shareit

Ново просто изобретение ни помага да изтрезнеем по-бързо

| от |

Учени от Канада казват, че са открили нов начин за лечение на потенциално животозастрашаващата алкохолна интоксикация – като помагат на хората буквално да издишат алкохола в системата си. По време на тестовете учените установяват, че устройството им, предназначено да позволява на хората да хипервентилират безопасно, ускорява изчистването на алкохол у здрави доброволци три пъти по-бързо в малко пилотно проучване.

Обикновено токсините като алкохол до голяма степен се разграждат от черния дроб. Този орган може да понесе много тормоз, но скоростта, която метаболизира алкохола, е постоянна, което означава, че не можете да ускорите процеса, когато количеството алкохол в тялото е достатъчно, за да бъде фатално или сериозно вредно. В повечето случаи всичко, което лекарите могат да направят, когато някой е припаднал пиян, е да се уверят, че дишането и функциите на тялото са стабилни, докато черният дроб завърши работата си.

An intoxicated man drinking beer; advertising Blauwe Week Wellcome L0048989

Но белите дробове също играят малка роля за естественото елиминиране на алкохола от тялото ни – нещо, което вероятно сте забелязали, ако някога сте усещали миризма на алкохол в дъха на някого. Това се случва, когато кръвта, наситена с алкохол, достигне белите дробове, за да бъде вземе от тях пресен кислород. След това част от алкохола в кръвта, заедно с въглеродния диоксид, се издишва.

Този процес може да се ускори чрез хипервентилация или акта на бързо дишане. Проблемът е, че когато хипервентилираме, ние също губим твърде много въглероден диоксид. За да не се случва това, тялото ни има способността да ни накара да чувстваме сериозен дискомфорт или дори да загубим съзнание, когато хипервентилираме твърде дълго (ето защо някой видимо паникьосан човек може да припадне).

Според автора и изобретателя на изследването Джоузеф Фишър устройството може да прекъсне дискомфорта, като същевременно запазва човека в безопасност. Пациентите са снабдени с маска като от противогаз, която се свързва с източник на кислород и въглероден диоксид. Сместа от газове, които вдишват, ги карат да хипервентилират, докато устройството след това ги захранва обратно с достатъчно въглероден диоксид, така че тялото да не се побърка неволно.

„С всяко вдишване той е проектиран да позволи на нормалното количество въглероден диоксид да излезе и всеки излишък се връща на следващото вдишване“, каза Фишер, анестезиолог и старши изследовател в University Health Network в Торонто. „Всичко това се прави по прост начин от механичен клапан, така че апаратът е надежден – без да е необходима електроника или компютри.“

За да изпробват устройството, Фишър и неговият екип набират петима здрави доброволци и им казват да се опиянят леко (избраната напитка обикновено е 250 милилитра водка, смесена с 500 милилитра вода). В поредица от експерименти, проведени в продължение на два дни, те са наблюдавани как изтрезняват и по естествен начин и чрез ползване на устройството за половин час. След това нивото на алкохол в тях се измерва чрез дрегер и чрез кръвни проби. В сравнение с естествения метод доброволците изглежда се отрезвяват три пъти по-бързо, докато използват дихателното устройство.

Въпреки че извадката от изследването е много малка, което означава, че резултатите трябва да се разглеждат с едно наум, самото устройство не е абсолютно нетествано. Само миналата година компанията Fisher, съосновател на Thornhill Medical, печели одобрение за пускането му на пазара от Администрацията по храните и лекарствата (с марката ClearMate), което ще се използва в спешните кабинети в САЩ като метод за лечение при отравяне с въглероден окис. Фишър казва, че едно и също устройство може да се използва за лечение и на двете състояния, както и на други в бъдеще, включително по-токсични форми на алкохолно отравяне, като например при хора, които са консумирали течност за чистачки (метанол) или полиетилен гликол.

Според Фишър основният факт, че белите ни дробове помагат за премахването на алкохола от телата ни, е известен от близо век. Но той не е сигурен защо никой досега не се е възползвал от този процес.

„Методът е толкова прост и очевиден, че дори знаейки за него, никой не разпознава потенциала му“, казва той.

Въпреки че устройството може безопасно да се използва от човек с алкохолно отравяне, който е в съзнание, то може да даде още по-голям ефект за хора, които са в припадък, като същевременно е по-безопасно и за здравните работници. „Колкото по-голяма е концентрацията на алкохол в кръвта, толкова по-ефективен е методът“, каза Фишър. „Ако пациентът е в безсъзнание, в белите дробове може да се постави тръба, за да се защити дишането му и след това може методът да се приложи ръчно.“

 
 
Коментарите са изключени за Ново просто изобретение ни помага да изтрезнеем по-бързо

Повече информация Виж всички