shareit

Няколко впечатляващи факта за загубилите Космическата надпревара

| от |

Космическата надпревара, за по-младите да споменем, е част от интелектуалната битката между САЩ и Съветския съюз, която се води с мозъци, наука и технологии във вакуума на космоса. Тя по същество протича паралелно със Студената война и двете са силно свързани.

Установяването на доминация в космоса се разглежда като въпрос на националната сигурност и символ на престиж, власт и превъзходство за съответната нация. Първоначално съветите водят, разбивайки рекорди един след друг, но кацането на Аполо 11 на Луната през 1969 г. се смята от мнозина за определящия момент от Надпревара и едно от най-големите постижения на човечеството.

Този момент засенчва всички други постижения преди или след това, което означава, че голяма част от портфолиото на Съветския съюз в областта на космическата наука и технологии остава незабелязано. В тази статия сме събрали редица факти за участието на Съветския съюз в Космическата надпревара.

TP-82

Руските космонавти носят оръжие в космоса

След като мисията им приключи, американските астронавти обикновено кацат в морето, докато съветските космонавти се връщат обратно на сушата, благодарение на огромния размер на съветските територии. Това обаче означава, че капсулата за повторно влизане може да се загуби в райони като Сибир, където има изключително ниски температури и страховити хищници като тигри и мечки.

Затова капсулата има комплект за оцеляване за екипажа, докато чакат да ги вземат. В този комплект до 2007 г. е включен и пистолет TP-82, който има две цеви 40 калибър и една 5.45×39мм. А прикладът му може да служи и като мачете.

Оръжието може да се използва за лов и за защита срещу потенциални хищници. То може също да изстрелва и сигнали за спасителния отряд.

Yastreb suit

Визьорите на скафандрите им са бронирани

За да устоят на невероятните условия в космоса, каските на космонавтите имат брониран, 24-каратов златен визьор. Визуално той изглежда като направен от стъкло, но всъщност е направен от невероятно здрав поликарбонатен пластмасов материал. Той е доста подобен на бронеустойчивия материал, който се използва в сегашните руски кабини на щурмовите хеликоптери.

И ако това не е достатъчно впечатляващо – визьорът съдържа, както казахме, 24-каратово злато, което помага да се филтрира изключително интензивната светлина от слънцето, която стига директно върху лицата на космонавтите.

Bundesarchiv Bild 183-M0804-0757, Berlin, 10. Weltfestspiel, Demonstration, Angela Davis, Walentina Tereschkowa

СССР изпраща първия човек в космоса

Докато САЩ може би в крайна сметка печели космическата надпревара по мнението на повечето хора, съветите успяват да съберат голяма колекция от първи места.

Те започват блестящо в началото, изпращайки Спутник на 4 октомври 1957 г. – първия изкуствен спътник – и първото животно в космоса, кучето Лайка, малко след това през ноември 1957 г. Естествено, изпращането на човек в космоса е следващата стъпка.

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек излязъл в космоса, с което и става национален герой. Две години по-късно, през 1963 г., съветите изпращат и първата жена в космоса, Валентина Терешкова (на снимката, с Анджела Дейвис в Източен Берлин, 1973 г.)

Berkut spacesuit

Скафандрите им някога са се считали за „прекалени“

Ранните съветски космически скафандри основно са силно подсилени версии на тези, които използват пилотите на големи височини. Те са толкова добре изградени, че някои ги смятат за прекалени.

Това се дължи на факта, че при успешен полет костюмите са обемисти и заемат място като така ограничават движението на човека и увеличават теглото на ракетата-носител (което значително увеличава разходите за гориво). Въпреки това, след един фатален инцидент през 1971 г., съветите се отказват от идеята да загърбят по-плътните костюми.

Цената на съвременния руски скафандър е неизвестна, но американският костюм струва около 12 000 000 долара.

Orlan-MK-MAKS2009

Русия продава скафандри на Китай, които те копират

Твърди се, че Китай купува скафандър от руснаците в началото на 90-те години, след което го пресъздават в няколко бройки, за да ги използват за техните мисии в космоса.

Продаденият костюм обаче е такъв, които може да се използва само в космическия кораб, и китайците не успяват да произведат костюм, с който може да се излезе в космоса за своите тайконавти. Едва през 2008 г. тайконавтите успяват да излязат на космическа разходка – в руски скафандър Орлан (на снимката) – като втората им космическа разходка е едва през 2021 г.

Soviet moonrover

Съюзът каца първия лунен роувър с дистанционно управление

Докато изпращането на роувър на небесно тяло изглежда лесно в сравнение с изпращането на хора там, то все пак идва с множество изключително трудни предизвикателства. Въпреки това съветите успяват да го направят на 17 ноември 1970 г.

Луноход 1 се спуска в Море на дъждовете (лунен кратер), въоръжен с набор от камери, сензори и други системи за научен анализ. Осемколесният роувър оцелява почти година на Луната, като извършва експерименти и прави снимки.

Местоположението му е загубено, докато НАСА не успява да удари светлоотражателя на роувъра с лазер през 2010 г. Оттогава Луноход 1 се използва за точно измерване на разстоянието на Луната от Земята.

За съжаление на съветите обаче, Луноход 1 е значително засенчен от мисиите на Аполо.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко впечатляващи факта за загубилите Космическата надпревара

Повече информация Виж всички