shareit

Няколко впечатляващи военни изобретения

| от |

Военните технологии винаги са произлизали от експерименти и разработване на нови методи за атака и отбрана. Някои експерименти са водени от необходимост; други – от любопитство. Понякога оборудването от цивилния живот се адаптира, за да играе роля във войната, друг път – обратно. Ето няколко примера за военна изобретателност като неизбежно, разбира се, някои са били по-успешни от други.

Big dog military robots

Big Dog

Big Dog е рожба на професор Мартин Бътлър, бивш ръководител на роботиката в университета Макгил. Машината е разработена в лабораториите на НАСА. Тя е с височина малко под метър и дължина малко над метър като прилича повече на муле.

Значението на робота за армията е способността му да преминава през пресечен терен, докато носи товар до 150 килограма. Той може да се справи с наклони до около 35 градуса, без да губи стабилност и е най-полезен в райони, където колесните превозни средства не могат да преминат.

Всеки от четирите му крака има самостоятелно хидравлично задвижване. Движението се контролира от сложни компютри, които реагират на обратна връзка от сензори, инсталирани по робота. Това позволява на компютъра да направи необходимите настройки на хидравликите, за да осигури максимална ефективност.

Kugelpanzer pic2

Танкът топка

Kugelpanzer, което означава „кръгъл танк“ на немски, е едно от най-мистериозните изобретения на Втората световна война. Проектиран е като лека разузнавателна бронирана бойна машина. Но са произведени малко бройки и не се знае със сигурност как са работили и колко ефективни са били.

Танкът изглежда работи на същия основен принцип като колелото на хамстера – задвижва се от колело, което се задвижва от единствения пътник в него. Като снаряжение вероятно е имал прикачена картечница.

Единственият съществуващ екземпляр в момента е модел, заловен от съветската армия в Манджурия през 1945 г. Той има дребни следи от употреба, което предполага, че не е бил използван прекалено много в битка.

Vespa 150 TAP

Vespa е емблематична марка моторчета, известна от улиците на Милано или Париж. В такъв случай не трябва да е изненадващо, че някой, който търси бърз, гъвкав и лесен за транспортиране превоз за бойното поле, просто прикача оръдие към предната част на един такъв скутер и проблемът му е решен. Името „Vespa“ означава оса на италиански и моделът 150 TAP вече има своето жило.

Военната версия на скутера е произведена във Франция по лиценз на Vespa Motorcycle Company, като за първи път се появява през 1956 г. Тя има 75-сантиметрово оръдие и може да бъде спусната с парашут на място с екип от двама души, което я прави много полезно оборудване. Освен това веспата е сравнително евтина, тъй като компонентите й са вече в производство.

Ракетен пояс, използван за обучение на астронавти
Въпреки че идеята да летим наоколо, прикрепена към нашите лични реактивни раници, може да е имала силно значение в детската ни визия за бъдещето, за съжаление тя не се е превърнала в реалност. Най -близкият беше ракетният пояс, разработен за американската армия.

Електронната поща

В днешно време хората имат хиляди неотворени мейл в кутиите си и въобще приемат тази технология с пренебрежение, като даденост. Но е интересно да се спомене, че имейлът води началото си от отбранителната програма на САЩ от 50-те и 60-те години на 20 век. Студената война се превръща все повече в технологична битка, особено когато Съветският съюз пусна своя Спутник през 1957 г.

Отговорът на Америка е да инвестира в научни изследвания, за да разработи своя собствена напреднала комуникационна технология. През 1963 г. е създадена мрежата на Агенцията за напреднали изследователски проекти ARPANET.

Един от проектите й е да намери начини за бързо и сигурно изпращане и получаване на информация, използвайки сравнително новата компютърна технология. Първоначално хората, които работят на компютри, споделят информация с големи мейнфрейм компютърни системи, след което информацията се предава на малки персонални компютри – предшественици на съвременните компютри. Технологиите постепенно се развиват така, че компютрите да могат да изпращат информация до други компютри, които са извън собствената им мрежа.

Първоначално имейл адресите са за военно ползване, но с течение на времето стойността на тази нова технология за широкото общество става очевидна.

Трябва да се намери стандартен начин, по който да се идентифицира компютърът, изпращащ и получаващ съобщения. През 1972 г. изобретателят Рей Томлинсън, който работи за ARPANET, предлага да се използва символa @ за определяне на конкретния компютър. Формулата, която той използва е познатата ни – „име на човека“ @ „име на компютър“.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко впечатляващи военни изобретения

Повече информация Виж всички