открития спокойно във всяка медия.

Те са и единствените производители на ваксини и в момента притежават лекарството за около 60 щама. Разбира се, приложението е изцяло за животинския свят и при нужда по всяко време може да се активира разработката по всяко време и да се достави максимално бързо за САЩ, Канада и Мексико. Всяко болно животно с по-странни симптоми веднага се изпраща за изследвания. Специалистите там са около 400 души и ще продължат своята работа до 2023 г. След това базата ще се премести в Манхатън, Канзас.

Островът ще се изостави, защото в момента се разработва ново съоръжение за 1.25 милиарда долара. И съответно ще разполага с лаборатория за изследване на болести, които могат ад се прехвърлят от животни на хора, какъвто е случаят с коронавирус. Друг интересен момент е, че след 2023 г. островът ще бъде дезинфектиран и пуснат за продажба, съответно локацията може да приюти следващият милионер. Освен това през зимата Плюм приютява популация от близо 600 тюлена, които мигрират от Канада и ловуват около острова, следователно не можем да кажем, че природата там е заличена. Според учените, около 80% от еко системата е запазена.

Заглавна снимка: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2307497

 
 
Коментарите са изключени